Langdurige blootstelling aan hoge bloedsuikerspiegels laat het gezicht er ouder uitzien.

02:16 - 01:21
luistertijd 02:16 - leestijd 01:21

Langdurige blootstelling aan hoge bloedsuikerspiegels laat het gezicht er ouder uitzien. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in samenwerking met Unilever. De onderzoekers zagen dat mensen tussen de vijftig en zeventig jaar oud met hoge niet-nuchtere bloedsuikers er consequent ouder uitzagen dan mensen met lagere bloedsuikerspiegels.

Voor elke mmol/liter glucose meer steeg de geschatte leeftijd met vijf maanden. Diabetici – bij wie de bloedsuikerspiegel langdurig verhoogd is geweest – zagen er dan ook ouder uit dan mensen zonder diabetes. De onderzoekers hebben gecorrigeerd voor andere factoren die kunnen bijdragen aan een ouder uiterlijk, zoals roken, blootstelling aan zonlicht en BMI.

Diana van Heemst (LUMC): “Deze resultaten benadrukken hoe belangrijk een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel is voor het welzijn en de gezondheid in deze leeftijdscategorie. Dat het uiterlijk er ook door beïnvloed wordt, vormt misschien een extra motivatie om gezonder te gaan leven.”

David Gunn (R&D Unilever, Colworth, UK): “Dit is de eerste keer dat er een verband is aangetoond tussen hoge bloedsuikerspiegels en gezichtsveroudering. Het was al uitgebreid aangetoond dat hoge bloedsuikerspiegels slecht zijn voor de gezondheid, maar nu weten we dat het óók niet helpt als je er jeugdig uit wilt blijven zien. Hoewel er wel ideeën zijn over hoe glucose de gezichtsveroudering zou kunnen beïnvloeden, moeten we meer onderzoek uitvoeren om het werkelijke verband te achterhalen.”

Het onderzoek, waarover gepubliceerd is in het tijdschrift AGE, werd uitgevoerd binnen het Netherlands Consortium for Healthy Ageing. Dit consortium streeft er naar om ouderen langer gezond te houden. Voor het onderzoek werden de niet-nuchtere bloedsuikerspiegels van 600 Nederlandse mannen en vrouwen gemeten, waarna zij op de foto werden gezet. Hun werkelijke leeftijd werd vergeleken met hun geschatte leeftijd op basis van de portretfoto’s, die daartoe behoordeeld werden door zestig onafhankelijke beoordelaars. www.healthy-ageing.nl

De publicatie over het onderzoek kun je vinden op  http://bit.ly/t0GO9w.

(bron: LUMC)

Lees ook:

Lees ook