Gedragstherapie of andere stress-verminderende therapieën kunnen pijn en symptomen doen afnemen

04:51 - 02:54
luistertijd 04:51 - leestijd 02:54

Je buik en je brein zijn nauw met elkaar verbonden. Zo kan stress tot buikklachten leiden, maar buikklachten kunnen op hun beurt ook stress veroorzaken.

Vlinders in je buik

Iedereen kent het wel: vlinders in je buik omdat je zo verliefd bent, misselijk worden van een nare situatie of zo zenuwachtig zijn dat je er buikpijn van krijgt. Maar wat niet iedereen weet: dit zijn niet zomaar uitdrukkingen. Integendeel, je kunt ze tamelijk letterlijk nemen.

vlinders

Okay, als je verliefd bent fladderen er geen bontgekleurde insecten in je buikholte, maar je buik is wel degelijk gevoelig voor emoties. Vreugde, angst, verdriet of woede; al deze emoties kun je vaak voelen in je buik.

Reactie op het brein

Je maag en je darmen reageren direct op je brein. Denk je bijvoorbeeld aan lekker eten, dan gaat je maag meteen sappen aanmaken, nog voor je de eerste hap hebt genomen. Het werkt ook andersom: problemen in je darmen worden direct doorgeseind naar je brein en problemen in je brein bereiken meteen je darmen.

En dus kunnen maagpijn of darmkrampen het directe resultaat óf de oorzaak zijn van angst, stress of depressie. Belangrijk om te weten als je last hebt van buikklachten zonder dat er een duidelijke fysieke reden is. Wellicht is stress, of een andere sterke emotie, de oorzaak.

Depressie en darmkrampen

Dat betekent natuurlijk niet dat alle gastro-intestinale problemen tussen je oren zitten. Echter, psychologische en psychosociale problemen hebben wel degelijk invloed op je buik. Stress, depressie en andere psychologische factoren kunnen zo leiden tot darmkrampen en andere buikklachten.

Daarnaast zijn mensen met darmproblemen als krampen vaak gevoeliger voor pijn dan andere mensen. Door stress wordt de pijn ook nog eens heviger.

Psychologische aanpak

Uit onderzoek is dan ook gebleken dat mensen met chronische darmklachten baat kunnen hebben bij een psychologische aanpak naast een conventionele, fysieke behandeling. Het werkt uiteraard niet bij alle darmproblemen, maar het is aangetoond dat therapie om angst of depressie te behandelen een positieve invloed kan hebben op gastro-intestinale klachten.

Bespreek het met je huisarts

Maar hoe kom je er nu achter of de problemen in je buik, zoals steeds terugkerend brandend maagzuur, voortdurende krampen of chronische diarree, gerelateerd zijn aan stress of angst? Hou een tijdje bij hoe je je voelde op de momenten dat je last had van je buik en bespreek het vervolgens met je huisarts.

Met een goed behandelplan, waarbij psychologische factoren worden meegenomen, kun je wellicht tegelijkertijd van je stress en je buikklachten afkomen.

buikpijn

Onderzoek

De ene mens is de andere niet en stress-gerelateerde gastro-intestinale problemen kunnen dan ook flink uiteenlopen. De ene persoon met brandend maagzuur kan slechts af en toe een branderig gevoel in de borst hebben, de andere kan elke nacht wakker liggen door hevige pijn. En dus is ook iedere behandeling anders, van medicatie tot therapie tot zelfs een operatie.

Bij veel mensen helpt een middel van de drogist of een verandering van dieet in de regel goed bij buikklachten. Mocht dat niet zo zijn dan moet er verder onderzoek worden gedaan. Voor sommige mensen doet alleen al zo’n onderzoek de klachten afnemen, zodra ze bijvoorbeeld weten dat er niets ernstigs, zoals kanker, aan de hand is.

De huisarts kan aan de hand van een onderzoek de juiste medicijnen voorschrijven. Mocht dat echter allemaal niet helpen dan is de kans groot dat er een psychische oorzaak van je buikklachten is.

medicijnen

Ontspannende technieken

Mensen die ernstige buikklachten hebben die worden veroorzaakt door stress kunnen baat hebben bij diverse psychologische therapieën zoals cognitieve gedragstherapie of het leren van ontspannende technieken.

Therapie

Sommige mensen hebben er wellicht moeite mee om te accepteren dat hun buikpijn een psychische oorzaak heeft. Emoties kunnen echter wel degelijk chemische en fysieke reacties in je lichaam veroorzaken, die op hun beurt pijn of ongemak kunnen opleveren. Gedragstherapie of andere stress-verminderende therapieën kunnen pijn en symptomen doen afnemen, waardoor medicatie verminderd of zelfs gestopt kan worden.

therapie

Deze therapieën pakken buik en brein aan en werken niet alleen aan het verminderen van stress en angst maar ook de klachten en pijn in de buik. Zo sla je je meerdere vliegen in één klap!

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook