De wereldberoemde anti-rimpelbehandeling nu officieel goedgekeurd door de FDA

02:07 - 01:16
luistertijd 02:07 - leestijd 01:16

Botox is tegenwoordig de normaalste methode om tijdelijk af te rekenen met rimpels. Een afspraak voor een injectable is zo gemaakt. Maar wist jij dat Botox nog niet officieel was goedgekeurd als remedie tegen kraaienpootjes? De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft het op 11 september 2013 pas officieel goedgekeurd, zo is te lezen op de website van de FDA.

De FDA meldt in het bericht dat botox (medische naam: ‘onabotulinumtoxinA’) als enige behandelingsmethode is goedgekeurd om kraaienpootjes tijdelijk te bestrijden. Meer dan tien jaar geleden, in 2002, keurde de FDA Botox goed voor de behandeling van fronsrimpels (tussen de wenkbrauwen). Dat je nu ook zonder zorgen je kraaienpootjes te lijf kan gaan met de injectienaald is nu dan ook een feit.

Onderzoek

Hoe de officiële goedkeuring tot stand kwam? Meer dan 800 volwassenen met kraaienpootjes testten een behandeling met Botox of met een placebo. Dit onderzoek werd geleid door de fabrikant van Botox, Allergan Inc. Diegenen met Botox in de naald kregen ook daadwerkelijk een gladdere huid. Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat de meest voorkomende reactie na een Botoxbehandeling tegen kraaienpootjes ooglid-oedeem was waarbij de oogleden opzwellen.
Risico op botulisme
De FDA had Botox al eerder goedgekeurd als behandeling tegen chronische migraine, overmatig zweten, ooglid-spasmen en scheel zien. De FDA liet in het bericht ook weten dat er een verhoogd risico is op symptomen van botulisme als de dosis hoger is dan wettelijk bepaald. Het botulinetoxine in de naald zou via het injectiegebied verspreiden naar de rest van het lichaam met als symptomen misselijkheid, buikklachten, slappe spieren en moeite met spreken. Niet zo gek ook als je je bedenkt dat een Botoxbehandeling spieren in je gezicht verlamt.
Lees ook:

Lees ook