Vandaag was ik op mijn favoriete internationale vakbeurs: InCosmetics, in Amsterdam. Drie dagen lang bieden grondstoffen (en halffabrikaten) producenten en R&D-experts hier de nieuwste werkstof innovaties aan. Het is de plek waar de magie begint—bij het molecuul, niet bij de marketing;-) En als er iets is waar mijn hart sneller van gaat kloppen, is het wel de chemie achter cosmetica. Ik volgde drie R&D-tours en neem je mee langs de meest intrigerende ontdekkingen van de dag.
Neurocosmetica 2.0: van zenuw tot zen
Neurocosmetica is geen nieuw begrip. Twintig jaar geleden werden we al enthousiast van argireline—het ‘botox-achtige’ ingrediënt dat de gezichtszenuwen lichtjes ontspant. Maar inmiddels zijn we in een nieuwe fase beland: neurocosmetica 2.0. Niet langer alleen gericht op zenuwen, maar ook op hormonen en het brein.
De term Skin-Brain Axis viel regelmatig. Deze verwijst naar de complexe communicatie tussen de huid en het brein, waarbij signalen via zenuwbanen en chemische boodschappers worden uitgewisseld. Er werd benadrukt hoe de huid niet alleen reageert op externe prikkels, maar ook interne processen kan beïnvloeden.
Een opvallende innovatie op dit gebied is Kannabia Sense™ van Vytrus Biotech. Dit ingrediënt, afgeleid van stamcellen van de Cannabis sativa-plant, stimuleert de huidmicrobiota om een postbiotische cocktail te produceren die de synthese van oxytocine in de huid bevordert. Deze toename van oxytocine, vaak het ‘knuffelhormoon’ genoemd, verbetert het gevoel van welzijn en zelfvertrouwen. Het proces activeert de pleziercentra in de hersenen, wat resulteert in een gezondere en stralendere huid.
Een andere speler in deze arena is Mibelle Biochemistry met hun product TiMOOD™. Gebaseerd op timutpeper, een specerij uit de Himalaya, verbetert TiMOOD™ de neuronale functie in de huid en verhoogt het de huidhomogeniteit. Daarnaast heeft het een positief effect op de stemming en het emotioneel welzijn, wat de onderlinge relatie tussen huidgezondheid en mentale gesteldheid benadrukt.
De werking van TiMOOD™ wordt getest met behulp van EmoCompass™, een door Mibelle ontwikkelde tool die via AI de emotionele toestand van mensen analyseert op basis van geometrische figuren en kleurgebruik. De actieve componenten in timutpeper stimuleren de zenuwcellen in de huid, wat niet resulteert in een verwarmend effect, maar eerder in een verbetering van de neuronale communicatie en functie.
Sunscreens & boosters: tijd voor een nieuwe generatie
Op zonnebescherming valt altijd wat te verbeteren. De boodschap is duidelijk: zonnefilters werken beter mét boosters. Maar de klassieke boosters als octocrylene liggen onder vuur. Bij Symrise zag ik hoe hard gewerkt wordt aan alternatieven.
Overal is een oplossing voor
Avobenzone is een veelgebruikt UVA-filter dat effectief beschermt tegen UVA-straling. Echter, het is van nature niet fotostabiel en kan degraderen onder invloed van zonlicht, waardoor de effectiviteit afneemt. Symrise heeft Neo Heliopan® BMT ontwikkeld, een breed-spectrum UV-absorber die helpt bij het stabiliseren van avobenzone, waardoor het langer effectief blijft en een betere bescherming biedt.
Daarnaast biedt Symrise een breed scala aan ingrediënten voor bescherming tegen UVA, UVB, infrarood en zelfs zichtbaar en blauw licht. Dit onderstreept het belang van een holistische benadering van zonbescherming, gezien de diverse vormen van straling waaraan onze huid wordt blootgesteld. Het gaat al lang niet meer om de spf ter bescherming tegen UVB alleen.
Klimaatverandering en huidverhitting: feit of fabel?
Er wordt veel gesproken over de invloed van klimaatverandering op onze huid, met name over de rol van hitte. Onderzoek toont aan dat warmte de melanocyten in de huid kan stimuleren, wat leidt tot een toename van pigmentatie en mogelijk de ontwikkeling van aandoeningen zoals melasma. Daarnaast kan hitte de afbraak van collageen versnellen, wat bijdraagt aan vroegtijdige huidveroudering.
Pigmentvlekken door huidhitte
Symrise speelt hierop in met ingrediënten zoals Dracorin FG, een natuurlijk ingrediënt dat helpt bij het tegengaan van door hitte geïnduceerde pigmentatie, en Superficium FPH, dat de aanmaak van heat shock proteins bevordert om de huidbarrière te beschermen.
Bioadhesieve suncare
Een eyeopener vind ik ook de uitvinding Skinosive uit Frankrijk. Een filtercomplex dat een meer dan uitstekende huidhechting heeft, zelfs bioadhesief is. De reden? Veel substanties lossen op, trekken in de huid, lopen in je ogen (ah!!! klopt!) en dat zou hiermee verleden tijd worden. Ze beloven dan ook een hechting 8 uur, waardoor bijsmeren om de 2 uur overbodig zou worden.Ze beloven dan ook een hechting 8 uur, waardoor bijsmeren om de 2 uur overbodig zou worden.
Roka: hoe een UVA filter automatisch in werking treedt – minder chemische belasting
ROKA Smart UV® PvB 360 is een gepatenteerd foto-adaptief actief ingrediënt ontwikkeld door Roka Furadada. Het biedt op maat gemaakte bescherming door zich aan te passen aan de intensiteit van de ontvangen zonnestraling.
Wanneer blootgesteld aan UVB-straling, ondergaat het een moleculaire transformatie en wordt het een UVA-absorber, waardoor langdurige bescherming tegen UVA-straling wordt geboden. Deze technologie helpt bij het voorkomen van door de zon veroorzaakte huidveroudering en het vervagen van haarkleur.
Het zorgt voor een lichtere formulering met minder filters en blijft langer stabiel onder zonlicht. Dankzij de adaptieve werking biedt het slimme bescherming die zich aanpast aan je blootstelling.
Femcare: de intieme zone als nieuw beautygebied
Dan iets waar ik persoonlijk heel enthousiast over ben: femcare. De intieme zone krijgt eindelijk de aandacht die ze verdient—zeker tijdens en na de menopauze, als hormonale veranderingen zorgen voor droogheid en gevoeligheid.
Probiotica it is!
Ik ontdekte een Italiaans bedrijf, Probiotical Company, dat baanbrekende producten ontwikkelt: een vulva-sheetmasker (ja, heus, geweldig na ontharing of zo), probiotische supplementen en een verzorgende wash, allemaal speciaal ontwikkeld voor de menopauzehuid. Merken hebben deze producten nog nauwelijks opgepikt, maar wat mij betreft is dit een open uitnodiging aan de industrie. Goed ook dat ze geen traditionele conserveerstoffen gebruiken zoals phenoxyethanol en zelfs nog paraben – ja, ik kom dat tegen. Ik wil dat niet eens op mijn gezicht, laat staan in mijn genitale zone!
Ook het Indiase Galaxy liet mooie innovaties zien, waaronder een foamwash ontwikkeld met respect voor het specifieke microbioom van de genitale zone. Ze kijken naar welke bacteriën er leven en hoe je de balans kunt herstellen zonder schade aan te richten. Ze vertelden me dat ze oa. voor Dove babycare werken in Europa.
Ashwagandha in skincare: een stressbestrijder voor je huid
Tot slot viel mijn oog op KSM66, een producent gespecialiseerd in ashwagandha. Dit krachtige kruid uit de Ayurvedische traditie wordt al eeuwen gebruikt om het lichaam te helpen omgaan met stress. En nu blijkt dat het óók veelbelovend is voor de huid.
De werkzame stoffen in ashwagandha heten withanoliden—je kunt ze zien als de actieve bouwstenen van de plant. Ze hebben een kalmerend effect op de huid en helpen bij het tegengaan van roodheid, stressreacties en zelfs vroegtijdige veroudering.
Kalmerende werking
Ze werken onder andere in op een belangrijke ontstekingsroute in het lichaam, de zogenaamde NF-kappa-B-route. Die route wordt vaak overactief bij bijvoorbeeld UV-schade of chronische stress, en leidt dan tot aanhoudende ontstekingen in de huid. Withanoliden helpen die overreactie af te remmen en herstellen de balans.
KSM66 is nu samen met Oriflame bezig een nieuwe skincarelijn te ontwikkelen waarin ashwagandha een hoofdrol speelt. Een mooie stap, want adaptogenen zoals deze worden steeds vaker gezien als de schakel tussen innerlijk evenwicht en een gezonde, veerkrachtige huid.