Nou, DIT is de toekomst, en de toekomst is nu. Lees alles over de nieuwste TREND.

06:09 - 03:41
luistertijd 06:09 - leestijd 03:41

Biohacking, wat is dat en kan het onze huid langer gezond houden?

Biohacking gaat ervan uit dat je langer, gezonder en beter kunt leven door de zwakke punten in je lichaam te vinden en die vervolgens van vanuit het lichaam te verbeteren. Biohacking probeert, kortom, het lichaam op eigen kracht zo optimaal mogelijk te laten werken.

Mensen die er in geloven gaan er op verschillende manieren mee aan de slag maar de vijf pijlers van biohacking zijn slaap, licht, beweging, voeding en meditatie. Maar is biohacking ook te vertalen naar huidverzorging en een gezondere, minder snel verouderende huid?

Vreemd is die vraag niet. De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en hoe goed de huid functioneert is grotendeels afhankelijk van hoe goed de huid zichzelf reguleert. Huidcellen hebben het druk: ze werken voor het zenuwstelsel, voor het immuunsysteem en het hormoonstelsel, ze moeten voortdurend reageren op prikkels van de buitenwereld en werken samen met alle organen en weefsels van het lichaam. Dat is nog al wat.

Om dat allemaal goed te blijven doen moet de huid zichzelf constant reguleren, vernieuwen en beschermen. En dat is een complex proces, afhankelijk van veel factoren die allemaal goed moeten werken en samenwerken. Geen wonder dat daar zo nu en dan iets fout gaat, zeker als we ouder worden en er wat slijtage in het proces komt. De huid beter begrijpen kan helpen fouten te voorkomen en waar nodig te huid te helpen. Biohacking dus.

Hoe kunnen huidverzorgingsproducten helpen?

Ten eerste: huid-identieke ingrediënten. De huid bevat tal van stoffen die haar gezond en in goede conditie houdt. Naarmate we ouder worden vermindert de hoeveelheid en/of de kwaliteit van die stoffen, waardoor de conditie van de huid achteruit gaat. Ceramide en squalaan zij bijvoorbeeld belangrijke onderdelen van de huidbarrière. Door deze stoffen toe te voegen aan een huidverzorgingsproduct help je om de huidbarrière langer intact te houden

Ten tweede: tekorten compenseren. Door veroudering en factoren van buitenaf kan de hoeveelheid belangrijke stoffen in de huid sterk verminderen, zowel qua kwantiteit als qua kwaliteit. Denk hierbij aan cruciale stoffen als vitamine C, B3 en B5 en het co-enzym Q-10, die alleen een belangrijke rol spelen in het metabolisme van de huid. Door crèmes en serums die deze stoffen bevatten dagelijks te gebruiken vul je deze stoffen aan en hou je het metabolisme in stand.

Ten derde: bescherming tegen antioxidanten. De huid vecht voortdurend tegen vrije radicalen van zowel binnen als buiten het lichaam. Naarmate je ouder wordt vermindert de aanmaak van antioxidanten waardoor het voor je huid moeilijker wordt zichzelf te herstellen en ontstekingen tegen te gaan. Door serums te gebruiken die antioxidanten als resveratrol, pycnogenol, astaxathine, ubiquinon bevatten, vul je de tekorten aan en kan de huid ontstekingen goed blijven bestrijden.

Ten vierde: de energiebalans in huidcellen op peil houden. Het is nu mogelijk om met huidverzorgingsproducten de mitochondria efficiënter te laten functioneren, waardoor je letterlijk de huidcellen verjongd. Dat kan met bijvoorbeeld het ephemer wakame-extract of de nieuwe Ice-Awake probiotische cocktail die in Meder skincare producten wordt gebruikt.

Ten vijfde: epigenetische regulatie van huid-verouderende genen. Hoe snel de huid verouderd is afhankelijk van bepaalde genen. Nu er meer inzicht is in hoe dit proces werkt is het mogelijk geworden om bepaalde genen minder actief en andere genen juist meer actief te maken, om zo het huidverouderingsproces te beïnvloeden. Stoffen als resveratrol en niacinamide, probiotica als het nieuwe Aquaxyl, truffelextract en teprenone spelen hier een belangrijke rol in. Ze zijn te gebruiken in serums, concentraten en maskers.

dna

Ten zesde: de aanpak van het microbioom. Het microbioom van de huid beschermt tegen infecties en beschadiging (door onder meer de zon). Naarmate we ouder worden neemt de diversiteit van het microbioom af en krijgen slechte bacteriën meer kans. Dit maakt de huid zwakker. Goede huidverzorging kan de diversiteit van het microbioom herstellen, waarbij de groei van slechte bacteriën wordt onderdrukt en de groei van goede bacteriën wordt gestimuleerd.

trevor

Trevor Steijn is een van de grondleggers van probiotica in skincare

Ten zevende: chronobiologische huidverzorging. Slaap is van cruciaal belang voor de gezondheid van het lichaam en dus ook van de huid. Met name de diepe slaap en de remslaap zijn belangrijk omdat gedurende die periode het lichaam en dus ook de huid zichzelf herstellen.

Echter, als je ouder wordt slaap je minder goed, waardoor ook het herstel minder goed wordt. Het is nu mogelijk om het herstellend effect van slaap te imiteren met bepaalde peptiden, prebiotica en probiotica die interactie hebben met aan slaap gerelateerde genen en receptoren. Ze zijn te vinden in enkele nachtcrèmes zoals Circa-Night van Meder.

Om jou te helpen met het verkrijgen van een goed slaapritme, heeft Mardge Pascaud ook een prachtige lijn producten uitgebracht. Supplementen ter ontspanning, en een bijzondere crème die vitamine D in de huid stimuleert. Je leest er alles over in dit artikel. 

Bekijk hier ook mijn video interview met Mardge Pascaud over gezond slapen en haar Circadia lijn:

Lees ook