Het Madonna-effect

03:32 - 02:07
luistertijd 03:32 - leestijd 02:07

Er is de maanden heel wat geschreven over het fenomeen the pillow face. Voor wie het niet kent: een opgeblazen gezicht met een kussentjes-achtig patroon. Het doet zich voor bij een verkeerde toepassing van injectables.

Dat dit tegenwoordig kan gebeuren heeft alles te maken met een nieuwe schoonheidstrend: een jeugdig gezicht kenmerkt zich door volheid van de huid en in het bijzonder van het middendeel van het gezicht. Sinds artsen zich dat zijn gaan realiseren zijn injectables steeds vaker ingezet om niet zozeer een rimpeltje van binnenuit op te vullen, maar hele gezichtsdelen. En zoals gesteld hierboven: als dat niet secuur gebeurt en/of met verkeerde vulmiddelen ontstaat er een rare situatie: een gezicht met kussentjes. Vooral Madonna heeft hiervoor aan veel kritiek blootgestaan.

BeautyJournaal’s expert en plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam vertelt wat er gebeurt, en vooral wat er niet moet gebeuren.

‘Als je ouder wordt, verlies je volume in het gezicht en elasticiteit van de huid. Onderhuids vet wordt minder, bot resorbeert en de huid wordt slapper. Om dat te behandelen kun je huid wegsnijden, de huid zo behandelen dat deze samentrekt, het volume aanvullen of een combinatie van voorgaande.

Veel cosmetische artsen hebben alleen het vullen als therapeutische mogelijkheid, vandaar dat de gezichten steeds voller worden. Die vullers verdwijnen weer in de loop van de tijd, zodat het vullen met lichaamseigen vet weer toenemend populair is geworden. Van het vet blijft op termijn 50-70% over. Een pillow face is het gevolg van een teveel aan filler in het gelaat. Dit kan net zolang duren totdat de filler begint te verdwijnen.

Vlak na een lipofilling (vullen met lichaamseigen vetcellen) kun je ook een dikker gezicht krijgen door zwelling van de ingreep, of door overvulling van het vet. Doorgaans wordt er niet te veel gevuld met vet, maar wordt het vet in meerdere sessies in het gelaat ingebracht. Daarnaast zal overvulling met vet slechts van korte duur zijn, omdat door verhoogde druk vet verloren kan gaan.

Meestal is de grootste zwelling na de lipofilling van een gelaat al na enkele weken verdwenen. Zou je veel meer overvullen, dan gaat er meer vet dood door gebrek aan vascularisatie (gebrek aan aangroei van bloedvaatjes om het weefsel in leven te houden, red.) hetgeen ook snel tot minder volume zal leiden en meer complicaties oplevert.

Wel is het mogelijk dat wanneer er lipofilling is toegepast in het verleden en je in de loop der tijd dikker wordt, dat dan het gezicht onevenredig toeneemt in volume door de lipofilling. Er gaan veel verhalen rond over het gezicht van Madonna, en dat er bij haar als gevolg van toedoening van vetcellen een zwelling van haar gezicht is ontstaan. Maar het meest waarschijnlijk lijkt het dat deze langdurige zwelling van haar gelaat veroorzaakt is door een andere filler dan vet.

Bekijk hier een video reportage waarbij Frits lipofilling in het gezicht krijgt:

 

Lees ook