Bijna niet op te lossen probleem

03:33 - 02:07
luistertijd 03:33 - leestijd 02:07

Sinds twee jaar druppelen regelmatig vragen bij ons binnen van vrouwen die in paniek zijn over de bulten en ontstekingen in hun gezicht als gevolg van de permanente injectable Bio Alcamid. Deze stof op basis van polyalkimide werd eind jaren negentig veelvuldig gebruikt in ons land. Volgens voorzichtige schattingen lopen er tienduizend vrouwen mee rond.

De stof geeft problemen. Vaak niet bij aanvang, maar pas vele jaren later. Opeens, of nadat men het verouderende gezicht weer laat bijvullen, met bijvoorbeeld een toch als veilig beschouwde stof als hyaluronzuur. Opeens ontstaan er dan ontstekingen in het gezicht. We hebben alle problemen al eens op een rij gezet in dit artikel. Onlangs kregen wij weer zo’n email binnen. We hebben onze plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam er nog eens naar laten kijken. Hieronder geeft hij zijn eerlijke mening weer:

” Wanneer je iets in de buurt van Bioalcamid spuit krijg je gemakkelijk een ontstekingsreactie. Bioacamid is lichaamsvreemd en net als bij alle soorten implantaten van borst tot heup, komt daar een kapsel omheen. Siliconen is heel inert, dus dat kapsel geeft meestal weinig problemen en nauwelijks een heftige immuunreactie. Maar bij Bioalcamid is dat anders. Ook bij Macrolane, een hyaluronzuur dat langzaam oplost, ontstonden er bij het opvullen van borsten problemen van het kapsel. Hierin kwamen kalkafzettingen die op borstkanker konden lijken. Ook al was dat een langzaam oplossend materiaal, het immuunsysteem reageerde daar heftig met kapselvorming op.

Als je door de huid prikt en Restylane (een injectable op basis van het oplosbare hyaluronzuur, red.)  in de buurt van Bioalcamid legt neem je altijd wat bacteriën mee, hoe goed je de huid ook desinfecteert. Wanneer je er gevoelig voor bent kun je een opvlamming krijgen van je immuunsysteem. Corticosteroïden kunnen die reactie onderdrukken.

Als je niet veel meer klachten krijgt kun je afwachten, anders moet je proberen al het Bioalcamid te verwijderen. Zelf heb ik geen ervaring met het verwijderen van de Bioalcamid met een laser, maar dit wordt zeker wel gebruikt. Het idee is om via een klein gaatje in de huid de filler te verwarmen, zodat deze makkelijker verwijderd kan worden. Een patiënte die bij mij kwam na zo’n behandeling was er niet beter van geworden, maar op internet lees je ook andere verhalen. Er is geen beschikbare literatuur over, dus kan ik niet beoordelen hoe betrouwbaar deze reacties zijn.

De essentie is om het Bioalcamid te verwijderen. Het materiaal zit in een kapsel dat vaak verkalkt is. Dit kun je aanprikken en met beleid kun je dit goed manueel verwijderen. Zo niet dan is een operatie nodig.”

Dr. Frank Niessen

Heb jij een vraag aan onze expert dr Frank Niessen? Stel hem via het contactformulier.

Lees hier een Nederlands wetenschappelijk onderzoek uit 2006 waaraan o.a. plastisch chirurg Karim heeft meegewerkt, en laser expert Rozelaar, naar de gevolgen van Alcamid in de huid: bio alcamid scientific research

Lees ook:

 

Lees hier ook nog een column op de site van Alizonne, waar arts Claudia van der Lugt ook regelmatig met laser wordt gewerkt om Bio Alcamid te verwijderen.

Lees ook