Niet de hoogte van de factor telt zozeer, als wel de dikte die je aanbrengt op je huid

03:58 - 02:23
luistertijd 03:58 - leestijd 02:23

Sunny times, maar let op met die zonbescherming. Het luistert erg nauw welke factor je kiest, waar je op de wereldbol bent, wat de zonkracht is en hoe dik je smeert. We nemen het niet zo nauw en dat maakt antizonnebrandcreme niet de beste beschermer….

Op de website van de Deense organisatie Allergy Certified die ik hoog heb zitten, worden nog eens een aantal goede inzichten gedeeld. Inzichten die ik zelf ook na verloop van tijd weer vergeet. Dus! In de herhaling!

Noord spf 15, zuid spf 50

Over het algemeen wordt gesteld dat wij hier in het noorden van Europa kunnen volstaan met een spf 15, in het zuiden van Europa moet je echt een spf 50 hebben. Maar! De juiste bescherming krijg je alleen maar als je ook echt dik genoeg smeert. Want dan heb je voldoende aan die 15 hier, en die 50 daar! Ofwel: de hoeveelheid is uiteindelijk belangrijker dan de hoogte van het filter. Onthoud dat.

We smeren hooguit een kwart

Wist je dat de gemiddelde mens maar 25% van de aanbevolen hoeveelheid zonnebrandcrème gebruikt. Het heeft geen zin om een hogere spf te nemen en dan te denken ‘daar kan ik dunner mee smeren’. Cosmetica formulators baseren de ontwikkeling van spf producten op de tijd die je in de zon bent en welke hoeveelheid dan nodig is.

Best shockerend om er dus achter te komen dat wanneer je een spf 50 gebruikt met maar 25% van de aanbevolen dosis, je niet meer dan een spf 3 overhoudt! Bij een spf15, houdt je dan een spf 2 over.

Hoeveel is dan de juiste dosis? Dat blijft gewoon ingewikkeld en dat maakt die zonnebrandcrème ook een ietwat risicovol product, in tegenstelling tot dekkende kleding en petjes en uv-werende hoedjes.

Wat is de juiste hoeveelheid

Je moet werkelijk waar een handvol voor je hele lichaam gebruiken. Ja, niet te geloven, het is veel en wat een gedoe. Maar als je het terug rekent naar onderdelen als je gezicht en handen en armen en benen, is het de helft zo ongeveer. Neemt niet weg, het blijft een gedoe.

Een geruststelling is wel dat je die crème niet om te twee uur hoeft bij te smeren zoals vaak gezegd wordt, tenzij je zwemt en veel huid, of handdoek contact hebt, waardoor het er weer afgaat. Uit tests zou blijken dat ongeveer de helft van de zonnebrand na acht uur nog wel op je huid aanwezig is. Ik wist dit ook niet.

Om de twee uur smeren alleen na zwemmen en zo?

Zo weet ik ook niet dat men nuchter stelt dat na 2 uur de zonkracht meestal alweer afneemt waardoor de bescherming op orde blijft – uitgezonderd zwemmen et cetera. Als ik de recente campagne van het Huidfonds nog in gedachten haal, ben je zodra je de eerste zonnestraal al oppakt prooi voor de risico opbouw van huidkanker en moet smeren een continue proces zijn door de dag heen.Verwarrend.

Laat zonnebrandcrème goed drogen voordat je je aankleedt

Belangrijk blijft je product 20 minuten voor het zonnen/naar buiten gaan, aan te brengen, omdat het goed op moet drogen, aan de huid moet kunnen hechten. De Deense organisatie stelt dat ongeopende, dus nieuwe producten drie jaar goed blijven. Anders blijft het maar een jaar goed. Onthoud dat ook. Producten die in de warmte liggen, vallen sneller uit elkaar. Leg je zonnebrandproduct dus nooit in de zon. Hou hem zo koel mogelijk.

Allergy Certified geeft zelf ook keurmerken af aan cosmetica. Derma is approved, net zoals de Sensitive lijn van P20.

Lees ook