Onderzoek van RIVM vraagt om bewustwording

03:56 - 02:21
luistertijd 03:56 - leestijd 02:21

Afgelopen week stonden de kranten er bol van: het Nederlandse drinkwater, dat toch wereldwijd bekend staat om haar uitstekende schone, drinkkwaliteit, zou bedreigd worden door grif toenemende hoeveelheden medicijnen die er nog maar nauwelijks tot eigenlijk niet uit te filteren zijn, maar ook door stoffen uit cosmetica.

In de Volkskrant werden stoffen als nanodeeltjes titaniumdioxide genoemd, te vinden in antizonnebrandproducten maar ook in tandpasta, glittermake-up, en lichaamsscrubs met plastis deeltjes. De berichtgeving vloeide voort uit een nieuw onderzoek van het RIVM.

Nanodeeltjes uit zonnebrandmiddelen

Verontrustende berichten omdat we natuurlijk niet ziek willen worden door drinkwater. We laten de medicijnen even buiten beschouwing (hoewel een bloedserieus onderwerp) en richten ons op die cosmeticadeeltjes. Wat klopt ervan, en moeten ons echt zorgen gaan maken dat dergelijke verwenproducten bedreigend worden voor onze gezondheid en die van alle andere levende wezens op deze planeet.

Plastic bolletjes uit doucheproducten

Een belletje met Ans Versteegh, drinkwaterexpert bij het RIVM, de instantie die het rapport uitbracht, maakt al snel duidelijk dat er zeker bewustwording moet komen over hoeveel inspanning het kost om ons drinkwater schoon te houden, maar dat cosmetica daar zeker niet de hoofdrol in speelt. ‘Het gaat om de gehele groep verzorgingsproducten en daar maakt cosmetica onderdeel van uit. Deze groep is niet specifiek onderzocht, er is in het algemeen gekeken welke stoffen in toenemende mate in het water zitten en die steeds moeilijker eruit te filteren zijn. Bij verzorgingsproducten gaat het dan om titaniumdioxide, waarvan de nanodeeltjes ons zorgen baren omdat ze zo verschrikkelijk klein zijn en de minuscule bolletjes plastic in doucheproducten. In De Volkskrant schreef een journaliste dat het ook om glitter make-up zou gaan, maar dat hebben wij nooit gezegd, dat is ook niet uit het onderzoek naar voren gekomen.’

Niet eerder onderzocht

Natuurlijk willen wij weten of er dan ook sprake is van een toename van deze stoffen in het water en milieu. We weten dat de Stichting Noordzee ook actief campagne voert tegen plastic deeltjes uit cosmetica en daar toe ook een zwarte lijst van producenten opstelde die ze nog gebruiken. Versteegh kan de toename niet bevestigen omdat het niet eerder onderzocht is. ‘Van stoffen uit medicijnen weten we dat wel, het aantal aangetroffen stoffen in water is tussen 2003 en 2007 met eenderde toegenomen. ‘

Bewustwording

Volgens Versteegh is het rapport bedoeld om bewustwording te creeren bij overheden en consumenten en gezien de aantallen media die opgepakt hebben, kan dit doel zeker bereikt gaan worden. Er zijn inmiddels Kamervragen gesteld, verantwoordelijk Minister Schultz van Haegen gaat in gesprek met de lokale overheden en waterschappen om de kwaliteit van de bronnen van ons drinkwater te bespreken. Ook laat Ans Versteegh ons weten dat de NCV in gesprek wil met het RIVM om de kwestie samen nader te onderzoeken.

Stichting Noordzee

En wat kunnen wij, consumenten voorlopig doen? Zoveel mogelijk cosmetica gebruiken met bio-afbreekbare stoffen dus. Wat de doucheproducten betreft is dat niet zo moeilijk. Je vindt hier een lijst met ‘veilige’ wasproducten.  De Stichting Noordzee voert al jaren actie tegen vervuiling van onze oceanen met lifestyle-stoffen. Lees er hier meer over: en over de kwalijke stoffen.

Bio afbreekbare stoffen

Nu moeten we nog maar eens op onderzoek uitgaan naar bio-afbreekbare zonnebrandfilters, want die hebben we vooralsnog niet getraceerd. Gat in de markt? Wat ons betreft wel! Unilever gaf in december 2012 al aan dat zij medio 2013 stopt met het verwerken van micro plastics in haar producten. Wereldwijd zou het in 2015 in de ban gedaan moeten zijn.

Onze bevindingen uit de zoektocht naar afbreekbare filters lees je in een vervolgverhaal op BeautyJournaal. Stay tuned!

Lees ook