Verfijnd de huidstructuur, zoals retinol dat kan, maar is dat ook zo?

04:57 - 02:58
luistertijd 04:57 - leestijd 02:58

Lancôme Visionnaire

Eind vorig jaar heeft Monique een vrij kritisch artikel geschreven over de communicatie van Lancôme rond Visionnaire [LR 2412 4%]. Hoewel  Lancôme er niet zo goed vanaf kwam in Monique’s artikel, maakte het mij wel nieuwsgierig.

Beloften

In deze tijd is het bestrijden van rimpels niet meer genoeg. Lancôme claimt met Visionnaire een metamorfose van de huid: de huidstructuur is gladder, de rimpels zijn vervaagd, pigmentvlekjes en rode vlekken verminderen en de poriën zijn verfijnd. De campagne van Visionnaire belooft nogal wat: “Zo krachtig dat meer dan de helft van de vrouwen die een cosmetische ingreep overweegt, deze wil uitstellen”.

Volgens Lancome kan het testprotocol vergeleken worden met retinol. Verder vond ik op internet een artikel van Elsevier Business Intelligence waarin verwezen wordt naar een klinisch onderzoek van Visionnaire waarbij de lengte van rimpels en de verschijning van kraaienpootjes over een periode van drie maanden significant verbeterden in vergelijking met een controle groep. Ook vermeldenswaardig is dat Visionnaire in 2011 een Astir award gewonnen heeft als beste skincare in het luxe segment. Kortom, Visionnaire is een spannend product om te testen.

Het serum

Visionnaire is een dun serum op siliconen basis. Behalve siliconen bevat het serum sodium tetrahydrojasmonate en jasmonic acid, waarover Monique al geschreven heeft, verschillende vochtbinders, hyaluronzuur, mica en adenosine. Hyaluronzuur is een van de sterkste vochtbinders. Mica weerkaatst licht waardoor de huid er egaler uitziet en adenosine heeft een verzachtende en ontsmettende werking. Uitstekende ingrediënten dus. Het serum heeft een subtiele, aangename geur. Let wel, dit is zeer persoonlijk, Monique vond het te sterk geparfumeerd, daar had ik geen last van.

Het gebruik

Visonnaire smeert goed uit. Voor gezicht en decolleté heb ik drie pompjes (druppels) nodig. Het serum geeft direct een aangenaam en zacht gevoel. Dat is herkenbaar van siliconen serums. Siliconen maken de huid glad en poriën lijken verfijnd. Na het serum gebruik ik een dagcrème met spf. Afhankelijk van de dagcrème die ik gebruik, rult het serum. Dat is hinderlijk. Ik had daar de meeste last van met Clinique Sheer City Block. Hierin zitten ook siliconen. Blijkbaar gaan die niet goed samen. Met foundation (Dior Nude en Dior Capture Totale) had ik geen last van rullen. Rullen kun je voorkomen door een crème kloppend aan te brengen in plaats van wrijvend.

 

De verpakking

Visionnaire zit in een fel aquablauwe pompflacon. Je kunt helaas niet zien hoe vol de fles is. Ook kun je de pomp niet losdraaien om dit te controleren. Dat is lastig.

De vormgeving begrijp ik niet helemaal. Zo’n felblauwe flacon staat  vrolijk in een witte of modern grijze badkamer, maar ik zie geen verband met de andere verpakkingen van Lancome. Iets meer uniformiteit zou ik zelf mooier vinden zoals L’Oreál dat wel gedaan heeft met de twee serums in de Youth Code serie: dezelfde fles maar in een ander kleur. Maar ja, zoiets is natuurlijk persoonlijk.

Het effect

Ik heb Visionnaire nu vier weken gebruikt. Ik merk niet echt verschil in pigmentvlekjes en rode vlekken, wel lijken mijn poriën iets kleiner. Het lijkt alsof mijn huid een iets fijnere structuur heeft. Door het gladmakende effect lijkt mijn huid ook egaler van teint. Of dit gladmakend effect blijvend is, is moeilijk te meten omdat ik niet zo veel en weinig diepe rimpels heb.

Alles bij elkaar constateer ik een verbetering, maar ik kan niet direct aangeven waar dat in zit. Het is het gehele effect waardoor mijn huid rustig, gezond en stralend oogt.

Zoals jullie in een ander artikel hebben kunnen lezen, gebruik ik sinds twee maanden drie keer per week vitamine A zuur. Dat geeft deze test wellicht een minder zuiver beeld. Maar waar anderen irritatie kregen van de vitamine A zuur, had ik daar geen last van. Ik sluit dus niet uit dat Visionnaire een verzachtende werking heeft. Ook had ik geen last van vervellen. Visionnaire heeft ruim voldoende voedende werking.

Gerti concludeert

Hoewel Monique kritisch was ten aanzien van de communicatie rondom Visionnaire ben ik blij dat de cosmetische industrie onderzoek blijft doen. Natuurlijk kan ik met één test niet aantonen of Visionnaire inderdaad vergelijkbaar is met retinol, maar we weten wel dat retinol irriteert. Een aantal Beautyjournaal lezeressen dat vitamine A zuur is gaan gebruiken, is er vanwege irritatie inmiddels weer mee gestopt. Elk alternatief voor retinol zie ik met belangstelling tegemoet. Visionnaire is misschien nog niet de ideale vervanger, het resultaat mag er wezen.

 

Lees ook