Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose - Anti-Rimpel Serum en Retinol Fast Release Wrinkle-Reducing Night Serum

06:43 - 04:02
luistertijd 06:43 - leestijd 04:02

Recentelijk heeft Kiehl’s 2 nieuwe retinol serums gelanceerd: Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose – Anti-Rimpel Serum en Retinol Fast Release Wrinkle-Reducing Night Serum – Nachtserum. Als een groot ervaringsdeskundige op het gebied van retinol, test onze Gerti ze allebei.

Kiehl’s is van oorsprong een apotheek, opgericht in 1851 in New York City. Deze afkomst zie je nog steeds terug in hun presentatie. Zo dragen de verkopers allemaal een apothekersjas.

Begonnen met op maat gemaakte producten, kun je nu in de winkels terecht voor een op maat gemaakt huidverzorgingsadvies. Behalve zorg voor een gezonde huid, staat bij Kiehl’s het milieu centraal. Afval wordt geminimaliseerd, zo zijn er van een aantal producten refills, en worden lege verpakkingen gerecycled.

Retinol, de alleskunner

Retinol is de holy grail in skincare, al lange tijd. Retinol is een alleskunner. Het kan rimpels en pigment verminderen, collageen aanmaak stimuleren en acne verminderen.

Twee serums, twee verschillende concentraties

De 2 serums serums die ik test, hebben een verschillende concentratie aan retinol.

Met deze verschillende concentraties kun je retinol langzaam opbouwen. Ik had wat roodheid in mijn gezicht, dus ik begin voorzichtig met het Kiehl’s retinol serum met Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose.

Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose – Anti-Rimpel Serum

Dit serum bevat naast retinol:

Een concentratie van 0,1% is vrij laag waardoor het serum ook overdag gebruikt kan worden. Let wel, je kunt het niet ’s ochtends èn ’s avonds gebruiken. Eén keer per dag volstaat.

Ik vraag me af of 0,1% genoeg is om daadwerkelijk bij te dragen aan huidverbetering en ga op onderzoek uit. Ik kom verschillende studies tegen. Samenvattend laten ze zien dat retinol ook in een concentratie van 0,1% effectief is, weliswaar minder dan in hogere concentraties maar met 0,1% heb je ook minder kans op irritatie. Dat klinkt goed.

Zoals ik hiervoor al schreef had ik wat last van roodheid. Dat wordt niet erger, ook krijg ik geen last van irritatie of vervelling. Mijn huid wordt rustig. Na 4 weken stap ik over op de 0,3% retinol.

SHOP Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose hier online

Retinol Fast Release Wrinkle-Reducing Night Serum

Belangrijkste ingrediënten:

Voor dit serum meng je eerst retinol poeder met het basisserum. Door zelf te mengen weet je dat je altijd een vers product hebt en ben je de oxidatie ervan net even voor.

0,3% is een mooie concentratie. De werking is wat krachtiger dan van het 0,1% serum, maar de kans op irritatie minder dan bij een 1% concentratie. Daarnaast past 0,3% binnen de te verwachten nieuwe Europese wetgeving: de retinol concentraties moeten namelijk naar beneden.

Hoewel ik vaak 0,5 of 1% gebruikt heb, begin ik wat terughoudender te worden met hoge concentraties. Het is voor mijn huid momenteel beter om consequent een lage dosering te gebruiken.

Dit serum voelt wat dunner dan het 0,1% serum. Het smeert prima uit. Je hebt niet veel nodig. Ik heb geen last van irritatie. De toevoeging van verzachtende ingrediënten zoals panthenol draagt hieraan bij. Mijn huid voelt glad en toont rustig.

SHOP Retinol Fast Release serum hier online

Mijn bevindingen

Ik vond beide serums prettig in het gebruik. Het Skin-Renewing Daily Micro-Dose serum (0,1%) is iets lobbiger dan het Fast Release Wrinkle-Reducing Night Serum maar beiden smeren goed uit en trekken snel in.

Een pluspint van het Skin-Renewing Daily Micro-Dose serum is dat het ook niacinamide bevat. Retinol en niacinamide zijn een geweldige combinatie voor je huid. Niacinamide staat #5 op de inci, dat belooft een hoge concentratie. Beide serums zijn ongeparfumeerd.

Mijn huid reageert op beide serums goed. Ik heb weinig rimpels, door genen en goede verzorging, dus vermindering van rimpels kan ik niet constateren. Wel oogt mijn huid rustig, wat aangeeft dat mijn huid egaler lijkt en de huidstructuur verfijnd is.

Hoe clean zijn de producten?

Ik scan de inci met de clean beauty app. Een paar stoffen vallen op:

Hoewel de door BeautyJournaal gebruikte Clean Beauty app niets vermeldt over retinol, zou het er eigenlijk wel onder moeten vallen. Retinol irriteert de huid, maar een retinolcomplex bevat onder meer ook butylhydroxytolueen. Het wordt gebruikt als antioxidant maar ook als conserveerstof in voedingsmiddelen. Het is een stabilisator en zorgt ervoor dat retinolhoudende skincare lang houdbaar blijft.

Grondstofproducent BASF heeft inmiddels een retinol ontwikkeld waarin BHT, maar ook BHA niet meer voor komen. Een alternatief kan ook zijn om skincare met de plantaardige variant van retinol, bakuchiol, te kiezen.

Conclusie

Ik vind het positief dat Kiehl’s slechts twee retinol producten heeft en geen overdaad zodat je niet weet wat te kiezen. Door het verschil in concentratie kun je langzaamaan retinol in je routine opbouwen.

Zijn de producten onderscheidend? Daar heb ik niet direct een antwoord op. Er zijn meer producten die retinol met niacinamide combineren, zoals La Roche Posay Retinol B3 Serum dat ik eerder getest heb. De verpakking van het Retinol Fast Release Wrinkle-Reducing Night Serum sluit aan bij de nieuwe trends om oxidatie zoveel mogelijk te voorkomen.

De retinol serums zijn mooie producten, vooral voor mensen die zich aangetrokken voelen tot de visie van Kiehl’s waarbij milieu en circulariteit een centrale plek innemen.

Lees ook:

Lees ook