Volgens het artikel smeren we in Nederland jaarlijkse zo'n slordige 500 miljoen euro weg, voornamelijk op onze huid en voor 'gebreken' die met het smeersel niet zichtbaar verdwijnen maar ons wel de hoop blijven geven dat ze het doen.

07:10 - 04:18
luistertijd 07:10 - leestijd 04:18

Volgens het artikel smeren we in Nederland jaarlijkse zo’n slordige 500 miljoen euro weg, voornamelijk op onze huid en voor ‘gebreken’ die met het smeersel niet zichtbaar verdwijnen maar ons wel de hoop blijven geven dat ze het doen. Cosmetica is net religie, riep ik jaren geleden al eens: nergens is de hoop zo’n wijdverbreid aanwezig en wordt zij gevoed door fijne insinuerende claims en prachtige beelden. Maar zegt het nooit te hard want menig gebruikster verandert in een opgejaagde leeuwin en wil je het liefst verscheuren bij aanhoren van zo’n rauwe beeldspraak/annex realiteit. Laat staan dat de velen die in deze industrie werkzaam zijn, het willen horen. Men weet het wel, maar toch. Tuurlijk, de verleiding die afstraalt van de producten en de boodschappen is onweerstaanbaar en menig product geeft je bij het uitsmeren op de huid een gelukzalig gevoel. De huid is een onovertroffen sensorisch orgaan, dan nog een fijn geurtje erbij en hoppakee.

Niks mis mee, zolang je niet verder spit en verder wilt kijken dan je neus lang is. Wij doen dat met grote regelmaat wel, hoewel we zeker daarbij de droom die beauty is niet proberen af te breken. Daarbij komen we er ook vaak achter dat alles niet zo zwart/wit is als zowel fans als critici willen stellen. Het is een ingewikkelde branche. Ook de door ons zeer gewaardeerde arts Jetske Ultee beschouwt de cosmeticawereld, vanuit haar eigen medische referentiekader. We filosoferen ook regelmatig met elkaar over ontwikkelingen in de industie, het waarom van marketingstrategieen, het waarom van claims, van formuleringen, van consumentengedrag. Boeiend, vanwege de diversiteit aan disciplines die in deze tak van sport die beauty heet samenkomen.

In het interview met de dokterdokter site haalt Jetske je van je droomwolk en wijst ze je erop dat er maar weinig stoffen echt serieus wetenschappelijk onderzocht zijn en dat er opvallend veel formuleringen worden gemaakt waarbij je je afvraagt hoe actief de werkzame stof daarin kan blijven, en hoe moeilijk het is om uit te vinden wat wel en wat niet werkt voor jouw huid. Het zijn ook kernvragen waarover Paula Begoun boeken vol heeft geschreven. Toch kom je niet in de kou te staan, in een vervolg artikel wordt een lijst gegeven van stoffen die volgens Ultee maar beter niet gebruikt kunnen worden in cosmetica omdat ze potentiele irritanten zijn voor de huid en geeft ze een lijstje met producten waar ze (denk ik) zelf heel tevreden over is. Deels zijn dit jammergenoeg wel producten die niet in Nederland te koop zijn, maar wel via het net. Het is een lijstje dat we ook op Amerikaanse sites bij o.a. de nog studerende dermatologe van FutureDerm zien voorbij komen, bij Amerikaanse celebrity dokters en bij Paula Begoun. Wij vellen geen oordeel over deze productkeuze. Wel zijn we van mening dat er ook dichter bij huis heel goed werkzame producten te koop zijn, zeker als het om hydraterende producten gaat. Laten we niet vergeten dat hydratatie nog altijd het allerbelangrijkste is voor de huid of nog beter gezegd: voor de huidbarriere. Uit steeds meer onderzoek wat we vernemen via grote cosmeticabedrijven, en uit internationale vakmedia blijkt ook hoe gezond een huid kan blijven functioneren als hij een optimale vochtvoorziening heeft. En daarmee, hoe sterker de huidbarriere kan blijven. Je kunt natuurlijk in twijfel trekken wat de cosmeticabedrijven zelf aan onderzoek naar buiten brengen, en alleen vertrouwen op wetenschappelijke publicaties, maar het ritme tussen inhouse bevindingen en externe publicaties loopt verre van synchroon, en dat is nog maar een reden waarom je ook niet alleen op wetenschappelijke publicaties kunt blindvaren als het om een check op feiten gaat (helaas). Net zo goed je niet alleen maar op INCI lijstjes kunt afgaan om een product inhoudelijk te beoordelen, omdat dat niets zegt over de samenwerking tussen stoffen onderling – de cocktail, en hoe deze geformuleerd zijn.

De huid is een zelfstandig functionerend orgaan en kan heel goed doen wat hij moet doen, zonder cosmetica (tenzij er ziekte van de huid in het spel is, maar dan kom je na goed terugvettende cremes voor een droge huid of antibacteriele middelen bij acne, al snel bij medicijnen uit). Een goede vochtverzorging is een uitstekend en aantoonbaar bewezen middel om de huid te helpen bij het in stant houden van de meest optimale (voor jouw leeftijd) conditie. Extra celcommunicerende stoffen en prikkelaars van het celvernieuwingssysteem kunnen er tevens toe bijdragen, maar wel in een marginale zone. Althans, in cosmetica dan. Het aantal producten en merken dat zich in een grijze zone bevindt tussen cosmeticum en farmaceuticum groeit, maar er is nauwelijks de vinger op te leggen, omdat men wel uitkijkt het te claimen, omdat dit vanwege de wetgeving ook niet mag. Bovendien, wat is werkzaam? Door nieuwe inzichten in de genen en hun werking in onze huid komt men er nu ook steeds meer achter hoe actief water, simpele vetten en emulsifiers alleen al kunnen zijn in verzachting en conditionering van een normaal gezonde huid (waarover we hier natuurlijk ook constant praten). Daarnaast signaleren we gelukkig ook dat grote concerns zich steeds meer buigen over actieve afleversystemen waardoor werkzame stoffen net iets dieper in de huid kunnen komen en/of bij die cellen waar ze het meest gewenst zijn.

En werkt een creme echt niet voor het doel dat jij voor ogen had? Kijk dan eens heel goed wat er geclaimd wordt, want de claims zijn vaak zo geformuleerd dat je er iets in leest wat er niet letterlijk staat….Of reboot je hersens even, want ook op je eigen ‘harddisk’ kan geloof en de hoop verstard zijn tot een onrealistische maar voor jou blijkbaar niet meer uit te wissen waarheid:-)

Blijf jezelf ook vooral van binnenuit lekker voeden met serieus gezonde voedingsmiddelen, wees een beetje gelukkig, leer stress te hanteren (zeer cruciaal tegen het activeren van allerlei ontstekingsmechanismen in het lichaam incluis de huid), slaap en beweeg. Leef!….en zeur niet, zou Annie M.G. Schmidt zeggen.

Phew…..oh ja, goeie uitspraak laatst gehoord: beauty is in the eye of the believer…..dus we nemen nog een fijn likje van een onlangs gescoord nieuw serum van La Mer! (maar daarover een andere keer meer. Het huidgevoel van dat product is top – is onze perceptie…)

Lees ook:

Lees ook