De meest duurzame en mooiste manier is een ooglidcorrectie, lees waarom

06:22 - 03:49
luistertijd 06:22 - leestijd 03:49

Het was the talk of the week: de wallen van de beoogd premier Dick Schoof. Ze zijn enorm en trekken de aandacht weg van zijn totale gezicht. Ook beïnvloeden ze zijn gezichtsuitdrukking. Je denkt bij het zien van die wallen meteen dat die man ongezond is, zijn systeem niet goed werkt. In dit artikel hebben we informatie verzameld over alles wat we weten en geschreven hebben over de onderooglidcorrectie.

Genetische aanleg + veroudering

Wallen van de onderoogleden worden vaak ten onrechte in verband gebracht met een ongezonde levensstijl. De oorzaak is, naast veroudering, vaak erfelijk bepaald. Ook jonge mensen kunnen deze problemen al hebben. Maar dan zien die wallen er nog onschuldig uit als een kleine verdikking onder het oog. Je denkt dan dat iemand nog slaapoogjes heeft. Er is ook nog niet zo’n enorme schaduw werking in het gezicht, die je wel te zien krijgt als deze persoon ouder wordt, omdat het onderhuids vet in de eveneens verslappende gezichtshuid begint uit te zakken.

Doe NOOIT injectables of Botox!

Hoewel ik ten sterkste de oplossingen als fillers en Botox rond het oog afwijs inmiddels, is de uitleg over wallen en kringen wel heel goed in deze oude video met dermatoloog Peter Velthuis Je kunt wallen hebben, kringen hebben maar ook wallen en kringen tegelijk! Een belangrijke waarschuwing dus: tegenwoordig wordt sterk afgeraden om met fillers en Botox rond het oog te werken omdat er onherstelbare schade aan de lymfepompjes kan ontstaan waardoor het vocht ophoopt rond de ogen. Ga voor een onderooglidcorrectie, zoals we ook de video met plastisch chirurg Frank Niessen laten zien.

De suggestie voor NdYag laser is wel weer interessant en nog steeds actueel. Het verstrakt de huid, maar dit kan alleen als het nog maar geringe verslapping van de huid is. In het geval van Dick Schoof is dit geen aanrader meer.

Prachtig om te zien deze korte video waarin plastisch chirurg Frank Niessen uitlegt hoe hij met minder zichtbare littekentjes een mooie onderooglid correctie uitvoert. De onderooglid correctie is echt het beste om te laten uitvoeren!

Hij haalt onderhuidsvet van binnenuit weg, dit heet transconjunctivaal werken.En dan kun je volstaan met de aan de buitenkant alleen een reepje huid weg te halen dat overschot gaf:

Frodo Gaymans legt uit waarom Botox bij wallen een no-go is

Zoals we hierboven al uitlegden gaat Botox de vochtafvoer verstoren, maar er is nog een ander issue. Waar Botox gebruikt wordt, verslappen de spiertjes en als de huid losser wordt daardoor, en dat gebeurt dus ook,wordt de wal nog zichtbaarder – zeker in een toch al verslapte huid:

Hoe zit het met cafeïne in oogcrèmes tegen wallen?

Cafeïne is een geliefd ingrediënt in de producten die claimen wallen onder de ogen te verminderen. Vaak wordt het hier beroep gedaan op de vochtafdrijvende werking van cafeïne. Er zijn geen harde bewijzen bekend die de werking van cafeïne tegen de wallen onder de ogen kunnen ondersteunen.

Het is ook niet echt aannemelijk dat de vochtafdrijvende eigenschappen van cafeïne op deze manier kunnen worden betrokken. Het vochtafdrijvend effect van cafeïne is gebaseerd op directe werking van deze stof op nieren (het verlaagt de reabsorbtie van natrium en water in de proximale nierbuisjes en verhoogt de bloedstroom in nieren), waardoor er meer urine wordt geproduceerd en wordt afgescheiden. Deze werking is alleen mogelijk bij de orale inname van cafeïne.

Theoretisch gezien zou het ook via de huid kunnen, maar dan in veel hogere concentraties dan gebruikelijk in cosmetica. Om de wallen onder de ogen te verminderen via het vochtafdrijvend effect moet het eerst de nieren bereiken – locaal onder de ogen werkt het niet.

Wat kunnen vitaminen, hyaluronzuur en ceramiden voor die ooghuid doen?

Ze verminderen geen wallen, maar kunnen wel helpen de huid wat steviger te houden, waardoor de wal minder snel verslapt wellicht.

Vitamine C speelt een belangrijke rol in de biostimulatie van collageen in de huid, anti-inflammatoire werking en heeft een huidblekende werking door tyrosinase (een stof die betrokken is bij pigmentvorming) te remmen.

Vitamine E is een lipofiele antioxidant. Een studie toonde een verbetering van de rimpels rond de ogen en vermindering van UV schade na 4 maanden. De combinatie vitamine C en E hebben een synergistische werking, een andere studie toonde een verdubbelde fotoprotectie van de gecombineerde vitamine C en E door de toevoeging van een planthormoon feruline zuur.

Vitamine B3 (niacinamide) heeft een brede werking op de huid. Het stimuleert de aanmaak van ceramide en vrije vetzuren nodig om de barrière functie van de huid te versterken, daarnaast heeft het anti-inflammatoire en vanaf 4% pigmentverminderende eigenschappen.

Hyaluronzuur en ceramiden zitten van nature in de huid. Naarmate we ouder worden vermindert de productie waardoor de huid droger en rimpeliger wordt. Zowel hyaluronzuur en ceramiden zorgen voor hydratatie, behoudt van je huidbarrière waardoor er minder transepidermaal waterverlies is.

Bekijk hier al onze editor favorites om van je ogen ‘popping eyes’ te maken.

Tot slot vertel je nog dat ik jaren geleden een man adviseerde een onderooglidcorrectie te laten doen omdat hij verschrikkelijke wallen had. Het domineerde zijn gezicht totaal. Recent vertelde hij me nog hoe dankbaar hij me is geweest voor dat advies. Als ik het niet gestimuleerd had, zou hij zijn doorgelopen terwijl het hem ook kwelde.

Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord.

Lees ook