Met uitgebreide uitleg over de schadelijke stoffen die er niet in zitten...

10:17 - 06:10
luistertijd 10:17 - leestijd 06:10

Het zal je niet verbazen dat do it yourself en do it at home sinds de COVID-pandemie uitermate trending zijn. Hoewel initieel uit nood geboren – want tja… die uitgroei wordt op enig moment toch echt te lang en die huid te dof – zijn we massaal aan de slag gegaan met uitgroeikitjes, maskertjes en spelen we zelf voor manicure. Vaak met een klein beetje hulp van YouTube tutorials, of een online kapper of nagelstyliste, die via Skype of Webex advies geeft.

Die do-it-yourself-do-it-at-home mentaliteit heeft ons doen inzien dat we meer zelf kunnen, dan we altijd dachten. In de meeste gevallen scheelt het ook nog eens een hoop tijd en geld. En ook niet onbelangrijk: het is simpelweg leuk. Ik kan bijvoorbeeld ontzettend genieten van een beetje fröbelen met lakjes en maskertjes. Muziek aan, hoofd uit.

gel polish

Van gel effect naar gel polish

Nog niet eens zo lang geleden moest je voor een heuse gel polish per definitie naar de nagelsalon. Het hoogst haalbare thuis was dan een manicure met ‘gel effect’, zoals ik die testte van Sally Hansen. Het nagelmerk Alessandro bracht daar verandering in met de befaamde Striplac, inmiddels omgedoopt tot Peel or Soak. Het was het begin van gel polish aanbrengen aan je eigen keukentafel.

Wat is gel polish eigenlijk?

Gel polish bestaat uit acrylmonomeren en -oligomeren die zich aan elkaar hechten, wanneer ze onder UV-licht worden geplaatst. Dit proces heet uitharden, waarbij de vloeibare gel in een harde en glanzende laag transformeert. Je kunt ook een LED-lamp gebruiken. Deze heeft twee minuten nodig om de gel polish uit te harden, terwijl een UV-lamp 45 tot 60 seconden nodig heeft. Je kunt gel polish niet aan de lucht laten drogen, zoals bij een gewone nagellak wel kan.

gel polish

En mocht je je nu afvragen of je een gel polish top coat kunt combineren met een gewone nagellak voor een gel manicure… het antwoord is: nee. Gewone nagellak is pas na 24 uur volledig droog (het lijkt misschien veel sneller, maar diep van binnen zijn de oplosmiddelen in gewone nagellak nog een etmaal aan het drogen). Wanneer je dus een toplaag gel polish aanbrengt over gewone nagellak, sluit je de natte nagellak in, wat kan leiden tot een puinhoop op je nagels.

Houd je aan de gebruiksaanwijzing en wees alert op reacties

Bij verkeerd gebruik kan gel polish (en vooral het verwijderen ervan) je nagels beschadigen. Volg dus altijd zorgvuldig de instructies of gebruiksaanwijzing op. Ga niet pulken of trekken aan je gelnagels en vijl de gel polish niet van je nagels met een buffervijl.

Acrylaat allergie

De acrylaten in gel polish kunnen bovendien allergieën veroorzaken; Monique interviewde recent professor Albert Feilzer over dit onderwerp, wat resulteerde in een interessante publicatie over de risico’s van gel polish. Houd dus goed vinger aan de pols en wees alert op allergische reacties als je aan de slag gaat met gel polish. Want heeft de allergie zich eenmaal geopenbaard, dan moet je het echt stoppen met het gebruik van acrylaathoudende producten.

laq d'or

16- en 15 free: welke stoffen kan je beter vermijden?

De laatste jaren is er al veel aandacht geweest voor schadelijke stoffen in nagellakken en is de boel al flink opgeschoond. Er zijn inmiddels gel polishes verkrijgbaar, die ’16-free’ of ’15-free’ zijn, zoals de gel polishes van het splinternieuwe merk LAQ D’OR (15-free).

De producten van LAQ D’OR bevatten bovendien geen HEMA en di-HEMA (waarbij HEMA staat voor hydroxyethyl methacrylate), het stofje dat verantwoordelijk is voor de hierboven vermelde acrylaatallergie.

16-free betekent: geen Formaldehyde, Formaldehyde Resin, Tolueen, Xyleen, Aceton, Ftalaten, Kamfer, Parabenen, Ethyl Tosylamide, Triphenyl Fosfaat, ingrediënten van dierlijke oorsprong, Styreen, Bisphenol A, Glycol Ether, Nonylphenol ethoxylate en Sulfaten.

In dit artikel leg ik uit waarom deze 16 te vermijden stoffen in nagellak schadelijk voor je kunnen zijn. Het enige verschil tussen ’16-free’ en de ’15-free’ van LAQ D’OR zijn de ingrediënten van dierlijke oorsprong, veelal kleurstoffen. Dierlijke kleurstoffen vind je dus wel in LAQ D’OR en daarom 16-1=15-free. Het merendeel van de gel polishes van LAQ D’OR bevat overigens géén dierlijke kleurstoffen, maar het merk vindt het belangrijk om transparant te zijn over die enkele kleuren die wel dierlijke kleurstoffen bevatten.

Huh wat… dierlijke kleurstoffen?!

Om eerlijk te zijn, moest ik dit zelf ook even googlen. Maar wees niet bang… het gaat hier gelukkig niet om babyolifantjes of met uitsterven bedreigde diersoorten. Zo wordt de roze kleurstof Astaxanthine (te herkennen aan E-nummer E161j) gewonnen uit uit zalm, garnaal, kreeft of krab, purper uit de purperslak en karmijnrood (E120) uit de cochenille-luis, die je vooral in Mexico aantreft.

En het UV-licht dan?

Er zijn enkele studies die suggereren dat teveel UV-licht van manicures kan leiden tot huidkanker, maar andere studies spreken dat tegelijkertijd weer tegen. Een studie uit 2015, gepubliceerd in JAMA Dermatology, concludeerde bijvoorbeeld dat het risico op het ontwikkelen van huidkanker door UV-licht vrijwel nihil is. Mocht je je toch zorgen maken, dan kan je altijd je handen eerst insmeren met een zonbescherming. Die beschermt je huid immers tegen UV-stralen.

laq d'or startset

Van start met een starterset

De Kerstman kwam vroeg dit jaar en bracht een prachtige starterset van LAQ D’OR naar het Friese Lemmer. De startersets bevat alles wat je nodig hebt voor een professionele at-home manicure, inclusief UV-lamp en vijlen.

vijlen

Wist je trouwens dat de kwaliteit van je UV-lamp voor een groot deel de kwaliteit van je gelmanicure bepaalt? Als vuistregel kan je stellen dat hoe meer lampjes je UV-lamp bevat, hoe gelijkmatiger de verdeling van het UV-licht is en hoe beter het resultaat. De UV/LED-lamp (dus twee technieken in één) in de starterset van LAQ D’OR bevat maar liefst 50 lampjes!

LAQ D'R

Jetset uitstraling

De producten in de starterset zien er prachtig uit. Dat past ook goed bij de jetset uitstraling van LAQ D’OR. Denk: Monaco en Cote d’Azur, zonnebadend op het achterdek van een luxe motorjacht, met een cocktail in je perfect gemanicuurde en zongebruinde hand.

In het volgende filmpje zie je hoe je de gel polish van LAQ D’OR aanbrengt.

Het is mijn eerste kennismaking met een do-it-jourself-do-it-at-home gel polish set en ik ben oprecht aangenaam verrast. Ik had me al voorbereid op geklieder. De verschillende polishes brengen gemakkelijk aan. Het feit dat de gel polishes niet drogen aan de lucht maakt dat je langzamer en daarmee nauwkeuriger in dunne laagjes kunt werken dan bij gewone nagellak. Haal het kwastje ook altijd even langs de punt van je nagel en vermijd je nagelriemen. Op deze manier blijft de gel veel langer mooi.

laq d'or

Een ander pluspunt (en da’s meteen een heel groot pluspunt!) is dat de gel polish na het uitharden onder de lamp ook meteen volledig droog is. Hoe vaak is het me met gewone nagellak niet overkomen, dat ik een uur na het nagellakken toch nog een flinke kras of deuk in mijn manicure opliep door bijvoorbeeld mijn autosleutels, aardappelschilmesje of dichtknopen van mijn spijkerbroek? En natuurlijk… da’s piepklein leed van een nagellakliefhebber, maar als pietje precies toch altijd weer vervelend.

Chique kleuren met prachtige spiegelglans

Om nog even in de sfeer van pluspunten te blijven: wat heeft LAQ D’OR een chique kleuren in het assortiment, met een prachtige spiegelglans. Van klassieke roodtinten tot subtiele nudes en feestelijke metallics. Op de volgende foto heb ik het zachtroze- Grace Kelly, de taupe- Voulez-Vous en de glitterkleurige Gold Finger aangebracht.

nagellak

Geduld is het geheim

Na ruim twee weken is de gel polish nog steeds onbeschadigd en mooi glanzend. Ik verwijder deze vooral omdat de lak begint uit te groeien en mijn ongelakte nagels zichtbaar worden bij mijn nagelriemen.

Voor wie het verwijderen van gel polish altijd zo’n gedoe vindt (en dat is het ook wel een beetje)… geduld is het geheim. Dit doe je helaas niet even snel. Ik wikkel mijn nagels in de meegeleverde velletjes zilverpapier gedrenkt in Move Over! Remover vloeistof en plof een kwartier op de bank met een boek of Netflix-serie. Grappig weetje… je kunt het losweekproces versnellen door je handen goed warm te houden tijdens het losweken.

gel nailpolish remover

Na een kwartier is de gel polish zacht en schraap je de opgeloste gel voorzichtig van je nagel met het meegeleverde houten staafje. Eventuele restjes verwijder je gemakkelijk met de buffervijl. Bekijk ook het volgende filmpje:

Kijk vooral de Kerstman lief aan

Met het risico dat dit artikel een lofzang voor gel polishes wordt… ik ben toch wel een beetje verliefd geworden op mijn LAQ D’OR starterset en vraag me nu af wat ik met mijn zeer omvangrijke collectie gewone nagellakken ga doen. Maar ook dat is piepklein leed van een nagellakliefhebber.

gellak

De set is natuurlijk ook een prachtig feestdagengeschenk, dus kijk vooral de Kerstman lief aan. En voor wie zelf voor Kerstman speelt… bezoek de webshop en gebruik code LAQ25GIFT. Dan ontvang je 25% korting op je bestelling. Geldig tot en met de feestdagen, inclusief de jaarwisseling, hoe feestelijk is dat?!

beautyjournaal shop

Lees ook:

Lees ook