Het verhaal (en recepten) zingt al sinds dit voorjaar vooral op social media rond.

04:06 - 02:28
luistertijd 04:06 - leestijd 02:28

Het verhaal (en recepten) zingt al sinds dit voorjaar vooral op social media rond. Zeep maken van je eigen borstvoedingsmelk. Vrouwen geloven erin dat het goed is voor je huid omdat er antibacteriële stoffen in zitten. Ook baby’s met eczeem zou het verlichting brengen, maar is dit waar?

Positieve en boze comments

De hype kwam tot stand op TikTok en Instagram waar vrouwen dit promoten. De berichten worden ontzettend veel gelezen. Er is interesse, maar ook afkeer. Vooral met comments als ‘geef je borstmelk liever aan moeders die hun baby geen borstvoeding kunnen geven’. Inmiddels wordt er, als we de berichten mogen geloven, al heel wat borstmelk zeep verhandeld via websites als Etsy.

Verlichting van allerlei huidirritatie

De claims liegen er niet om. Het zou irritatie verlichten, eczeem, brandwondjes, insectenbeten. Op de site van het Amerikaanse magazine Glamour vinden we een overzichtsartikel met verwijzing naar wetenschappelijke artikelen uit 2013 en 2017. De studie uit 2013 zou vergelijk tonen tussen borstmelk en hydrocortisone om luieruitslag te verminderen en beiden zouden goed werken. Uit de studie van 2017 zou blijken dat borstmelk beter is dan niets doen. Tsja, dat levert natuurlijk weinig op zo. Bij tepelkloofjes bij borstvoeding werd in een studie uit 2010 nog gekeken of lanoline of borstmelk beter hielp. De winst was voor lanoline, wolvet.

Antibacterieel

Het is bekend dat borstmelk antibacteriële eigenschappen bezit, en ook antischimmel stoffen (candida). Mocht je geen toegang hebben tot andere middelen is dit natuurlijk een mooie natuurlijke oplossing die wellicht een beetje kan helpen.

Bevroren borstmelk en sodium hydroxide

Wie weet kan het nog eens interessant worden om stoffen uit moedermelk biotechnologisch op te werken voor skincare preparaten. Zoals dat nu in wezen al met de zeepjes gebeurt. De zeepjes worden gemaakt van bevroren borstmelk, sodium hydroxide en wordt vermengd met plantaardige gesmolten vetten en eventueel zelfs kruiden. Je laat dit 24 uur inwerken en dan nog in plakjes een week ‘uitrijpen’.

Ook deze dame heeft nog een leuk recept om je eigen zeep te maken.

https://www.tiktok.com/@vivianalynnette/video/7043596781715819782?embed_source=121355059%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_share&refer=embed&referer_url=www.bodyandsoul.com.au%2Fhealth%2Fpeople-are-making-soap-out-of-breastmilk-now%2Fnews-story%2F8b5dcea5bb45301f98958f7ef6141e96&referer_video_id=7043596781715819782

De wetenschap laat zich niet onbetuigd

Ik vond zelf nog een overzichts (literatuur) studie uit 2019 waarin de mogelijkheden van borstmelk voor genezend en kalmerend effect nog eens op een rij worden gezet. Daarbij wordt benadrukt hoe mooi het zou zijn als complementaire geneeskunde op dit terrein kan samengaan met reguliere geneeskunde. Het moois wat de natuur biedt, samen laten gaan met wat farma biedt.

Vernix caseosa

Hoe bijzonder hetgeen het lichaam produceert rond geboorte is, blijkt ook uit vernix caseosa dat terug te vinden is op de babyhuid wanneer het geboren wordt. Het beschermt de huid van de baby in de baarmoeder tegen de inwerking van het vocht.

Vernix caseosa is zeer rijk aan mooie vetten en daarom ook bijzonder voor skincare. Pascaud heeft er jaren geleden al een speciale crème mee ontwikkeld met de gelijknamige naam Vernix Caseosa. Ik weet nog dat de wijlen, vermaarde cosmetisch chemicus Johan Wiechers onder de indruk was van het gebruik van vernix caseosa, omdat het echt zo goed is.

Colostrum

Het prachtige Franse huidverzorgingsmerk Biologique Recherche heeft een serum in haar assortiment dat Colostrum VG heet. Geïnspireerd op de eerste romige borstmelk die uit de borst komt nadat de baby geboren is. Je leest er hier meer over.

Hoe uniek is het menselijk lichaam toch.

Lees ook:

Lees ook