Met fijne producttips van journaliste Enith Oostlander

06:21 - 03:48
luistertijd 06:21 - leestijd 03:48

De salons nog dicht, maar dringend behoefte aan een kleur touch-up? Wij ook! Journaliste Enith Oostlander legt in dit artikel uit hoe je gemakkelijk je uitgroei bij kunt werken vanuit huis en deelt daarbij een aantal fijne producttips.

uitgroei

Root touch-up

De paniek slaat bij velen in mijn omgeving weer toe, want de coupes moeten worden geknipt en de uitgroei weer gekleurd. Maar dat thuis kleuren vinden de meeste mensen een dingetje. Ook al ziet het er bij de kleurspecialist heel professioneel uit, het is makkelijker dan je denkt;-)

Als journalist in beauty heb ik al vele jaren kunnen kijken hoe de klus geklaard wordt bij de kapper en ik kleur behalve mijn uitgroei inmiddels ook mijn highlights zelf. Want heb je eenmaal de juiste benodigdheden in huis, dan is een root touch-up  zo gedaan – in je eigen badkamer.

Enkel de uitgroei

Ben je nog niet zo bedreven als ik, beperk je dat tot de uitgroei. Zo voorkom je dat kleurpigmenten zich opstapelen en dat er andere tinten in je haar ontstaan. Bovendien beschadig je het haar minder en is het kleuren van enkel de uitgroei veel gemakkelijker.

Verf en de activator

Voor een kleuring van de uitgroei heb je de helft van de tube en de helft van de activator nodig. De andere helft kun je gewoon bewaren voor de volgende keer, want de meeste kleuringen zijn (mits niet gemengd met de activator) langer houdbaar.

Zo doe je het….

Meng de verf en de activator in de flacon van het kleuringspakket of in een haarverfbakje (verkrijgbaar voor nog geen twee euro bij Kruidvat). Gebruik nooit een metalen bakje, want dit verpest de verf.

Het kleuringspakket van Guhl bevat bijvoorbeeld een mengflacon met daarop de aangegeven hoeveelheden, heel handig. En gebruik, net als de kapper, de haarverfpenseel.

Met de naald groepeer je het haar in zones, terwijl je de kwast van kunststof haren in de haarverf doopt en over kleine oppervlaktes en kruinen strijkt. Deze kwast zit soms bij haarkleuringen in het pakket, maar is ook los verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen voor ca. € 1,-.

De juiste kleur

Waarschijnlijk weet je welk kleurnummer de kapper voor jouw haarkleur gebruikt, dus probeer hier zo dicht mogelijk bij te zitten wanneer je je haarverf bij Hema, Kruidvat of Etos besteld.

Liever lichter dan donkerder

Als je haar beschadigd of droog is, zal de kleur wat donkerder of anders uitvallen, dus kies liever voor een lichtere kleur dan een donkere.

Let op bij grijs haar

Let er bij meer dan de helft grijs haar op dat je een natuurlijke kleur gebruikt, dus een kleuring zonder een cijfer achter de punt. Lichtbruin of donkerblond hebben meestal cijfer 7 en middenblond cijfer 8.

Zo lees je de kleurcijfers uit

Zoek je wat specifieker naar een goud- of kopertint bijvoorbeeld, dan komt er een cijfer achter de punt. Het tweede cijfer van een kleuring staat namelijk voor een nuance. Cijfer 1 staat voor as (koel), 2 voor parelmoer (koel), 3 voor goud (warm) en 4 voor koper (warm), dus bijvoorbeeld 7.3 voor goud donkerblond en 7.4 voor koper donkerblond.

Enith’s favoriete thuiskleuring

Mijn favoriete thuiskleuring is die van WeColour. Deze is ammoniavrij, van kapperskwaliteit en ruikt zelfs lekker. Je bestelt je kleur makkelijk via de website en ontvangt het haarverfpakket via de brievenbus. Hoe makkelijk wil je het hebben? Hierin zit alles wat je nodig hebt: een verfkwastje met kammetje, plastic handschoenen, een tube kleurcrème, een flesje met de activator, een sachet shampoo en een conditioner en een makkelijke gebruiksaanwijzing.

Aan de slag

Heb je alle benodigdheden klaar liggen? Vol dan onderstaande stappen!

Stap 1: Meng de activator met de kleurcrème in een flesje of een kunststof bakje.

Stap 2: Trek met je handen of de punt van het haarverfpenseel een middenscheiding op je hoofd.

Stap 3: Breng de verf vanuit het flesje aan op de scheiding of doop de kwast in de haarverf. Met de kwast strijk je het goed over de haaraanzet met grijze haren op de scheiding en de kruin. Houd de punten dus zo ver mogelijk vrij van verf.

Stap 4: Vervolgens maak je een scheiding aan de rechterzijkant en breng je ook hier weer verf aan.

Stap 5: Doe hetzelfde aan de linkerkant. Probeer zo ver mogelijk naar achteren te kwasten, zodat je geen plekken overslaat. Hoe meer scheidingen je rechts en links trekt, hoe beter je de hele aanzet verft.

Stap 6: Maak vervolgens een staartje om de punten vrij van verf te houden en breng de verf ook achter de oren en langs de haargrens aan.

Stap 7: Vervolgens laat je de verf twintig minuten inwerken.

Stap 8: Wanneer je na twintig minuten onder de douche stapt maak je het nat en wrijf je het water- en verfmengsel ook even over de lengten. Spoel het dan pas helemaal uit en breng alleen nog een conditioner aan.

Highlights

Omdat ik mijn opgelichte puntjes ook graag in de winter behoud, breng ik voor de eerstvolgende wasbeurt zelf highlights aan. De Highlight Kit van Hema werkt fijn en simpel.

Je mengt wat bleekpoeder uit het zakje met de activator in een haarverfbakje en smeert het met de kwast op de highlightborstel van L’Oréal Paris. Deze zit in de Colorista– en de Préférence-pakketten.

Vervolgens borstel ik voorzichtig over mijn droge haar, vanaf halverwege de haarlengten tot in de puntjes en laat het dan een kwartier inwerken. Vervolgens gebruik ik in plaats van een conditioner het kleurmasker Pigments in Honey Blond van het Australische merk Mr. Smith. Deze bevat natuurlijke pigmenten die de highlights nog eens oplichten voor een maximaal effect.

Succes!

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook