Hoe vetter de huid, en hoe ouder de huid – ze worden steeds zichtbaarder

10:07 - 06:04
luistertijd 10:07 - leestijd 06:04

Soms denk je: ik kijk niet meer in de spiegel! Vooral vergrootspiegels verdwijnen diep onder in de la. Terwijl je vroeger zweerde bij dit soort spiegels omdat je werkelijk elk oneffenheidje de kop in wilde drukken. En ook nog het heilige geloof had dat er voor elk probleem wel een oplossing bestond. Tegenwoordig weet je wel beter.

Bovendien lijkt het wel of die poriën groeien waar je bij staat! Als je dan ook nog weet dat ze alleen maar groter worden door de toenemende huidverslapping, ben je af en toe in staat om gillend naar de dermatoloog te rennen en onmiddellijk een laserbehandeling, peeling of wat dan ook te eisen.

Heel begrijpelijk, grove poriën ontsieren het gezicht. Ze vallen op, het oog trekt er al snel naartoe. Hoe egaler je huid eruit ziet, hoe prettiger we dat vinden om naar te kijken.

Verslapte poriewandjes

‘De oorzaak van grove poriën is simpel’, vertellen dermatologen ons. ‘Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in de huid af. Hierdoor vermindert ook de stevigheid van de poriewandjes. Talg, make-upresten en andere vormen van vervuiling die erin achterblijven, rekken de poriën als het ware op, waardoor ze in hogere mate zichtbaar blijven.

Ook de zweetklieren in de huid vergroten, en door het slapper worden van de huid komen ze meer aan de oppervlakte te liggen.’ Ook op jongere leeftijd komt het voor, het heeft dan echt met je huidtype te maken: bij de vettere huid zie je het vooral. Door een verhoogde talgproductie staan de poriën meer open.

Er zijn een aantal werkzame stoffen die een beetje helpen de poriën schoon te houden en iets te verkleinen. Let daar op, als je cosmetica koopt.

Tip

Wees voorzichtig met te ‘rijke’ anti-verouderingscrèmes. Ze kunnen zoveel vetstoffen en glanspigmenten bevatten, dat de conditie van je huid alleen maar slechter wordt en alles zelfs erger lijkt dan het is.

Gebruik crèmes met een matterend effect, het liefst voor een gecombineerde huid. Grove poriën gaan toch vaak hand in hand met een huid die nog redelijk wat talg produceert.

Wat een huidspecialiste voor je doen?

Vanzelfsprekend kun je ook een bezoek aan de huidspecialist brengen: een schoonheidsspecialiste of een dermatoloog. De schoonheidsspecialiste doet in zekere zin hetzelfde als wat je thuis al doet.

Maar ze kan nog nauwkeuriger de poriën schoonmaken en een iets sterkere peeling geven die de huid grondiger gladmaakt. Bovendien kan ze het collageen een lichte prikkel geven zodat die zich weer iets verdikt. Hoe steviger de huid blijft, hoe minder de poriën kunnen uitzakken.

De dermatoloog kan een chemische peeling toepassen. De sterkte daarvan is afhankelijk van het gewenste resultaat. De peeling zorgt er niet alleen voor dat de huid voor langere tijd weer heel schoon is, maar de poriën zullen ook aanzienlijk krimpen en de huid zal weer steviger aanvoelen.

Het mechanisme achter een peeling is dat die de huid zo sterk irriteert, dat er vanzelf meer collageen aangemaakt wordt. Het is het principe van het creëren van een wond: als de huid gewond raakt, reageert die daarop met de vorming van collageen om de wond weer dicht te maken. Bovendien haalt een chemische peeling een flinterdun laagje van de huid af. Hij zal hierdoor vervellen en eronder wordt een frisse huidlaag zichtbaar.

Laserbehandelingen werken volgens hetzelfde principe, en leveren een warmte-effect waardoor de steunweefsels iets in elkaar krimpen. Daarnaast zorgt de verwarming van de huid ervoor dat de poriën weer goed schoon worden en bacterievorming wordt afgeremd.

De dermatoloog kan ook een medicinale crème op basis van vitamine a-zuur voorschrijven. De huidconditie knap er zichtbaar van op. Fijne lijntjes en rimpels verminderen aanzienlijk, poriën verkleinen, de huid wordt steviger. Ook pigmentvlekken worden gereduceerd. Omdat het een medicijn is, zijn er ook bij-effecten: je moet erg oppassen met uv-straling omdat dat juist weer pigmentvlekken kan veroorzaken en roodheid van de huid. Afdekken met een uv-filter (minimaal spf 15) is dan belangrijk – ook in de winter.

Bekijk ook deze film over behandeling van onder meer de porien.

Nieuwe mogelijkheden met licht

Proberen crèmes de huidconditie te verbeteren met stofjes, de nieuwe generatie licht-apparaten probeert dat op basis van sterke warmte te doen. Door warmte krimpen de zachte weefsels iets, waardoor de huid er wat strakker uit gaat zien, en krijgen celfuncties een prikkel om weer harder te gaan werken. Zo kunnen collageen- en elastiene in de huid toenemen, wat ook resulteert in een mooier huidoppervlak.

Bij de huidspecialiste kun je kiezen uit IPL (Intense Pulsed Light) of laser. Het zijn geconcentreerde lichtbundels in verschillende sterkten. Maar je kunt mildere vormen daarvan tegenwoordig ook voor thuisgebruik kopen. Er zijn nu LED-apparaatjes (Light Emiting Diode) bijvoorbeeld met een rood of blauw lichtspectrum. Van blauw licht is bekend dat het een zuiverende werking heeft op de huidconditie.

De huidteint- en structuur verbeteren en de hoeveelheid bacteriën op de vettere huid die pukkels kunnen veroorzaken (en indirect vergrote poriën) nemen af. Dergelijke verbeteringen worden ook gerealiseerd met behandelingen op stroom (laag frequent of soms hoog frequent). Bekijk hier een film die we erover maakten.

30+ en opeens weer een vette huid?

Als je rond je dertigste of daarna ineens weer een vettere huid krijgt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Dieet kan een rol spelen, verkeerd cosmeticagebruik, maar vaker spelen hormonen een rol. In dat laatste geval krijgen dan de mannelijke hormonen de overhand. Mocht je huid weer vetter worden, kies dan aangepaste producten voor de vettere, volwassen huid. Deze verzorging houdt meer rekening met het feit dat je ook meer hydraterende en kalmerende stoffen nodig hebt, dan de huid van een tiener met een vette huid.

Producten voor de jonge huid zullen jouw huid teveel uitdrogen. Reinig je huid twee keer per week extra met een reinigend masker ( klei of algen) of een peeling op basis van zuren. Gebruik geen gewone zeep maar een speciaal voor de vette huid ontwikkeld reinigingsproduct of alkali vrije zeep. Van binnenuit kun je de huid ondersteunen met een vitamine B-complex.

Het glimmen van de huid kun je zichtbaar tegengaan met zogenaamde blottingpapers. Dit zijn een soort vloeipapiertjes die je over de glimmende delen kunt halen waardoor de huid direct gematteerd is. Natuurlijk hebben matterende crèmes ook nut. Bedenk wel dat een vette huid op jouw leeftijd ook positieve kanten heeft. Je zult dan minder snel rimpels ontwikkelen! Wat de huidtherapeute voor je kan betekenen, lees je hier.

Tip: producten voor een vette/acne huid hoeven niet per definitie olie-vrij te zijn. Lees hier maar waarom.

Make-up tips

 

Lees ook