Een ode aan de roos -en aan Mona

02:54 - 01:44
luistertijd 02:54 - leestijd 01:44

Mona di Orio Rose Etoile de Hollande

Met de Les Nombres d’Or collectie probeerde Mona di Orio de essentie van een single parfumingrediënt in al zijn pracht en glorie te tonen. Rose Étoile de Hollande is haar ode aan de roos. De naam van het parfum is afkomstig van een geliefde rozensoort van Edmond Roudnitska wie Mona’s mentor was in de kunst van parfumerie. Mona overleed in 2011 op tragische wijze. Dit parfum helaas ook een eerbetoon geworden aan haar leven en werk als parfumeur.

Het Geurentheater

Op mijn huid begint Rose Étoile de Hollande met een korte introductie van  vlezige donkergroene bladeren en een donker akkoord van vochtige aarde. Een mooie decoratie voor een rozenknoop die op het punt staat haar schoonheid te openbaren. De tijd gaat snel binnen de vluchtige parfumwereld en binnen één ogenblik word ik een stille getuige van drie mooie gedaantes waarmee deze rozenbloem zich opent.

Ik ruik een intens gekleurde donkerrode roos met een fruitige ondertoon en een subtiele pittige nuance van kruidnagel. Dan merk ik een retro-akkoord van een rozenpommade wat me aan een lippenstift doet denken. En als laatste bemerk ik een zachte noot van rozenpoeder. Het lijkt op een kennismaking met de acteurs voorafgaand aan hun optreden. Dan wordt het parfum zachter op mijn huid. Zoals ook de lichten in de theaterzaal langzaam uitgaan – de voorstelling kan beginnen.

Kus van een rozenblaadje

Dan begint er een voorstelling over de verschillende aspecten van het leven van een roos. De citrus-achtige frisheid vertelt me over de koele ochtend wanneer de bloemen zich vol enthousiasme op de eerste zonnestralen verheugen. De kruidnagel versterkt met het droge akkoord van cederhout zorgt ervoor dat ik de hitte van de zonnige dag op mijn huid kan voelen. Zijdezachte noten van perzik strelen mijn lippen als de kus van een rozenblaadje. Geranium herinnert me aan de intensiteit van de verschillende nuancen van de kleur rood. Van helder karmijn naar de donkere paarsachtige tinten. Vanille en harsen verleiden me met zoet rozen-nectar.

Het is eigenlijk geen rozengeur, maar het levensverhaal van een roos.

Maxim concludeert:

Roze Étoile de Hollande is een veelzijdig parfum. Elke keer laat het me verschillende aspecten van een rozenbloem zien. In het begin is het iets intenser, maar later wordt deze geur vrij zacht en subtiel op de huid. Hoewel wij roos eerder met vrouwelijkheid associëren, heeft deze geur een uniseks karakter en kan ook mooi op de mannenhuid openen, dankzij ondersteunende akkoorden van kruidnagel, patchouli en cederhout. Het is een perfecte keuze voor de liefhebbers van de subtiele geuren, van roos en Mona di Orio parfums.

 

Lees ook