Voorlichting borstreconstructie moet eerlijker

03:02 - 01:49
luistertijd 03:02 - leestijd 01:49

De psychologische impact van een borstreconstructie na borstamputatie wordt onderschat. Dat zegt promovenda Jessica Gopie. Bij 40 procent van de vrouwen traden daadwerkelijk complicaties op zoals wondontsteking of infecties. Dit zorgde voor een tijdelijke toename van emotionele problemen. Ze pleit voor volledige informatie vooraf, zodat vrouwen beter onderbouwd kunnen kiezen voor een reconstructie en de wijze waarop die plaatsvindt.

‘Laat bijvoorbeeld foto’s zien van goede en minder geslaagde borstreconstructies’, zegt de psychologe.

Gopie onderzocht in meerdere ziekenhuizen vrouwen bij wie een borst is geamputeerd. Zij ondervroeg hen onder andere over redenen om te kiezen voor een reconstructie met implantaat, met een stuk buikhuid (DIEP-lap-reconstructie) of géén reconstructie. Vrouwen die kozen voor reconstructie wilden zich vrouwelijk voelen, vonden zichzelf te jong om zonder borst te leven of zagen op tegen het dragen van losse protheses.

Bij vrouwen die geen borstreconstructie wensten, waren een hogere leeftijd, acceptatie van het missen van de borst, complicatierisico’s en het opzien tegen meer operaties veelgehoorde argumenten.

Soort reconstructie

Vrouwen die kozen voor een siliconenimplantaat deden dat vanwege de kortere operatie- en hersteltijd en een in hun ogen mooier resultaat, zonder buiklittekens. Wie voor de DIEP-lap koos vond lichaamseigen weefsel juist het mooist en verwachtte dat een warme en zachte borst meer bij zou dragen aan zelfvertrouwen en intieme relaties.

Complicaties

Onafhankelijkere vrouwen verzamelden meer informatie en kozen vaker voor de DIEP-lap-reconstructie, terwijl minder zelfbewuste vrouwen zich eerder lieten leiden door de mening van hun arts. Een groot aantal vrouwen was vooraf niet goed op de hoogte van de diverse borstreconstructiemogelijkheden en complicatierisico’s. Bij 40 procent van de vrouwen traden daadwerkelijk complicaties op zoals wondontsteking of infecties. Dit zorgde voor een tijdelijke toename van emotionele problemen. Een mislukte reconstructie leidde ook op langere termijn tot emotionele problemen.

Tevredenheid achteraf

Vrouwen voelen zich door een borstreconstructie tevredener met hun lichaam dan vóór de reconstructie, maar 30 procent blijft moeite houden met het lichaamsbeeld en intieme relaties.

Mentale welzijn

De promovenda wil meer aandacht voor het mentale welzijn. ‘Verwijs door naar psychologische begeleiding. En doe dat liefst al vóór de reconstructie als dat nodig lijkt. Vraag ook achteraf hoe vrouwen hun lichaam ervaren, laat ze weten dat zij niet de enigen zijn met aanpassingsproblemen of een weerslag op de intieme relatie.’

Proefschrift

Jessica Gopie promoveerde 9 januari op haar proefschrift ‘The psychological impact of breast reconstruction after prophylactic or therapeutic mastectomy for breast cancer‘.

Bron: LUMC

 

Lees ook – vragen en antwoorden i.s.m. BeautyJournaal expert plastisch chirurg Frank Niessen:

 

Lees ook