shop Trinny London Flush Blush, ‘your post pilates glow’ Je ziet nauwelijks dat je blush op hebt, en toch is er een sprankelende, frisse glow. Hij is speciaal bedoeld voor de appeltjes van je wangen. Het is je perfecte ‘post pilates glow’!   Bekijken Onderzoeken naar de effecten van aromatherapiemassage bij pijn, angst en depressie […]

02:18 - 01:23
luistertijd 02:18 - leestijd 01:23

Onderzoeken naar de effecten van aromatherapiemassage bij pijn, angst en depressie bij (in dit geval) kanker patiënten zijn inconsistent. Sommige rapporten tonen significante effecten aan, en andere niet. Een onderzoek dat wel effect toonde is geschreven door 4 Japanse universiteiten (Imanishi et al 2007). Bij 12 patiënten met borstkanker daalde angst en stress significant in een periode van 4 weken. De patiënten ondergingen 2 massagesessies van 30 minuten per week. Er werd gebruik gemaakt van verdunde sinaasappel, lavendel en sandelhoutolie. De STAI (State-Trait Anxiety Inventory) scoren waren significant lager na een massagesessie dan ervoor en de reductie was progressief. Zelfs een maand na de laatste sessie bleven de stress- en angstniveaus laag.

Een mogelijke reden voor de positieve resultaten is de mix van oliën die gebruikt werd. In de meeste studies wordt voornamelijk lavendelolie gebruikt. Een ander interessante ontdekking is dat aromatherapiemassage de witte bloedcellen, en dan specifiek de lymfocyten, laat toenemen – wat resulteert in een beter functionerend immuunsysteem. Maar: kwam het positieve resultaat van het feit dat de patiënt minder stress voelde of was het een directe immunologische actie?

In een eerder studie (Kuriyama et al 2005) hebben onderzoekers de STAI (State-Trait Anxiety Inventory) gemeten voor en na een 30 minuten durende massagesessie bij 11 vrijwilligers. Er was een significante reductie van stress, hetzelfde resultaat werd ook behaald na een gewone olie massage. Maar de aromatherapiemassages hadden daarnaast ook positief effect op de witte bloedcelniveaus: CD8+ en CD16+ lymfocyten niveaus waren toegenomen. In het 2007 rapport namen de CD8+ lymfocyten ook toe maar namen de CD16+ lymfocyten af. In het onderzoek uit 2005 werden andere oliën gebruikt, namelijk lavendel, cipres, marjoram en tea tree olie.

Angst en stress kunnen dus in ieder geval gereduceerd worden door massage, ook door aromatherapie massage, maar wat opmerkelijk is, is dat aromatherapie ook een positieve invloed kan hebben op de witte bloedcellen. Dit is dan wel afhankelijk van de gebruikte oliën.

Het zijn overigens hele kleine studies maar de resultaten impliceren dat de voordelen van aromatherapie verder gaan dan ontspanning alleen. Hier zijn de onderzoeksresultaten te lezen http://roberttisserand.com/publications/article-archive

 

 

Lees ook