Er zijn van die merken die je als consument meteen omarmen, maar pas later ontdek je waarom ze écht zo goed voelen. Q+A Skincare is zo’n merk. In eerste instantie valt vooral de kleurrijke verpakking op. Dan de prijs.
Maar als je in gesprek gaat met de mensen achter het merk – zoals ik deed met distributeur Evert Kamphuisen, internationaal marketingmanager Imogen Rowlandstone van producent Ellipsis en cosmetisch chemicus Faye Purcell – dan ontvouwt zich iets groters. Dit is geen trend gedreven label. Dit is een merk dat de chaos uit skincare haalt, zonder iets in te leveren op inhoud.
Een merk dat geen dromen verkoopt, maar antwoorden
Q+A werd in 2019 opgericht door de Britse ondernemer Freddy Furber, die merkte hoe overweldigend skincare voor veel mensen is geworden. Tijdens klantonderzoek ontdekte hij dat de meeste gebruikers hun huidtype niet eens kennen. Het werd zijn missie om een merk te creëren dat geen dromen verkoopt, maar heldere antwoorden. Het mag duidelijk zijn: The Ordinary was zijn inspiratie.
Q+A staat voor Questions + Answers – en dat is precies wat je krijgt. Een checklist. Op elk potje, op elk doosje: voor welk huidtype is het, wanneer gebruik je dit, waar helpt het tegen? De verpakking is een compacte educatieve gids die je begeleidt in je routine.
“Mensen moeten niet verdwalen,” zegt Imogen. “Skincare hoort geruststellend te zijn, geen examen.” En het werkt. Q+A is inmiddels in meer dan 60 landen te koop. De productie blijft stevig geworteld in Norfolk, Engeland, volledig in eigen huis. Het lab draait op zonne-energie, de fabriekshal wordt verwarmd met gerecyclede frituurolie, en zelfs het regenwater wordt opgevangen.
Vier nieuwe producten, in een lijn die blijft verrassen
Het assortiment van Q+A is inmiddels breed: cleansers, serums, moisturizers, oliën, toners, masks. Alles opgebouwd rond één herkenbaar actief ingrediënt. En nu komen daar vijf veelgevraagde formules bij: een salicylzuurlijn, een retinol voor de ogen, een vitamine C-crème en een collageenbooster.
“We breiden alleen uit als het écht iets toevoegt. Elk nieuw product sluit aan op een huidissue en heeft een uitgekiende formule,” zegt Faye. “Of het nu gaat om pigment, elasticiteitsverlies, onzuiverheden. Daarbij zorgen we er altijd voor dat ook een gevoeliger huid de producten kan verdragen. Veel mensen ervaren hun huid tegenwoordig als gevoelig.”
Slimmer exfoliëren met salicylzuur én barnsteenzuur
In de Salicylic Acid Cleanser en het bijpassende serum wordt bijvoorbeeld 1% salicylzuur gecombineerd met barnsteenzuur (succinic acid), een natuurlijk zuur uit mais. “Barnsteenzuur is een natuurlijk alternatief voor salicylzuur,” legt Faye uit. “Het werkt op dezelfde manier tegen onzuiverheden, maar is milder voor de huid.”
Goed geformuleerde vitamine C
De nieuwe Vitamin C Radiance Cream vind ik ook een pareltje. Het bevat ingekapseld ascorbinezuur, de meest werkzame vorm van C (5%), gecombineerd met Centella Asiatica, diverse fruitextracten waaronder uit Passiflora en hyaluronzuur. Imogen is er trots op dat deze formule mooi stabiel blijft en goed werkzaam is op de huid.
Retinol voor de gevoelige ooghuid zone?
De Retinol Regenerating Eye Cream bevat 0,1% encapsulated retinol – een zachte maar effectieve vorm, verpakt in een liposoom voor geleidelijke afgifte. “Het werkt door zonder te irriteren,” aldus Faye. “We combineren het met zeewierextract en zoethoutwortel extract, om de huid onder de ogen weer soepel en helder te maken.”
Imogen ziet ook dat vooral jonge mensen tegenwoordig in de ban zijn van retinol en hoeveel irritatie dat kan veroorzaken. “Wij willen laten zien dat je ook op een zinnige, kalme manier aan huidverzorging kunt doen, met een heel zachte retinolformulering.”
Plantaardig collageen
Het Collagen Booster Serum is gebaseerd op een plantaardige variant van het zo wel bekende dierlijke collageen. Het bevat glycogeen, een plantaardig collageenalternatief dat de huidtextuur verbetert en de elasticiteit ondersteunt. In combinatie met algenextract en biosaccharide gum-1 stimuleert het de aanmaak van collageen type 1 en helpt het de afbraak van elastine te remmen.
Texturen die meebewegen met je ritueel
En dan de texturen, ook iets wat Q+A zo goed doet. Alle formuleringen voelen licht en fris aan en zijn goed te ‘layeren’. “We maken emulsies op waterbasis,” legt Faye uit. “Geen siliconen, maar plantaardige esters, zoals cococaprylate. Om te veel glans onder controle te houden maken we gebruik van poeders uit haver en mails. Zo krijg je een mooie huidbeleving zonder vettigheid.”
En voor wie droge of rijpere huid heeft: “Dan pakken we rijker uit, zoals in de Collagen Face Cream,” vult Imogen aan. “We stemmen textuur altijd af op huidtype én huidgevoel.”
Grip op je routine
Q+A is geen merk dat je omverblaast. Het laat je landen. In een wereld waar alles harder, sneller en luider moet, is het bijna een opluchting om een merk te vinden dat rust brengt.
Geen beloften over perfectie en ultieme glow. Gewoon goede antwoorden op echte vragen. En daarin gaat het verder dan The Ordinary, besluit de Nederlandse distributeur Evert Kamphuisen. “Zij hebben de deur opengezet voor ingrediënt-gedreven skincare, maar Q+A wil ook dat je het echt snapt. Zonder dat je als een apotheker in de dop, alles op moet zoeken over het hoofdingrediënt. Alles staat op het etiket – helder en vriendelijk. Je checklist.”
En daar is huidverzorging voor bedoeld. En nu vergeet ik het nog: werkelijke alle producten zijn onder de 16 euro!
PS: weet je dat Q+A online een hele goede skintype checklist heeft? Je vult de vragen in en je krijgt een persoonlijk advies. Ga hier naar de checklist.