Verbeter de wereld: begin bij jezelf

08:18 - 04:58
luistertijd 08:18 - leestijd 04:58

Toen ik de vraag kreeg van Beautyjournaal ‘hoe groen ben jij eigenlijk?’ moest ik daar eens goed over nadenken. In eerste instantie meende ik dat ik er niet zo mee bezig ben. Maar afgemeten tegen wat dan? Wat is het criterium? Of ik groen ben of niet t.o.v. andere mensen? En ben je dan groen als je biologisch eet, of als je op de fiets gaat i.p.v. met de auto of juist als je groene beautyproducten gebruikt of alleen als je dat allemaal doet?

Respect voor alles wat leeft op onze aarde 

Wat voor mij belangrijk is, is respectvol omgaan met alles wat leeft. Dat we zo niet door kunnen gaan is zelfs een kind wel duidelijk. Ik hou veel van de natuur en dieren. En dat gaat best ver al is het voor mij volstrekt normaal; zo zal ik een spin niet doodmeppen maar buiten zetten (glas eroverheen, kaartje eronder en vriendelijk de deur wijzen). Ik vind het pijnlijk dat hele leefgebieden van bepaalde dieren bedreigd worden of al grotendeels verdwenen zijn. Als donateur van het Wereld Natuur Fonds lees ik in hun blad ‘Panda’ alle wantoestanden en gelukkig ook over zaken die verbeterd zijn.

Het gaat om details

Maar we zijn er nog bij lange na niet. Zelf probeer ik zo min mogelijk te ‘vervuilen’. Naar mijn gevoel zit dat al in kleine dingen; het aantal velletjes toiletpapier dat je gebruikt kan best wat minder, niet de kraan laten lopen als je je tanden poetst, niet zonder nadenken lang onder die douche blijven staan, batterijen, spaarlampen, cartridges aanbieden als chemisch afval. Het choqueert mij oprecht als iemand die gewoon in de kliko gooit. De verwarming gaat eerder omlaag, maar ik ga geen kou zitten lijden.

Bewustzijn

Gelukkig lijken steeds meer mensen zich ervan bewust te worden dat we alleen zelf het verschil kunnen maken. Delen en elkaar helpen blijkt ineens hip te zijn. Men lijkt zich meer verantwoordelijk te voelen voor het grotere geheel. Samen lijkt het nieuwe ik te worden. Mooi zo, want al is het een cliché van hier tot Tokio, mijn lijfspreuk is en blijft ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf.’ Als we dat allemaal zouden doen dan komt het wel goed met moeder aarde.

Voeding

Ik eet wel vlees, maar niet veel en liefst biologisch. Belangrijk is ook dat de dieren een goed leven hebben gehad en een dood waarin ze niet onnodig geleden hebben. Ook van andere etenswaren kies ik waar mogelijk de biologische variant. Fair Trade is ook een fijne natuurlijk. Al bekruipt me soms het gevoel van ‘nu betalen we wel de hoofdprijs voor dat biologische product maar ís het ook daadwerkelijk biologisch?’ Ik vind de keurmerken af en toe ondoorzichtig en als ik lees dat er veel meer olijfolie op de markt is dan dat er olijfbomen zijn dan word het gevoel dat het allemaal niet zo eenduidig is bevestigt. Ik probeer zoveel mogelijk de groente en het fruit van de seizoenen te eten.

Onbespoten normaal

Behalve dat ik in december geen aardbeien hoef (die dan trouwens ook niet lekker zijn) scheelt dat weer enorm aan co2 uitstoot doordat er minder transport is van ver weg. Op de een of andere manier vind ik het in Griekenland veel makkelijker om biologisch te eten. Bijna iedereen die ik ken heeft –onbespoten- groente in de tuin en eieren van eigen kippetjes en wat dacht je van puur sap van granaatappels. Op veel plaatsen koop je grote bossen verse kruiden die zo uit de bergen komen.

Geen tarwe maar spelt

Gelukkig stuurt de familie mij regelmatig kruiden op en natuurlijk ook die geweldige bergthee die vol vitamine E en ijzer zit en waarvan men zegt dat het beschermt tegen alle vormen van dementie. Het brood en de pasta die ik in Nederland eet zijn van biologische spelt. Ik eet namelijk geen tarwe. Ik drink hoofdzakelijk sap zonder toevoegingen en groene theesoorten. En ik ben dol op noten, allerhande powerbesjes en gedroogd fruit.

Afval in die vieze kliko

Veel afval produceer ik niet in mijn eentje. Ik gooi praktisch nooit eten weg. Daar heb ik namelijk grote moeite mee. Al weet ik heus wel dat die oude boterham niet terecht komt bij een behoeftig mens, ik kan er wel de eendjes mee voeren. Ik vind het dan ook niet lonen om mijn afval te scheiden, in twee weken tijd heb ik niet eens één kliko vol. En lieve help, wat stinkt zo’n groene bak in de zomer. Daar zou een betere oplossing voor moeten zijn! Verder gaan papier en plastic wel apart. Glas heb ik eigenlijk niet. Ik zoek een betere manier om water te drinken: Ik drink veel bronwater en dat zijn een heleboel plastic flesjes. Zoveel kraanwater krijg ik niet weg, het lijkt rauw op mijn maag te liggen.

Vervoer

Ik rijd niet veel, soms maar een keer per week. Fietsen vind ik niet fijn, dan ga ik liever lopen. Wandelen vind ik sowieso steeds fijner worden. Op dat gebied heb ik dus niet zoveel winst te behalen.

Recyclen

Van recyclen word ik blij. Zomaar klakkeloos dingen weggooien en vervangen door wéér iets nieuws is niet mijn ding. Zo heb ik nog steeds een ouderwetse TV die pas vervangen zal worden als hij het begeeft. En ja, ook nog een gewone mobiele telefoon. Nog maar sinds kort heb ik WiFi en ik weet niet of ik daar nu wel zo blij mee ben. Naar mijn gevoel zit ik nu de hele dag in stralingsvelden, maar ja, is het niet van mezelf dan is het wel de WiFi van de buren…

De Kringloop winkel

In mijn kring is het gebruikelijk dat je rondvraagt of iemand behoefte heeft aan wat jij niet meer wilt of nodig hebt. Fijn is het als iemand er blij mee is. Het is niet omdat het moet, maar omdat het kan. Alles wat dan nog overblijft gaat naar de kringloopwinkel, waar ik overigens ook wel eens iets koop. (Kapotte) apparatuur kan tegenwoordig op veel plaatsten afgegeven worden voor reclyclingprojecten.

Cosmetica

Nu heb ik alles wel zo’n beetje gecoverd, behalve dan cosmetica en andere beautyproducten. Mijn deodorant is een roller en de enige spray die ik gebruik is haarlak. Gelukkig gebruik ik daar zo weinig van dat ik tijden met een bus doe. Ik sta zeker open voor groene cosmetica maar ik wil dat het net zo goed werkt als de producten die ik nu gebruik. Ik ben wel benieuwd naar wat bijvoorbeeld een merk als Vetia Floris kan doen. Het klinkt heel interessant maar dat wil ik dan wel daadwerkelijk voelen en zien.

Nieuwsgierig

Als ik bijvoorb eeld het artikel van medetestpanellid Sabine dan realiseer ik me wat er zoal op de markt is. In de provincie Zeeland is er echter niet zoveel keus, natuurlijk is online bestellen een optie maar dan heb ik toch graag eerst een sample. Van Dr. Hauschka testte ik een keer de coversticks en verdiepte me toen in de filosofie van dit merk, dat past wel bij hoe ik tegen de dingen aankijk.

Dat was ook zo bij de haarlijn van Davines, omdat mijn artikel anders te lang werd heb ik dat stuk buiten beschouwing gelaten maar hun filosofie bevalt me absoluut. Doordat ik moest nadenken over de vraag ‘hoe groen ben jij’ besef ik nu dat het behoorlijk belangrijk voor me is. Ik neem me dan ook voor om er nóg bewuster mee om te gaan. Goed initiatief van Beautyjournaal!

Lees ook