In deze database vind je functies maar ook de nieuwste onderzoeken

05:39 - 03:23
luistertijd 05:39 - leestijd 03:23

Nu het Internet, en dan met name de tak van social media, steeds meer bevolkt wordt door mensen die de behoefte hebben om hun denkbeelden en leefstijlen te ventileren, al dan niet gekoppeld aan een verdienmodel, ontstaat er ook steeds meer verwarring over feitelijke onderbouwing. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, maar als het om consumentenproducten of medische zaken gaat, is het toch wel verstandig om een evenwichtig beeld te krijgen, zodat je ook tot een voor jou allerbeste besluit kan komen. Daarom is het zinvol dat er ook steeds meer hubs komen waar je onbevlekt door meningen en voorkeuren, informatie kan vinden over, in dit geval, cosmetica ingrediënten. Ik bespreek er twee: Mijncosmetica.nl en Cosmile.eu

Gebalanceerde basiskennis op Mijncosmetica.nl

Gewoon, achtergrond informatie, ontdaan van enige kleur, maar sec wetenschappelijk inzichtelijk. Deze week is in Nederland de website Mijncosmetica.nl actief geworden. Een initiatief van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Een club waarin cosmeticaproducenten en distributeurs zitting hebben.

Van trends tot duurzaamheid

In het binnengekomen persbericht hierover lees ik het volgende: ‘Mijncosmetica.nl beantwoordt op transparante en onderbouwde wijze vragen van consumenten over cosmetica. Deze kunnen bijvoorbeeld gaan over trends, duurzaamheid of ingrediënten. Naast deze informatie wordt er ingegaan op productieprocessen en zijn er experts te vinden (zoals dermatologen) die uitleggen hoe of waarom iets wel of niet werkt.’

En verder: ‘De lancering van Mijncosmetica.nl markeert een uitbreiding van de inspanningen van de NCV, waarbij de focus verschuift van bedrijfsgeoriënteerd naar de consument. Het initiatief is onafhankelijk en streeft naar volledige neutraliteit en betrouwbaarheid. Hoewel de NCV-leden het belang van het initiatief onderschrijven en uitdragen, zullen deze geen inhoudelijke input leveren. Dit benadrukt de onpartijdigheid van Mijncosmetica.nl en verzekert consumenten dat de verstrekte informatie gebaseerd is op feiten en objectiviteit.’

Leerzaam, zelfs op school!

Ik vind de website Mijncosmetica.nl een hele mooie, leerzame bron om alle basisbegrippen van cosmetica en haar productie te leren kennen. Ook wordt ingegaan op basisvragen als de gedachte dat natuurlijke cosmetica per definitie duurzaam is, dat een shampoo niet zou werken als hij niet schuimt, om er maar een paar te noemen. Leuk is ook het hoofdstuk over de geschiedenis van cosmetica.

Ik zou het bijna lesstof noemen voor de middelbare school, en dat bedoel ik niet denigrerend. Het is helder en overzichtelijk. Geschikt voor mensen die net de ins & outs van cosmetica gaan ontdekken.

Voor gevorderden: Cosmile stoffen database

Voor mij, en wellicht voor velen die BeautyJournaal lezen is het te basaal. Ik ben juist op zoek naar de laatste inzichten, vooral rond stoffen. De wetenschap is niet statisch, men ontdekt jaarlijks nieuwe eigenschappen van stoffen, helaas ook slechte eigenschappen – voor onze gezondheid en die van de planeet. Onder druk van een toenemende noeste arbeid van vele mensen op Internet, ook die van chemisch geschoolden, ontstaat er steeds meer kritische massa ten aanzien van stoffen die we gebruiken voor dagelijkse verzorging. Dat is goed.

‘Waarom hebben we het erover’

Daarom is voor mij de Europese database Cosmile heel interessant. Daar kan je zoeken op stoffen (meer dan 30 duizend, lees ik), en vind je een neutraal overzicht over werkzaamheid maar ook over de laatste wetenschappelijke inzichten. Als ik zoek op de stof oxybenzone (een UV-filter), lees ik inderdaad dat het zeer onder de loep ligt vanwege in-vitro gevonden hormoonverstorende eigenschappen. Dergelijke informatie lees je telkens onder het kopje ‘Waarom hebben we het erover’. Natuurlijk wordt er meestal ook meteen bij verteld dat er meer onderzoek nog moet komen, en ook zal plaatsvinden.

Omstreden zonnefilters

Over oxybenzone is uberhaupt het laatste woord niet gezegd. Uit een kleine labtest met 24 personen die vier keer per dag een zonnecreme met deze of een andere stof uit de studie (lees mijn artikel hier) smeerden, bleek dat deze in vetoplossende filters door de huid opgenomen worden en dus in de bloedbaan terecht komen. De hamvraag is en blijft: is het giftig, en zo ja, hoe giftig.

Heel goed. Voor mij geldt: waar rook is, is vuur. De informatie die verschaft wordt op Cosmile is gebaseerd op EU-wetgeving. Die is gelukkig al vele malen strenger dan de Amerikaanse wetgeving.

Voorkauwen tot in de puntjes graag

Het hoofdstuk zon en bescherming op Mijncosmetica.nl is belangrijk om de angst voor zonbeschermende producten in betere banen te leiden. Ik heb over die oorsprong van de angst al eens een uitgebreid betoog geschreven. Een van de aandachtspunten is vooral dik te smeren. Dan doen we niet graag omdat het spul vaak vet is en het is duur. Op Mijncosmetica is het advies om 7 theelepels te gebruiken. Men vergeet echter erbij te vermelden of dat dan alleen voor het gezicht is, of het hele lichaam of een lichaamsdeel? Het is niet iets wat we zouden moeten raden, ook dit moet gewoon letterlijk voorgekauwd worden, graag.

Ik ben heel blij met deze nieuwe informatieve websites. Mijncosmetica voor je basiskennis, en Cosmile voor de gevorderden die inzicht en overzicht zoeken. Ik raad je dan ook zeker aan om ze te gebruiken, vooral de Cosmile database.

Lees hier al onze artikelen over cosmeticaclaims

Lees ook