Er wordt te diep, te ondiep of teveel ingespoten

03:14 - 01:56
luistertijd 03:14 - leestijd 01:56

Ze kunnen soms ontstaan na het gebruik van fillers: kleine bultjes in het gezicht. Niet ontstoken, zelden pijnlijk maar wel ontsierend, hardnekkig en erg lastig te verwijderen. Nieuw onderzoek toont aan hoe dat komt.

Bultjes op de huid na een behandeling met injecteerbare fillers komen gelukkig niet heel vaak voor, maar als ze ontstaan zijn ze erg vervelend. Het zijn geen ontstekingen (al komen die een enkele keer ook wel voor), ze zijn niet of nauwelijks pijnlijk, maar ze zijn wel lelijk en erg lastig om te behandelen en te verwijderen. Ze kunnen meteen na een behandeling ontstaan, maar ook pas twee jaar later. Tot nu toe was niet echt duidelijk hoe het precies zat met die bultjes. Waar bestaan ze uit? Hoe diep zitten ze? Hoe ontstaan ze? Dit nieuwe onderzoek werpt licht op de kwestie. 

Onderzoek door drie artsen

Voor dit onderzoek, dat werd uitgevoerd door ervaren artsen Leonie Schelke, Tom Decates en Peter Velthuis, werden 27 patiënten die last hadden van niet-ontstoken bultjes onderzocht met ultrasound-apparatuur. Zo kon worden bepaald waar in het gezicht de bultjes zich precies bevonden – aan de oppervlakte of dieper onder de huid – en waar de bultjes uit bestonden. 

Bindweefsel

Alle bultjes bestaan, zo bleek, uit fillermateriaal en allen bevinden ze zich in het bindweefsel van de huid, soms doorlopend tot net onder de huid, soms doorlopend tot de diepere laag direct onder het bindweefsel. In een aantal gevallen waren de bultjes gaan ‘zwerven’ en zaten ze op een plek die niet direct was behandeld met een filler – zoals bultjes in de hals terwijl de kin was behandeld, of bultjes op de slapen terwijl de jukbeenderen waren behandeld.

Ze ontstaan door een foutje tijdens het injecteren – waarbij de naald net iets te diep of niet diep genoeg wordt ingebracht, of omdat er net iets te veel fillermateriaal is gebruikt. Het materiaal kan door het injectiekanaaltje terugvloeien. Dit ligt niet per se aan onervarenheid van de behandelend arts, ook ervaren artsen kunnen een naald soms net een fractie te diep of niet diep genoeg prikken, of net een fractie teveel materiaal injecteren. 

Ultrasound

Massage van de plek waar de bult zich heeft gevormd is meestal de eerst gekozen behandeling en zorgt er in veel gevallen voor dat het fillermateriaal zich verspreid en het bultje verdwijnt. Maar dit werkt niet altijd. Een goede oplossing, die in de polikliniek van de schrijvers wordt gebruikt, is eerst met ultrasound kijken waar het materiaal zich precies bevind en vervolgens, wederom met behulp van ultrasound een middel injecteren dat de filler ofwel oplost, ofwel dusdanig verdunt dat de bult verdwijnt. Zonder de hulp van ultrasound is dit haast niet mogelijk, zo bleek uit dit onderzoek.  

Lees ook:

Lees ook