Puur mannelijk, zegt Allard Honigh

06:52 - 04:07
luistertijd 06:52 - leestijd 04:07

Het begint op te vallen in de grotere Europese steden. Na jaren van gladgeschoren gezichten en voorzichtige stoppels kiezen modebewuste mannen weer massaal voor een echte, volle, stoere baard. Hoe zit dat toch met mannen en baarden en waarom is hij ineens weer helemaal terug?

De geschiedenis van de baard

Baarden en mannen bestaan zo’n beetje even lang. Reeds lang voor het begin van de jaartelling liepen onze verre voorvaders allemaal rond met een baard. Een baard was in die lang vervlogen tijden het onbetwiste symbool van mannelijkheid, viriliteit, status en zelfs wijsheid. Hooggeboren Egyptenaren verfden hun baard met henna en vlochten er gouddraad doorheen. Farao’s droegen, als symbool van hun goddelijke macht, nepbaarden van kostbaar metaal. De koningen, keizers en sultans van de klassieke wereld droegen allen met trots een baard. Oude Grieken mochten dan onbehaarde jongens als de kroon op de schepping zien, de Griekse filosofen droegen een volle baard als bewijs dat wijsheid met de jaren komt. De Romeinen hielden niet zo van baarden, maar in de middeleeuwen was een baard wederom een teken van noeste mannelijkheid en grote seksuele daadkracht. Alleen priesters waren gladgeschoren, als symbool dat ze seks officieel hadden afgezworen.

Van Abraham en Mozes tot aan Freud en Lincoln

En zo bleven mannen van alle rangen en standen door de eeuwen heen baarden dragen. Tal van grootheden uit de geschiedenis hadden er een – van Abraham, Mozes en Jezus, tot Verdi, Disraeli, Trotski, Lincoln en Freud. De vorm veranderde wel steeds – ook de baard is – zoals alles wat met de mens en uiterlijkheden te maken heeft –  aan mode onderhevig. De Russische tsaar Peter de Grote moest niks van baarden weten en dwong zijn complete aristocratie om hun baarden af te scheren in een poging zijn hof en zijn land, te moderniseren. Toen ze weigerden, nam hij eigenhandig het scheermes in handen. Zijn nazaat en laatste tsaar Nicolaas II droeg begin twintigste eeuw de in die tijd modieuze ‘Van Dyck’ baard, of ringbaard, evenals zijn neef, de Engelse koning George V.

En toen kwam Gilette…

Toen Gillette het veilige, handige scheermesje uitvond, werd de populariteit van de baard in de westerse wereld minder. Een gladgeschoren kin werd het symbool van properheid, beschaafdheid en een hoge sociale status. In de hippietijd maakte de baard een glorieuze comeback, maar daarna verdween hij in het Westen grotendeels uit het straatbeeld. Slechts een enkele zonderling, zoals wat Hells Angels, een paar leernichten, Benny Andersson van Abba en Maurice Gibb van de BeeGees bleven dapper een baard dragen. Ze waren de eenzame restanten van een ooit zo mannelijk symbool.

Rond de eeuwwisseling verschenen er plotseling stoere stoppels op de goed gehydrateerde wangen van de modieuze metromannen. De tweedagenbaard werd populair en na verloop van tijd liepen veel mannen rond met deze nonchalante stoppels. En nu is de baard, vooral bij modebewuste mannen in de grote Europese steden, weer helemaal terug.

Baard als reactie op de metroman

Waarom plots die populariteit? Zou het een reactie zijn op de ultragladde, tot in de puntjes geëpileerde en gehydrateerde metroman? Volgens Allard Honigh, modefotograaf, kapper, barbier en deskundige op het gebied van mannen en uiterlijk, niet. De hippe mannen die nu voor een baard kiezen, zijn immers net zo enthousiast met hun uiterlijk bezig als de metroman. Het is volgens Allard eerder zo dat mannen op het gebied van uiterlijk weer eens iets echt voor zichzelf willen hebben, iets dat puur mannelijk is. Mannen hebben nu eenmaal gezichtsbeharing, zo stelt hij terecht. Waarom zou je daar niet iets moois mee doen?

Allard, zelf trotse drager van een indrukwekkende, prachtig verzorgde volle baard, is van mening dat een baard en/of snor veel toe kunnen voegen aan het uiterlijk van een man. Een man kan er de vorm van zijn gezicht mee accentueren of juist ietwat corrigeren. Een baard kan een minder fraaie kaaklijn camoufleren. Een ronde baard kan een vierkante gezicht wat zachter maken en een vierkant geknipte baard kan een rond gezicht mannelijker maken. Een snor kan charmant en mannelijk staan bij jongens die nog geen volle baardgroei hebben.

Ook een baard? Volg het stappenplan!

Een baard moet wel goed verzorgd worden. Zo moet hij dagelijks of minstens om de dag gewassen worden. Nooit met shampoo maar met een conditioner. Die reinigt ook, maar is vele malen milder en zachter. Baardharen zijn hard en stug en breken heel snel af als ze uitdrogen door het gebruik van shampoo. Een conditioner zorgt ervoor dat de haren wat zachter worden, waardoor ze minder snel breken.

Daarnaast dient een baard, zeker een wat langer en voller exemplaar, geborsteld te worden, bij voorkeur met een borstel van varkenshaar. Kammen kan alleen als de baard nat is en de conditioner er nog in zit. Wederom of het breken van de baardharen te voorkomen. Tenslotte kan er een speciale pommade aangebracht worden die de baardharen mooi glad houdt.

Bezoek eens vaker de barbier

De vorm bijhouden kan men zelf doen, met een scheermes, schaar en tondeuse, maar beter is het om regelmatig naar een professionele barbier te gaan. Het vormen van een mooie baard luistert vrij nauw – een paar haren meer of minder kan al een verschil in vorm betekenen. De barbier weet welke vorm het beste bij welk gezicht past en kan de baard die gewenste vorm geven. Daarnaast verkopen barbiers ook diverse producten om de baard te verzorgen en in model te houden. Afgezien daarvan is een scheerbeurt door een professionele barbier heerlijk om mee te maken, iets wat iedere man zichzelf wekelijks zou moeten gunnen.

Allard werkt regelmatig bij Barber, Binnen Oranjestraat 24, 1013 JA Amsterdam, 020 3373755. Op hun website, www.barber.nl, is meer info te vinden, ook over de diverse verzorgingsproducten voor baarden. Goede barbiers zijn verder Haarbarbaar in Amsterdam en Schorem en New York Barber in Rotterdam.

Bekijk hieronder ook nog een video over Schorem in Rotterdam, die onze cameravrouw Bette Westerhoff maakte in opdracht van Philips vorig jaar:

http://youtu.be/FMFWwcP4168

Lees ook:

 

Lees ook