Wist je dat huid en tanden uit hetzelfde embryonale ectoderm gevormd worden?

03:39 - 02:11
luistertijd 03:39 - leestijd 02:11

Kan eczeem, ofwel huidontsteking ontstaan als er bacteriën in de mond zitten die tandvleesontsteking veroorzaken, of kan een gist in de mond een rol spelen bij het ontstaan of het verergeren van eczeem? Het zijn best opzienbarende theorieën waar de wetenschap zich nu over buigt. En dat is maar goed ook, want de rol van mondgezondheid bij ziekte in het lichaam kan absoluut een rol spelen. Denk maar aan de rol van bacteriën bij ontsteking voor de kwetsbaarheid van het hart.

Wat is de relatie?

Wetenschappers snappen nog niet helemaal hoe het werkt, ze proberen te achterhalen hoe, en in welke mate tandvleesontsteking, kiespijn, gaatjes en andere infecties in de mond van invloed zijn op de huid. Het gaat dan om ontstekingsprocessen die niet zich niet alleen tot de mond beperken maar ook de huidgezondheid beïnvloeden.

Eczeem rond de mond, periorale dermatitis

Heel bekend is het eczeem dat zich rond de mond afspeelt: periorale dermatitis. Met roodheid rond de mond, droge schilfering. Ook antibiotica kan de mondgezondheid heel direct beïnvloeden met het ontstaan van schimmelinfecties in de mond. Eczeem en astma is ook een bekende relatie, en mensen gebruiken van inhalers voor hun astma. Dat middel kan ook schimmelinfecties in de mond veroorzaken.

De invloed van mondbacteriën rond de geboorte

Maar het gaat nog verder. In een onderzoek uit 2020 over huidontstekingen en mondgezondheid wordt de situatie rond geboorte van een kind onderzocht, en de blootstelling aan mondbacteriën. Als een kind bij geboorte (maar men zegt zelfs daarvoor…) wordt blootgesteld aan mondbacteriën kan dat een directe invloed hebben op het immuunsysteem van het kind. Als de moeder tijdens de zwangerschap tandvleesontsteking heeft, kan dat het aangeboren immuunsysteem van het kind beïnvloeden, ook die van de huid dus. Het kind wordt geboren met een kwetsbare huidbarrière.

De impact van zogeheten heat-shock proteinen

Er zouden ook aanwijzingen zijn dat deze gezondheidssituatie voor de baby kan ontstaan na de geboorte, als het kind wordt blootgesteld aan mondbacteriën van de ouder. Men zoekt naar meer aanwijzingen voor de theorie dat het ontstekingspad in de mond dezelfde is als die in de huid. Er zou sprake kunnen zijn van een kruis-reactie van zogenaamde heat-shock proteïnen die vrijkomen bij een ontstekingsreactie. Die komen in de mond vrij bij ontsteking – bacteriën laten ze zelf vrijkomen, maar die zouden ook dezelfde proteïnen kunnen aanwakkeren in de huid. Dit zou dan een verkeerde reactie van het immuunsysteem zijn. Zowel bacteriën als het menselijk lichaam zelf kunnen deze heat-shock proteïnen namelijk aanmaken. Kortom, een verwarring die er niet hoort te zijn.

Let op je mondgezondheid tijdens zwangerschap en na bevalling

Het word vanzelfsprekend geadviseerd om heel goed op je mondgezondheid te letten. Niet door te lopen met tandvleesontsteking en met kiespijn. Je mond schoon te houden en ook vochtig te houden, dus genoeg te drinken, om een populatie van ongezonde bacteriën te voorkomen. Bezoek je tandarts echt regelmatig voor controle, net zoals de mondhygiëniste. Houd ook als je zwanger bent je mondconditie goed in de gaten. Zwangerschapshormonen kunnen het tandvlees gevoeliger maken voor ontstekingen.

Nog een interessant weetje: de oorsprong van de tanden en de huid komen uit hetzelfde embryonale weefsel: het ectoderm.

Lees ook