Papaja-enzympeeling met granaatappel, bosbes en kiwi!

08:30 - 05:06
luistertijd 08:30 - leestijd 05:06

m8Een speciaal samengesteld mengsel van acht werkzame stoffen die zijn geselecteerd vanwege hun krachtige en tegelijkertijd milde werkingsmechanismen. Anders dan traditionele chemische peelings, die het loslaten van dode huidcellen opwekken om de onderliggende nieuwe en ongeschonden huid bloot te leggen, bevat Superfacial™ Peel papaïne, een natuurlijk enzym uit papaja dat de oppervlakkige dode huidcellen die de huid een doffe kleur kunnen geven, ‘verteert’.

Dankzij de enzymatische werking blijft de huid stralend, zonder merkbare afschilfering en met minimale roodheid, waardoor de herstelperiode heel kort is.

Ellaginezuur, een natuurlijk bestanddeel van granaatappel en bosbessen, beschikt over uitmuntende antioxiderende, verjongende en oplichtende eigenschappen. Het is wetenschappelijk bevestigd dat dit zuur de drijvende antioxiderende kracht is achter de veelgeprezen antioxiderende eigenschappen van granaatappelextract. Ellaginezuur is effectief in het voorkomen van rimpelvorming en ‘fotoveroudering’ (huidveroudering door blootstelling aan zonlicht), ontstaan als gevolg van collageenafbraak en ontstekingsreacties in de huid, en vergroot zodoende het huidvernieuwende effect van Superfacial™ Peel aanzienlijk.

Daarnaast bevat Superfacial™ Peel natuurlijke extracten van bosbessen en kiwi’s, die antioxidanten, vitaminen en essentiële vetzuren bevatten en bovendien een natuurlijke bron zijn van vitamine K. Medik8 heeft verder de aminozuren serine, alanine en proline toegevoegd om de soepelheid en glans van de huid te bevorderen.

Wat is een enzym?

Een enzym is een eiwit dat als katalysator fungeert bij de meeste metabole processen (vaak is een enzym noodzakelijk om een reactie te kunnen laten plaatsvinden). Enzymen onderscheiden zich onder meer door hun vermogen reacties tussen chemische stoffen te bevorderen zonder structurele veranderingen aan hun eigen molecuul te ondergaan.

Enzymen zijn verantwoordelijk voor de instandhouding van praktisch alle functies in een levend organisme en daarom worden er, zowel binnen in het lichaam als in de huid, diverse enzymen aangemaakt.

Enzymen zijn grofweg in twee groepen in te delen:

  1. Metabole enzymen – zijn verantwoordelijk voor de opbouw, reparatie en remodellering van cellen.
  2. Spijsverteringsenzymen – fungeren als biologische katalysatoren van de afbraak van eiwitten (proteasen of peptidasen), koolhydraten (amylasen) en vetten (lipasen).

Fruitenzymen, zoals papaïne (papaja) of bromelaïne (ananas), behoren tot de spijsverteringsenzymen en zijn in staat keratine op te lossen (ze verteren de opgehoopte dode huidcellen en eiwitten). Op die manier verzachten ze de huid en bevorderen ze de hydratatie. Hoewel het papaïne-enzym een mildere werking heeft dan bromelaïne, behoren ze beide tot de categorie van de proteasen en zijn ze beide in staat op het huidoppervlak aanwezige dode huidcellen te verteren, zodat de huid er weer glad en fris uitziet.

Hoe werken peelings op basis van fruitenzymen?

Fruitenzymen verteren dode huidcellen en leggen jongere huidlagen bloot op een milde, voor de huid niet irriterende manier. Hun werkingsmechanisme is heel anders dan dat van AHA’s (alfahydroxyzuren).

Een enzympeeling lost de bovenste huidlagen van de opperhuid op milde wijze op en versnelt zo het natuurlijke exfoliatieproces, waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd, de huid elastischer en de huidstructuur fijner wordt, en verstopte poriën worden gereinigd.

Resultaten

1% papaïne in een lotion voor lokale toepassing is doeltreffender gebleken dan 5% melkzuur (een AHA uit melk) in dezelfde lotionbasis.

Er zijn talrijke onderzoeken verricht waarin de werkzaamheid van papaïne voor lokale toepassing is aangetoond, maar de meeste daarvan betroffen de werkzaamheid bij medische toepassingen, zoals de vermindering van harde littekens en hypertrofisch weefsel. In een specifiek op de cosmetische toepassing gericht onderzoek werd 1% papaïne in een lotionbasis vergeleken met 5% melkzuur in dezelfde lotionbasis. Papaïne was aantoonbaar doeltreffender ten aanzien van de vochtinbrenging in de opperhuid en bleef binnen de formulering stabieler na 90 min. opslag bij 45 °C.

Hulpstoffen: granaatappel en ellaginezuur.

Traditionele medische toepassing van de granaatappel:

De granaatappel wordt al meer dan 3000 jaar op grote schaal en in vele landen toegepast in de conventionele geneeskunde. In het oude Griekenland werd de granaatappel als “de Vrucht van de Onsterfelijkheid” gezien en vormde hij het symbool voor leven en wedergeboorte. De oude Grieken en Egyptenaren beschouwden de granaatappel als medicijn tegen talloze kwaaltjes en zagen de vrucht als vruchtbaarheidssymbool vanwege zijn ronde vorm en zijn uitbundige gebladerte. Vandaag de dag wordt de granaatappel geroemd als ‘supervrucht’ met vele gezondheidsvoordelen die meer dan alleen symbolisch zijn, zoals uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken.

Wetenschappelijk aangetoonde voordelen van de granaatappel:

1. Zeer grote antioxiderende werking
Er zijn krachtige antioxiderende eigenschappen gerapporteerd van extracten uit verschillende delen van de granaatappelboom (bast, wortel, vruchtvlees, zaadjes en schil). De eerste onderzoeken wijzen erop dat bij gelijke hoeveelheden het antioxiderend vermogen van granaatappelsap bijna driemaal zo groot is als dat van groene thee of rode wijn.

2. Antiverouderend effect
Recent onderzoek liet zien dat de granaatappel in staat is de levensduur te verlengen van fibroblasten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de synthese van collageen en elastine. Verder vermindert granaatappelextract actief de door vrije radicalen veroorzaakte schade aan de collageen- en elastinematrix. Ook is aangetoond dat het de huid helpt herstellen van de dagelijkse blootstelling aan omgevingsfactoren, zoals schade door oxidatie en UV-straling.

3. Verbeterde wondgenezing
Uit een aantal recente onderzoeken is naar voren gekomen dat de granaatappel het wondgenezingsproces bevordert, zodat de huid sneller herstelt van uiteenlopende schaafwonden. Anticarcinogene werking. Onderzoek duidt erop dat lokaal toegepast extract van granaatappelzaadjes de ontwikkeling van bepaalde vormen van huidkanker kan remmen.

4. Antivirale werking
In recente onderzoeken is tevens gesuggereerd dat granaatappelextracten significante antivirale eigenschappen bezitten.

De voornaamste werkzame bestanddelen van granaatappel:

Polyfenolen in granaatappel:

Polyfenolen zijn fytochemische stoffen die in grote hoeveelheden aanwezig zijn in granaatappels en een krachtige antioxiderend effect hebben. Polyfenolen worden doorgaans onderverdeeld in tanninen en fenylpropanoïden.

Tanninen, en dan met name punicalaginen (hydrolyseerbare tanninen) en catechinen (gecondenseerde tanninen), worden als de krachtigste polyfenolen beschouwd. Het zijn astringente, bittere polyfenolen uit planten, die mogelijk antivirale, antibacteriële en antiparasitaire eigenschappen bezitten.

Punicalaginen zijn bijzonder krachtige tanninen die vaak worden gezien als de centrale kracht achter de uitzonderlijke antioxiderende prestaties van de granaatappel. Punicalaginen kunnen metaboliseren in het uiterst krachtig antioxiderende ellaginezuur, dat op zijn beurt aan de basis lijkt te staan van de talrijke gezondheidsvoordelen van de granaatappel.

De polyfenolen uit de andere groep, de fenylpropanoïden, vervullen een heel scala aan functies. Ze fungeren als structurele onderdelen van celwanden, als beschermers tegen schade door UV-straling, als pigmenten, als signaalmoleculen en nog veel meer. Tot deze groep van multifunctionele polyfenolen behoren onder meer flavonoïden en fytoalexinen (bijv. resveratrol).

Ellaginezuur

Ellaginezuur behoort tot de punicalaginen, polyfenolverbindingen die tot de tanninen worden gerekend. Granaatappels, frambozen, aardbeien en bessen bevatten de hoogste concentraties ellaginezuur.

Onderzoekers van de Hallym Universiteit in Zuid-Korea hebben aangetoond dat ellaginezuur in staat is rimpelvorming en fotoveroudering als gevolg van collageenafbraak en ontstekingsreacties in de huid, de twee belangrijkste oorzaken van huidveroudering door UV-straling, te voorkomen [1].

Verder is gebleken dat ellaginezuur een krachtige chemopreventieve werking heeft op huidtumoren die door chemische stoffen zijn veroorzaakt.

Tot slot is bewezen dat ellaginezuur de melanogenese krachtig remt. Wetenschappers van de Turkse Edge universiteit hebben een in vitro-onderzoek uitgevoerd om het tyrosinaseremmende effect van ellaginezuur te bevestigen. “De werkzaamheid van ellaginezuur (1%) werd vergeleken met die van de referentiestoffen arbutine (1%) en hydrochinonmonomethylether (1%) en ellaginezuur bleek de pigmentatie doeltreffender te remmen”[2].

Dit artikel maakt deel uit van het merkendossier van Medik8 en wordt je rechtstreeks, zonder tussenkomst van de redactie aangeboden.

Ga hier naar de uitgebreide website van Medik8 voor meer informatie.

Artikelen die BeautyJournaal zelf schreef over Medik8:

Lees ook