Linke mix: vet met Aquamid om gezicht te vullen

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

Stel: je liet je wangen inspuiten met lichaamseigen vetweefsel met behulp van lipofilling en daarna nog extra vullen met de injectable Aqua Mid (Aquamid bestaat voor 97,5 % uit water dat gebonden is aan 2,5% polyacrylamide). Je bereikte niet het gewenste resultaat en liet een maandje of zes later nog eens lipofilling doen. Nog geen paar dagen later kreeg je een ontsteking, echt serieus met wondvocht, waar een drain bij aan te pas moest komen. Dat doe je natuurlijk niet over, maar je blijft wel een twee ongelijke wangen zitten qua volume en in de ene wang een bobbel als gevolg van de ontsteking. Wat moet je nu doen?

BeautyJournaal’s expert, plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam geeft advies:

” Het is een lastig probleem. Het gedrag van niet-oplosbare vulmiddelen is moeilijk te voorspellen, nog na jaren kan er plots een ontsteking optreden. De oorzaak weten we niet precies, maar het lijkt er op dat wanneer er bacteriën in het bloed komen, bijvoorbeeld bij tandvlees problemen, operaties aan het gebit of ziekte, je een kans hebt dat er een ontsteking ontstaat. Dat kun je bijvoorbeeld ook soms krijgen bij een borstimplantaat.

Mijn eigen ervaring is dat wanneer je bij het Aquamid ook vet spuit, dit vet vervloeit en voor ontstekingen kan zorgen. Jij hebt daar ook last van gehad. Het beste is om te proberen al het Aquamid te verwijderen. Met een punctie en voorzichtig uitduwen, of met een operatie. Helaas gaat dat met een litteken gepaard. Acute reacties kunnen eventueel met corticosteroïden behandeld worden.

Is het Aquamid weg, dan zou je het gebied weer kunnen behandelen met lipofilling. Het bobbeltje zou restant littekenweefsel kunnen zijn, of nog wat Aquamid.”

Dr. Frank Niessen

Heb jij een vraag voor de arts? Stel hem via het contactformulier.

Lees ook