Super betaalbaar, maar ook net zo goed als …..Als het aan de werkzame stoffen ligt wel, maar de concentraties?

10:38 - 06:22
luistertijd 10:38 - leestijd 06:22

Toen ik afgelopen zomer een weekje naar Spanje ging, kreeg ik het advies om de cosmetica van supermarkt Mercadona te bekijken. Mercadona is een Spaanse supermarktketen, dus ik verwachtte producten die lijken op de crème van de Lidl of Aldi, goed hydraterend maar zonder bijzondere werking.

Nieuwsgierig als ik ben toog ik naar Mercadona en ik heb flink ingeslagen 😊.

Ik was aangenaam verrast. Onder de naam Deliplus voert Mercadona een uitgebreid cosmetica programma. Zowel make up als huidverzorging. Ik heb me alleen op de huidverzorging gericht, op producten die specifieke problemen aanpakken zoals pigmentvlekjes, en met hoogwaardige ingrediënten zoals retinol, ubiquinone, probiotica.

Kan Mercadona hoogwaardige producten maken voor niet meer dan 5-6 euro? Ik heb alle inci’s goed bestudeerd en licht een paar producten uit.

Retinol serum

Dit serum bevat naast retinol ook bakuchiol, oligopeptide-1, en vitamine E. Retinol is een van de beste skincare ingrediënten. Bakuchiol versterkt de werking van retinol. Een mooie combinatie. Oligopeptide-1 is een EGF, een epidermale groeifactor. Groeifactoren helpen de productie van elastine en collageen te stimuleren.

Mercadona geeft geen percentages van de gebruikte ingrediënten, online kom ik volgende informatie tegen: 1% Bakuchiol en 0,12 % ingekapseld retinol. Ter vergelijking, Paula’s Choice bakuchiol retinol serum bevat 2% bakuchiol en 0,3% retinol. Het serum van Mercadona is dus minder krachtig.

Mijn ervaring

Her retinol serum voelt olieachtig; niet verwonderlijk met olijfolie als tweede ingrediënt op de inci. Het is verpakt in een solide glazen flacon met pipet. Aan de verpakking zie je niet af dat dit product 6 euro kost. Het smeert lekker uit, je hebt niet veel nodig. Het hydrateert mijn huid zonder dat ik last van irritatie krijg. Ik heb het zonder problemen gebruikt  tijdens mijn vakantie in Sri Lanka. Ik kan niks zeggen over resultaat op lange termijn, daarvoor heb ik het te kort gebruikt.

Ondanks de voorzichtige dosering is dit serum de moeite waard om te proberen, zeker als je begint met retinol of snel irritatie krijgt van retinol. Gebruik dit product zoals elk retinol serum, bouw op en alleen ’s avonds.

Serum Acido Hialurónica & Ceramidas

Dit serum was afgelopen zomer een hype in Spanje onder bloggers. Door dermatologen zelfs beschouwd als een kloon van beroemde hydraterende serums zoals Hidraderm Hyal Liposomal serum van Sesderma, en dat voor 6 euro. De fabrikant van het Deliplus Hidrata serum is Dermopartners, een onderdeel van de Sesderma-groep. Ik vergelijk de inci’s van beide serums en die zijn op één ingrediënt na identiek. De bewering dat het Deliplus serum een kloon is begrijpelijk.

Behalve hyaluronzuur bevat dit serum 3 verschillende ceramides, retinol en retinal.

Dat laatste maakt me nieuwsgierig. Mercadona noemt retinoïde niet bij de actieve ingrediënten. Dus veel zal er niet in zitten. Maar we zijn niet voor niks BeautyJournaal, ik ga op onderzoek uit en contacteer Mercadona. Ze reageren zeer vriendelijk, ook als ik later nog meer vragen stel, maar een  duidelijk antwoord krijg ik niet. Ze houden het bij: er zit niet meer dan 0,3% in, wat de SCCS (Scientific Committee Consumer Safety) als veilig voor gezichtscrèmes beschouwd. Ik vermoed dat er percentage laag is, maar dan heeft het nog steeds anti-oxidant werking en kan het de opname van de andere ingrediënten bevorderen. Ik klaag niet, Mercadona gebruikt retinol niet als verkoopargument.

Dit serum is geschikt voor alle leeftijden en huidtypes, met name de vochtarme huid. De ceramides beschermen de huidbarrière en maken het ook geschikt voor de wat drogere huid. Hyaluronzuur heeft een direct, korte termijn effect. Het zorgt dat je huid vocht vasthoudt. Siliconen zorgen voor een zacht gevoel.

Kortom een goed serum. De claim dat het een anti-verouderend effect vind ik wat misleidend, maar het serum verzacht het uiterlijk van kleine rimpels en geeft een glad en gehydrateerde uitstraling.

Serum despigmentante

Dit serum tegen pigmentvlekjes bevat arbutine, niacinamide en hexylsresorcinol. Hexylresorcinol is mij onbekend en blijkt tyrosinase te blokkeren. Een klinische studie van de fabrikant laat zien dat 0.5% hexylresorcinol een vergelijkbare werking heeft als 2% hydroquinone. Arbutin en niacinamide kennen we al vanwege hun werking tegen pigmentvlekjes. Zie mijn artikel over pigmentvlekjes. Kortom, een bijzonder serum voor 6 euro.

Ook dit serum zit in een stevige glazen flacon met pipet. Het serum is transparant en heeft een gelachtige structuur. Het brengt makkelijk aan en trekt goed in. Het enige nadeel vind ik de geur, te bloemig en zoet.

Het is onduidelijk hoeveel arbutine, niacinamide en hexylsresorcinol het serum bevat. Die transparantie biedt Mercadona niet. We zagen dat ook bij het Serum Acido Hialurónica & Ceramidas waarbij ik geen duidelijk antwoord kreeg op mijn vraag. Dat is jammer. Hoewel alle werkzame ingrediënten hoog op de inci staan, vermoed ik dat het percentage laag is, minder dan 1 procent. Dat neemt niet weg dat de combinatie van ingrediënten goed is: op verschillende manieren worden pigmentvlekjes aangepakt. Om resultaat te zien, moet je het serum minstens 3 maanden gebruiken.  Dat heb ik niet gedaan. Toch durf ik te beweren dat het de moeite waard is dit serum uit te proberen vanwege de combinatie van werkzame stoffen.

Q10 Concentrado reaffirmante Antiarrugas capsules

Deze capsules zijn niet van het merk Deliplus maar van Khanya, ze worden gemaakt in Duitsland. Niet heel vreemd want het belangrijkste ingrediënt in deze capsules is ubiquinone, ofwel Q10 dat we vooral kennen van Nivea. Q10 is een antioxidant en werkt dus preventief. Daarnaast zijn er studies dat het ook de diepte van rimpels zou verminderen. Maar dan is een hoge concentratie van 0,3 % nodig. Behalve Q10 bevatten de ampullen vitamine E, Ginkgo biloba extract, squalane en siliconen.

Goede ingrediënten, maar verwacht geen huidversteviging. De capsules zijn vrijwel geheel kleurloos. Bij een hoge concentratie Q10 was de kleur geel geweest. Squalane voedt de huid en zowel vitamine E en Q10 zijn goede antioxidanten en vertragen daardoor het huidverouderingsproces. Ik vind de capsules vooral makkelijk voor op reis. Ook als mijn huid wat droog is, zijn ze een prima aanvulling.

Ampollas Pre & Probióticos

Deze ampullen versterken het microbioom evenwicht van de huid. Monique heeft al regelmatig stukjes geschreven over het belang van microbioom evenwicht van de huid, een reden voor mij om deze ampullen aan te schaffen.

Wat zit er in? O.a. alpha-glucan oligosaccharide, waarvan beweerd wordt dat het de gunstige microbiële huidflora beschermt en stimuleert zonder hetzelfde te doen met ongewenste flora. Melkzuur zorgt voor een goede leefomgeving van de goede huidflora. Verder zit er lactobacillus in en verschillende vochtvasthoudende ingrediënten.

Een verpakking bevat 10 ampullen voor 4 euro. De verpakking bevat ook een dopje dat je op de ampul kunt zetten. Je doseert daardoor makkelijk en kunt het ampul bewaren waardoor je niet alles in een keer hoeft te gebruiken.

Ervaring

Een ampul bevat 2 ml, ik kan daar 3-4 keer mee toe. Het serum is niet helemaal helder, trekt snel in. Het heeft een licht zurige geur, niet hinderlijk en komt van de ingrediënten. Het serum is niet geparfumeerd. Het is na een paar dagen moeilijk te zeggen wat het doet, ook omdat mijn huid in zeer goede conditie is. Als je huid van slag is, een mooie kuur om je huid weer in balans te krijgen.

Algemeen

De ingrediënten zijn allemaal top. Het is jammer dat Mercadona geen transparantie geeft over de percentages, die bepalen natuurlijk in hoeverre de ingrediënten echt wat kunnen  doen voor de huid. Vrijwel alle producten zijn geparfumeerd. Voor de een is dat een probleem, ik heb er geen last van behalve dat ik de geur van het pigment serum niet aangenaam vind. Maar dat is persoonlijk. De verpakkingen zijn allemaal zeer solide. Je vraagt je af hoe ze  voor dit geld zo’n stevige glazen flacons kunnen gebruiken.

Dat brengt me engszins aan het twijfelen. Hebben we hier te maken met hoogwaardige producten, weliswaar wat lager geconcentreerd dan duurdere cosmetica? Of hebben we te maken met Angel dusting? Angel dusting is een misleidende marketing praktijk waarbij een minimale hoeveelheid van een actief ingrediënt wordt toegevoegd om het te kunnen noemen zonder dat het daadwerkelijk iets doet. Daarvoor is de concentratie te laag. Dit komt niet alleen voor in cosmetica, maar ook bij voedingssupplementen. Het is niet zo moeilijk te doen. Je neemt een hoogwaardige formulering en verdunt het met water of een olie. De ingrediënten blijven identiek maar de verhoudingen zijn totaal verschillend.

Ik geef Deliplus het voordeel van de twijfel. Het retinol serum is weliswaar lager geconcentreerd dan het serum van Paula’s Choice maar de percentages zijn nog steeds oké. En het hyaluronzuur serum bevat retinol en retinal, maar Mercadona gebruikt dat niet in hun marketing. In geval van angel dusting zouden ze dat zeker doen. Daarnaast is Mercadona een grote keten in Spanje en Portugal; ze kunnen zich dit niet veroorloven. Het zou hun naam te veel schaden. Ik kan me ook niet voorstellen dat Dermapartners, dat expliciet genoemd wordt op de verpakking van het hyaluronzuur serum, zijn naam hieraan zou willen verbinden.

Conclusie

Als je in Spanje bent, is het zeker de moeite waard de supermarkt in te duiken. Mercadona heeft uitgebreide range aan producten. De verpakking geeft een luxe gevoel. De gebruikte ingrediënten hebben allemaal bewezen werking. En voor de prijs kun je gerust wat proberen. Als het niet bevalt is de schade klein.

Minpunt is het gebrek aan transparantie over de concentraties.

Bron 1 | Bron 2 | Bron 3

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook