Resultaten van nieuw onderzoek wijzen erop…

04:29 - 02:41
luistertijd 04:29 - leestijd 02:41

Blokkeren antizonnebrandcremes vitamine d? Er blijkt nog veel onduidelijkheid te zijn over antizonnebrandcrèmes en de productie van vitamine D in de huid. Wordt de aanmaak van vitamin D door uv filters nou tegengehouden of niet? Nieuw onderzoek, werpt nieuw licht op de kwestie.

Onderzoek

Door een gebrek aan vitamine D kan de conditie van je botten achteruitgaan. Hierdoor kan rachitis ontstaan. Een botaandoening die vooral bij kinderen voorkomt. Sinds men zonnebrandcrème is gaan smeren, komt rachitis of wel de Engelse ziekte vier keer zoveel voor. Antony Young, een professor in de experimentele fotobiologie aan het St John’s Instituut voor Dermatologie in Londen deed onderzoek naar de productie van vitamine D tijdens het beschermend zonnen. Hij wierf voor dit onderzoek 79 mannen en vrouwen die een weekje vakantie hadden gepland naar Tenerife. Toen de deelnemers daar aankwamen, werden vitamine D percentages gecontroleerd. Elke dag smeerden zij zonnebrandcrème op de huid. Van het ontbijt tot zonsondergang waren zij beschermd. Dit onderzoek werd deels gefinancierd door de beauty- en healthketen Boots in Engeland.

De juiste hoeveelheid zonnebrandcrème

“Wij weten dat mensen meestal niet voldoende zonnebrandcrème smeren om de volledige voordelen er van te ervaren,” zegt Professor Young. Volgens Professor Young moet je 2 milligram zonnebrandcrème per centimeter gebruiken. De meeste mensen doen dit niet, omdat het te veel is. “Ik heb berekend dat wanneer mensen een zonnebrandcrème met SPF 30 zo dun smeren als ze normaal gesproken doen, dat ze een bescherming hebben die gelijk staat aan een factor 4!,” zegt Young.

“Wij hebben één groep laten zien hoe zij op de juiste manier de zonnebrandcrème moeten aanbrengen.” Young gaf hen elke dag een buisje met een SPF 15 in de juiste hoeveelheid. De andere groep mocht de hoeveelheid zonnebrandcrème zelf bepalen.

Verassende resultaten

Een week na de test bleek dat de groep met de buisjes een aanzienlijke vitamine D verhoging hadden. “De groep die zelf had bepaald hoeveel zij wilden smeren hadden een toename van 28 nanomoles van Vitamine D. Deze deelnemers waren ook aanzienlijk verbrand,” zegt Professor Young. De groep die de afgepaste buisjes gebruikten en geleerd hadden hoe zij de zonnebrandcreme moesten aanbrengen hadden een stijging van 16 nanomoles per liter bloed. Deze deelnemers waren niet verbrand. “Zij hadden nog steeds een aanzienlijke stijging van het vitamine D percentage,” zegt Professor Young. Antizonnebrandcrèmes beschermen primair tegen UVB- straling. – Deze straling van de zon kan zonnebrand veroorzaken. Aan de andere kant is UVB ook nodig voor de stimulatie van de productie van vitamine D. Professor Young gelooft dat zijn resultaten aantonen dat UV straling voor een deel door de zonnebrandcrème heengaat.

Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor sterke botten en heeft verder vele andere voordelen voor de gezondheid. Zoals voor het hart en in de strijd tegen bepaalde vormen van kanker. Ongeveer 90 procent van onze vitamine D is afkomstig van blootstelling aan de zon, en slechts 10 procent van wat we eten. “Er wordt gezegd dat als je elke zomerdag 15 minuten onbeschermd in de zon gaat zitten, dit een boost geeft aan stimulatie van vitamine D,” zegt Dorothy Bennett. Dorothy is professor in de cellulaire biologie aan St George’s, Universiteit in Londen.

BeautyJournaal tot slot: uv-filters dekken nooit volledig de huid af tegen uv-straling, zelfs bij een factor 50 houdt je nog een aantal deelprocenten over. Bovendien zijn er altijd plekjes die niet besmeerd worden, zoals het hoofd.

Als je bezorgd bent over je vitamine D levels, laat ze dan checken via de huisarts. Ook volstaat dagelijks een vijftien minuten onbeschermd in de zon om het lichaam vitamine D aan te laten maken. Doe dit dan wel op het moment dat de zon op haar hoogst aan de hemel staat, rond het middaguur.

Lees ook: wat vitamine D doet, hoe je het binnenkrijgt. En de nieuwste inzichten over wat een gezonde status is voor mensen in het lichaam.

Bron: DailyMail

Lees ook:

 

Lees ook