Jongeren zijn bang voor rimpels

06:16 - 03:45
luistertijd 06:16 - leestijd 03:45

In augustus stond er in het NRC een artikel over de toename van Botox-gebruik onder jonge vrouwen in Amerika. Ik parafraseer: ‘ Terwijl de grootste groep gebruikers werkende moeders tussen de 40 en 55 is, nam het percentage twintigers dat in 2012 een Botox-prik in het gezicht kreeg, met 8 procent toe. Dertigers kregen meer Botox en ook onder tieners is er een lichte stijging, blijkt uit cijfers van het Amerikaans genootschap van plastisch chirurgen. Per jaar besteedt een Botox-klant in de VS gemiddeld 369 dollar (279 euro). Dat is jaarlijks 1,1 miljard dollar aan Botox-behandelingen.’

Dit is niet nieuw. In 2010 schreven wij op beautyJournaal er al over, naar aanleiding van een artikel in The New York Times:

‘ Uit het artikel in de Amerikaanse krant kwam naar voren dat jongeren bij voorbaat al bang zijn voor rimpels, ze lijden vaak aan migraine, zeker in de examenperioden en Botox zou ook dit lijden kunnen verzachten en ze zijn enorm picky op hun uiterlijk. Witte Amerikanen willende perfecte neus hebben, Aziaten willen een smallere kaaklijn, en ook daarbij zou Botox kunnen helpen.  Last but not least zou Botox ook kunnen helpen om te voorkomen dat je bij het lachen je bovenlip te ver optrekt (zucht….).

Amerikaanse jongeren praten tegenwoordig in termen als ‘having B.’  Artsen roepen al decreten uit tegen de nieuwe trend die zij ‘Teen Toxing’ noemen.  Uit cijfers zou blijken dat Amerikaanse kinderen tussen 12 en 19 jaar al 12 duizend keer Botox hadden laten inspuiten, sommige kinderen meerdere keren. Het betekent een stijging van 2% ten opzichte van 2008.’

Dat neemt niet weg dat als de bronnen van NRC kloppen, er wel nog steeds een stijging gaande is. Nu van 2% naar 8%. En de redenen zijn nog altijd dezelfde: angst voor veroudering.

Je kunt je natuurlijk afvragen of dit erg is. De beautyindustrie is al decennia lang bezig ons te laten geloven dat rimpels niet mooi zijn en dat we er voor eeuwig jong uit moeten blijven zien. Jammer is het wel dat dat maar ten dele met een cosmeticum lukt. Ik zeg ten dele, omdat het tegenwoordig wel zeker mogelijk is om je huidconditie mooier te houden naarmate je ouder wordt. Er is echt werkzame cosmetica. Maar goed, de effecten daarvan zijn natuurlijk vele malen kleiner dan wat de spuit kan doen. Prik, en je ziet de rimpel als sneeuw voor de zon verdwijnen. Weg moeheid, weg boosheid, weg ‘ leven’ . Het kan zeer aangenaam zijn. Voor jezelf, als je in de spiegel kijkt, en voor anderen.

Kijken naar een gezicht waarin veel sporen van leven zitten, kan verwarrend zijn. Hoe neutraler de blik, hoe minder mimiek, hoe rustiger het voor je is – om naar te kijken. Je wordt minder in verwarring gebracht door non-verbale communicatie. Het is net als met chatten: je moet afgaan op wat de ander zegt, en zolang er niets gezegd wordt, kun je fijn in je eigen wereld blijven en denken dat alles oke is. Gechargeerd natuurlijk, maar ik ken ze wel, de jonge dames die geen mimiek meer hebben.

Het enige waar ik mij wel eens zorgen om maak is spieratrofie. Als spieren verlammen, zullen die spieren verschrompelen en langzaam in het niets verdwijnen. Ik heb er alleen nog nooit klinisch onderzoek over gelezen in relatie tot Botox en Botox-artsen kunnen er of niets zinnigs over vertellen, of ontkennen het. De enige die hier ooit stellig in was, is Peter Velthuis, van de gelijknamige Velthuis klinieken. Botox wordt natuurlijk ook nog te kort gebruikt voor rimpelverwijdering om hier sluitend antwoord op te geven. Toch zijn er wel argumenten te vinden die deze angst ontkrachten.

Deze arts vertelt bijvoorbeeld dat mensen die echt fronsrimpels hebben, ook een overactieve spier hebben en dat betekent ook een dikkere spier. Er is niets mis mee om die te verlammen en de dikte van de spier te halveren. Er wordt dan alleen niet bij verteld wat er gebeurt als je dit vele jaren achtereen laat doen. Mijn onderzoekend oog ziet toch regelmatig bij 50+ vrouwen vreemde kuiltjes in dit gebied ontstaan. Die dan vervolgens weer opgevuld moeten worden met fillers of lipofilling. Naarmate je ouder wordt krijg je namelijk ook met de factor huidverslapping te maken en verdwijnen van onderhuids vetweefsel. Maar hoe dat bij jonge mensen zit, die preventief al laten spuiten? Voorlopig zie ik ze met perfect gladde voorhoofdjes lopen, maar hoe dat er over dertig jaar uitziet, als die spier al decennialang niet meer gebruikt is? Geadviseerd wordt ook wel om tussen de Botox behandelingen door de spier weer even tot leven te laten komen, voor de nodig aanspanning.

Als je het overweegt, ga naar een arts met een goede reputatie die ook echt veel kennis heeft en niet zomaar wat spuit om het spuiten. Je hebt veel spiertjes in je gezicht, het luistert heel nauw welke spiertjes worden aangeprikt.

Cosmetisch arts Helga van den Elzen vertelde ons in 2010 al dat we ons niet zo gek moeten laten maken: ‘‘Je kunt pas goed zien waar de rimpels komen, als ze daadwerkelijk al een beetje zichtbaar zijn. Pas dan is het nuttig om erger te voorkomen. Een fronsrimpel voortijdig wegspuiten? Dat fronslijntje is helemaal niet erg,’ zo betwist ze, ‘pas als je ziet dat ook de wenkbrauwen gaan zakken is het moment daar om in te grijpen. Dat fronslijntje geeft je uiterlijk geen vermoeide uitstraling, het zijn de zakkende wenkbrauwen. Als mensen al iets willen laten doen tegenwoordig is het vooral om er minder vermoeid uit te zien. Het gaat niet om rimpels, het is een totale gezichtsuitdrukking.’

Heb jij vragen over injectables, stel ze aan onze expert Annebeth Kroeskop.

  • Iovera is het nieuwste en natuurlijkste alternatief voor Botox. Lees de feiten.

 

 

Lees ook