Bacteriën nestelen zich in de gels

04:14 - 02:32
luistertijd 04:14 - leestijd 02:32

Het is inmiddels bekend dat permanente injectables de huid dan wel mooi en langduriger mogen opvullen, er rijzen ook, naarmate ze er langer in zitten, ook meer problemen. Bultvorming is een bekende, maar ook ontstekingen duiken steeds vaker op. De Deense patholoog Lise Christensen en AMC-onderzoeker Bas Zaat onderzochten de ontstekingsfactoren na fillerbehandelingen en vertelden erover in het het AMC magazine van april 2013. Wij geven een korte samenvatting van het artikel hieronder.

Overgevoelig voor de gel?

Voor behandelingen waarbij fillers worden ingespoten in het gezicht kunnen er twee groepen gels worden onderscheiden: de afbreekbare en de niet-afbreekbare variant. Afbreekbare gels (meestal op basis van hyaluronzuur) verdwijnen na verloop van tijd uit de huid, dit is relatief duur. Er zijn vervolgafspraken nodig om het gewenste resultaat te behouden. Hoewel de vraag ernaar inmiddels afneemt door alle bijwerkingen, worden niet-afbreekbare biologische gels nog altijd gebruikt. Bekende merknamen zijn o.a. Artecoll en Aquamid. Na inspuiting is de kans groter dat er zwelling ontstaat en de huid aanzienlijk rood wordt. Dit verdwijnt in veel gevallen weer snel, maar ook het risico van ontstekingsreacties is hoger. Dit kan soms wel jaren, vaak sluipend doorgaan. De meeste artsen zijn van mening dat deze patiënten overgevoelig zijn voor fillers. In dit geval worden er ontstekingsremmende steroïden toegediend om de ontsteking te onderdrukken. Als dit niet helpt, dan wordt er in het ergste geval weefsel verwijdert.

Bacteriën als  de oorzaak

De Deense patholoog Lise Christensen heeft veel studies uitgevoerd op het gebied van ontstekingen na fillers. Medisch microbioloog Bas Zaat van het AMC adviseerde Christensen tijdens een van haar onderzoeken. Zaat is er onder andere achter gekomen dat bacteriën zich niet alleen vasthechten aan een lichaamsvreemd materiaal, maar ook in het weefsel kunnen overleven. Zelfs in afweercellen. Helaas zijn deze bacteriën slecht te behandelen met antibiotica. Christensen onderzocht weefsel dat in contact was geweest met materialen die voor cosmetische doeleinden werden gebruikt, met name fillers. Daarbij werden er soms bacteriën aangetroffen. Het grootste struikelblok voor Christensen was om genoeg huidbiopten bij elkaar te krijgen. Deze huidbiopten moesten namelijk wel van patiënten komen die ernstige ontstekingsreacties kregen na injecties met een filler. Het onderzoek had overigens alleen betrekking op de permanente polyacrylamide fillers. Bij 53 van de 54 patiënten waren er bacteriën aanwezig in het huidbiopt. Het gaat hier om soorten die normaal gesproken op de huid voorkomen. Bij 28 controlepersonen bleken de biopten bacterievrij.

Onverwachte ontstekingsreacties

Het lijkt allemaal goed te zijn gegaan, maar dan opeens na een paar jaar ontstaat er dan toch een ontstekingsreactie. Dit kan te maken hebben met verschillende situaties, bijvoorbeeld door verwondingen die zijn opgelopen op de plek van injectie of doordat er simpelweg te hard op de lippen wordt gebeten. De aanwezige bacteriën op de huid kunnen hierdoor alsnog in het weefsel met de filler terechtkomen. Cosmetische klinieken laten niet veel los over de problemen die fillers met zich mee kunnen brengen, maar volgens Zaat is het zeker dat lichaamsvreemd materiaal de gevoeligheid van infecties kan verhogen. Het blijft dus voor deskundigen zeer belangrijk om steriel en secuur aan het werk te gaan. Op een onverwachte ontstekingsreactie zit namelijk niemand te wachten.

Maar goed, het moge ook duidelijk zijn dat de bacteriën er ook op een andere manier in terechtkomen en dan blijken deze niet-afbreekbare gels, als zijnde lichaamsvreemde materialen, een hele fijne broed- en overlevingsplaats voor deze bacteriën.

Bron:  AMC Magazine (April 2013) Vaak infecties door bacteriën. 

Lees ook:

 

Lees ook