Goedkoop en duur in een vergelijkende serum test

04:50 - 02:54
luistertijd 04:50 - leestijd 02:54

L’Oréal Youth Code Luminizer

Zoals in de mode grote concerns als Zara en H&M designers op de voet volgen en ze binnen no time ‘kopieën’ in hun winkels hebben hangen, zo zien we in beauty land dat de goedkopere merken de trends van de luxe merken navolgen.  Als Chanel en Shiseido met een langhoudende creamy oogschaduw in een potje komen, volgen Catrice, Maybelline en L’Oréal al snel.

Zo ook in huidverzorging. Lancôme introduceert Génifique, een op gen-technologie gebaseerd anti-aging serum, terwijl moederconcern L’Oréal voor de modale consument Youth Code op de markt brengt. Dit jaar lag de focus meer op de luminizers. Estée lauder met Idealist Even Skintone Illuminator en Lancôme met Visionnaire.  Natuurlijk volgt L’Oréal ook dit keer weer met een betaalbaar product voor de mass market: Youth Code Luminizer. Voor Beautyjournaal heb ik al eens Lancome Visionaire getest. Vandaag leg ik Youth Code Luminizer naast Lancôme Visionnaire.

Belofte

Luminizer richt zich vooral op het vervagen en beperken van pigmentvlekjes. Visionnaire heeft een breder doel en richt zich ook op een gladdere huidstructuur en verfijnde poriën. Visionnaire maakt gebruik van het zelfhelende vermogen van planten en bevordert de celvernieuwing.

Ingrediënten

Luminizer vertrouwt op de bewezen eigenschappen van niacinamide, gecombineerd met een afgeleide van vitamine C, vitamine E en hyaluronzuur. Visionnaire introduceert een nieuw cosmetisch ingrediënt: jasmonzuur. Daarnaast bevat Visionnaire ook siliconen en hyaluronzuur.

Verpakking

Dit is een kwestie van smaak. Visionnaire zit in een aquablauwe futuristisch ogende pompflacon, L’Oréal in een zilverkleurige. Mij spreek de L’Oréal verpakking meer aan. Die is rustiger. Qua hygiëne is er geen verschil omdat beiden in een pompflacon zitten.

Huidgevoel en gebruik

Beide serums smeren lekker uit en zijn zuinig in gebruik, één pompje is genoeg voor je hele gezicht. Visionnaire is iets dunner van substantie en heeft een heel licht roze kleur. Luminizer is wit. Beide serums bevatten reflecterende pigmenten die voor een direct stralende huid moeten zorgen. Visionnaire is subtiel geparfumeerd. Luminizer ruikt vrij heftig naar citroen. Voor mij iets teveel.

Werking

Mijn uitgebreide review van Visionnaire kun je hier lezen. Ik vind het een prettig serum dat een kalmerende invloed op mijn huid heeft. De verfijnde poriën en gladder huidoppervlak zijn tijdelijk, en worden waarschijnlijk veroorzaakt door de siliconen. Ondanks dat Luminizer iets voller is, heeft dit serum een iets minder hydraterende werking. Ik moet aanvullend een hydraterende crème gebruiken. In overleg met mijn schoonheidsspecialiste gebruik ik Luminizer over mijn hydraterende crème vanwege de siliconen. De werkzame stoffen in de crème zouden minder goed in de huid doordringen als ik eerst een serum met siliconen aanbreng. Siliconen vormen een laagje op de huid en verhinderen daardoor de huidpenetratie. Dit zou ik wel eens verder onderzocht willen hebben. Visionnaire heb ik onder mijn  dag- en nachtcrème gebruikt. Dat kan het verschil in hydratatie tussen beiden verklaren.

Het verminderen van pigmentvlekjes kan ik bij beiden moeilijk constateren. Wel geven ze allebei een rustige uitstraling aan mijn huid. Behalve de verzachtende ingrediënten als adenosine vermoed ik dat de reflecterende deeltjes hier mede aan bijdragen.

Gerti concludeert:

Luminizer is een stuk goedkoper dan Visionnaire. 24, 95 versus €72,49. Daarnaast hebben Kruidvat en Etos vaak aanbiedingen. Ik heb voor Luminizer €10 betaald.  Dat maakt het prijsverschil met Visionnaire aanzienlijk.

Ik vind van beiden moeilijk te bepalen of deze serums hun belofte nakomen. Niacinamide mag dan wel onomstreden zijn, ik heb niet kunnen constateren dat mijn huid echt oplicht en vlekjes minder worden. Maar hetzelfde geldt voor Visionnaire. Wel geven beide serums mijn huid een rustige uitstraling waardoor het in elk geval lijkt alsof vlekjes minder zijn. Ik heb een zwak voor merken die voortdurend naar vernieuwing zoeken en niet altijd op veilig spelen. Alle onderzoeken die naar een veilige vervanging voor het agressieve vitamine A zuur zoeken, maken me enthousiast. Het bewijs voor jasmonzuur mag weliswaar beperkt zijn, de innovatie spreekt me bijzonder aan.

Kortom. Als je een luchtig hydraterend serum zoekt, voldoen beiden. Qua prijs-kwaliteit wint Youth Code Luminizer ruim van Visionnaire, maar als ik de factor prijs achterwege laat, heeft Visionnaire absoluut mijn voorkeur, niet alleen vanwege het innovatieve karakter en de fijne, dunne  substantie, maar  vooral omdat Luminizer te sterk geparfumeerd is.

SHOP Lancome Visionnaire hier online

SHOP L’Oreal Youth Code Luminizer hier online.

Lees ook