Zie het als bootcamp voor je huid, met nagenoeg geen downtime.

13:03 - 07:49
luistertijd 13:03 - leestijd 07:49

Wie lekker in zijn vel zit, straalt dat uit. Dat is het motto van Huidzorg Houten, een huidkliniek bestaande uit acht huidtherapeuten en twee office managers. Aan het roer staat Dana Dijs Bom. “We vinden het belangrijk om als huidtherapeuten het verschil te maken. Huidtherapie gaat niet alleen over het mooier maken van de huid. Huidtherapie laat de huid weer optimaal functioneren. De producten van ZO Skin Health helpen daarbij en in combinatie met de behandelingen van Endymed kunnen we nog mooiere resultaten bereiken,” aldus Dana.

huidzorg houten

No-nonsense, met een duidelijk verhaal

Dana omschrijft de cliënten van Huidzorg Houten als kritisch en resultaatgericht: “We merken dat cliënten expertise steeds belangrijker vinden en bovendien waarde hechten aan een wetenschappelijke onderbouwing. Ze stellen het op prijs dat we no-nonsense zijn, met een duidelijk verhaal. Professioneel en to-the-point.”

Deze professionaliteit zie je terug in de inrichting van de kliniek, zo merk ik wanneer ik een bezoek breng aan Huidzorg Houten. De kliniek zit in een zorggebouw, samen met huisartsen, een tandartspraktijk en apotheek. De eigen vleugel van Huidzorg Houten is clean, strak en zakelijk. Met her en der een vleugje luxe in de vorm van een mooi boeket of pakkende beauty quote op de muur.

huidzorg houten

Geen quick fix

Tijdens mijn kennismaking met Dana schuift ook huidtherapeut Tessa Vegterlo aan. Zij zal later mijn Endymed behandeling verzorgen. Maar zover is het nog niet. Ik wil eerst meer weten over de kliniek en over Endymed. Tessa vult Dana aan: “Naast professionaliteit vinden we duurzaamheid ook heel belangrijk. Onze cliënten komen niet voor een quick fix, maar gaan voor een duurzame samenwerking.”

Huidtherapeuten Dana en Tessa

Endymed vanuit de behoefte om dieper te behandelen

Huidzorg Houten is de eerste kliniek in Nederland die behandelingen aanbiedt met apparatuur van Endymed. Dana vertelt me hoe dit merk op haar pad is gekomen: “Tijdens mijn zwangerschapsverlof in 2019 heb ik op mijn gemak de klinische onderzoeken van Endymed doorgenomen. Ik wist meteen dat ik met Endymed wilde werken.” Ze legt uit dat ze al langer de behoefte had om dieper in de huid te behandelen. Dana vervolgt: “Fractional laser en de Skinpen komen niet zo diep in de lederhuid. Ik zocht iets waarbij je de opperhuid niet beschadigt en tegelijkertijd de binnenkant van de huid gezond kunt maken. Endymed kan dat.”

Niet-invasief, wel intensief

Endymed zet energie – in de vorm van radiofrequentie (RF) – om in warmte, waardoor je op een gecontroleerde manier diep in de huid kunt komen. Dana: “Veel mensen zijn druk en hebben geen tijd voor downtime. Endymed is niet-invasief, maar wel intensief en dat heeft de toekomst. Endymed onderscheidt zich van andere behandelingen door de kracht van het apparaat. De behandelkop bevat zes onafhankelijke RF-generatoren. Dit noemt Endymed de 3DEEP techniek.”

Collageen verwarmen

Tessa legt uit dat je voor huidversteviging het collageen in de huid moet verwarmen tot tenminste 50 graden. De zes RF-generatoren van de 3DEEP techniek zorgen ervoor dat je de energie gelijkmatiger en dieper in de huid aflevert. Tessa: “In plaats van één hele krachtige energiepuls, die door de hele huid gaat, sturen de generatoren de RF-energie direct naar de lederhuid en pas daar wordt deze omgezet in warmte. Dit is prettiger voor de huid en hierdoor hoef je de huid niet te koelen. Door deze 3DEEP techniek krijg je uiteindelijk meer energie in de huid, vergeleken met één puls.”

Endymed is volgens Tessa niet alleen een huidvriendelijke oplossing voor de cliënt, maar ook gebruiksvriendelijk voor de huidtherapeut: “Het apparaat werkt heel prettig. Bij andere apparaten moet je je soms in het zweet werken. Dan ga je ertegenop zien om de behandeling te geven.”

endymed

Van fijne lijntjes en rimpels tot littekens

Endymed kan onder meer worden ingezet bij fijne lijntjes en rimpels, huidverslapping en littekens. Over die laatste indicatie vertelt Dana mij een bijzonder verhaal: “We hebben prachtige resultaten bereikt bij het behandelen van littekens door automutilatie. De cliënt gaf toestemming voor het gebruik van haar voor- en nafoto’s. Deze hebben we gebruikt voor een artikel. Het leverde veel ontroerende reacties op. Mensen met schaamte voor hun ‘probleem’, die eindelijk ergens terecht kunnen. Ook daarvoor zetten we Endymed in.”

Wereldwijde interesse

Omdat Huidzorg Houten als enige kliniek in Nederland met Endymed werkt, weten zowel professionals als consumenten de kliniek te vinden. Dana: “Steeds meer collega’s vanuit mijn studietijd benaderen mij met vragen over Endymed. Je ziet dat er interesse is in het werkveld.” Tessa vult aan: “Ook in Nederland woonachtige Aziaten weten ons goed te vinden. In China is Endymed razend populair. Wanneer ze googlen op Endymed in Nederland komen ze automatisch bij ons uit.”

Hoe voelt het, doet het pijn?

Vaste lezers van BeautyJournaal weten inmiddels dat ik een beautynerd ben. Het liefst duik ik in wetenschappelijke publicaties en pluis ik op celniveau uit wat er in de huid gebeurt. Ondanks dat hebben producten en behandelingen ook altijd nog een subjectieve component… Hoe voelt het, doet het pijn? Hoe reageert mijn huid en welke downtime ervaar ik? In overleg met Dana en Tessa onderga ik dan ook eenmaal de Endymed 3DEEP FSR-behandeling en eenmaal de Endymed 3DEEP INTENSIF-behandeling. Simpelweg om de behandelingen te ervaren. Voor een optimaal resultaat zet je de behandelingen in kuurverband van 3 tot 6 behandelingen in, met daarna eventueel een jaarlijkse behandeling om de behaalde resultaten te behouden.

Endymed 3DEEP FSR

FSR combineert fractionele ablatie (ablatio is Latijn voor verwijderen) met verwarming van de huid. Of anders gezegd: FSR verwijdert de bovenste huidlaag – als een intensieve peeling – en dient tegelijkertijd energie toe, tot een diepte van 2,9 mm. Hierdoor werk je aan huidvernieuwing, textuurverbetering, hyperpigmentatie, vermindering van rimpels en littekens. Bekijk ook het volgende filmpje:

De behandeling zelf

De FSR-behandelkop geeft als een treintje pulsjes af aan de huid. De kop staat dus wat langer op je huid, waarbij je de pulsjes van de ene kant van de behandelkop naar de andere voelt bewegen. En… doet het pijn? “Het zal niet je hobby worden,” zo had Dana me al gewaarschuwd en die waarschuwing was terecht. Pijn is een groot woord, maar onprettig is het wel. Vooral omdat de behandelkop steeds net iets langer op mijn huid staat dan ik eigenlijk zou willen.

Tijdens de behandeling warmt mijn huid bovendien op, waardoor iedere ‘stempel’ met de behandelkop net iets onaangenamer wordt. Aan het einde van de behandeling heb ik een knalrood hoofd.

De dagen na de behandeling

Tessa adviseert me om mijn huid rust te geven: “Vermijd inspanning en zweten, maar ook scrubben en retinolgebruik. Reinig je huid mild met bijvoorbeeld Hydrating Cleanser van ZO Skin Health en breng daarna Hydrating Crème aan. Roodheid mag je camoufleren met Calming Primer en Natural Finish Pressed Foundation SPF 20 van Colorescience. Doordat FSR hele kleine korstjes veroorzaakt, geeft een poederfoundation een mooier resultaat dan een vloeibare foundation.”

Mijn huid voelt in de dagen na de behandeling inderdaad ruw aan, door de ieniemienie korstjes. Je ziet waar de behandelkop op mijn huid heeft gestaan. Deze afdrukken vallen inderdaad heel goed te camoufleren met Colorescience. Manlief heeft het pas na drie dagen in de gaten en dan nog… “Schat, je hebt de kreukels van je hoofdkussen nog in je gezicht staan,” zo merkt hij op een ochtend op. Zichtbaar is het dus wel, maar downtime zou ik het zeker niet willen noemen.

Corine’s huid na 3 dagen

Vooral een ontkreukelde oogcontour

Na een kleine week zijn de korstjes verdwenen. Mijn huid ziet er fris uit en ik vind vooral mijn oogcontour ontkreukeld, met minder lijntjes dan vóór de behandeling.

Corine’s huid een week na de FSR behandeling

Een week of zes later breng ik nogmaals een bezoek aan Huidzorg Houten. Ditmaal voor de INTENSIF-behandeling. Ietwat schoorvoetend, dat moet ik eerlijk bekennen. Volgens Tessa zou deze behandeling gevoeliger zijn dan de FSR, waarbij ik voor de INTENSIF ook nog wordt verdoofd. Een uitspraak van Dana herhaal ik in de auto van Lemmer naar Houten als een soort mantra voor mezelf: “Hardcore huidverbetering is nooit geheel pijnloos.”

Endymed 3DEEP INTENSIF

Ook INTENSIF combineert twee technologieën voor een optimaal effect: radiofrequentie en gepulseerde microneedling. INTENSIF komt dieper in de huid en kan uitstekend worden toegepast bij verlies van collageen en elastine. Het apparaat maakt het mogelijk om de vergulde kegelvormige naaldjes in te stellen op een behandeldiepte van 0,5 mm tot 5 mm. Via deze naaldjes wordt de radiofrequentie gelijkmatig afgegeven aan de huid. In het filmpje zie je hoe dit werkt:

In de verdoving met huishoudfolie

Tessa pakt me voor de behandeling goed in. Eerst een dikke laag Lidocaïne verdovingscrème en daarna een laagje huishoudfolie. De folie zorgt voor een sauna-effect op mijn huid, waardoor de crème beter wordt opgenomen. Met de uitspraak van Dana nog in mijn hoofd zet ik me schrap voor de behandeling en val dan ook bijna van mijn behandelstoel, wanneer ik vrijwel niets voel van de naaldjes die diep in mijn huid dringen. Alleen het behandelen van mijn neusbrug en bovenlip ervaar ik als minder prettig. Ook ditmaal heb ik na de behandeling een rood hoofd, zij het iets minder rood dan bij FSR. Tessa: “Hoewel INTENSIF intensiever en dieper behandelt, is de downtime minder. Dat komt doordat de behandeling niet ablatief is.”

De dagen na de behandeling

Ook ditmaal geldt… je kunt zien dat ik een behandeling heb gehad, maar dit valt prima te camoufleren. Op de tweede dag na de behandeling verschijnen er kleine pukkeltjes op mijn wangen. Toch ietwat bezorgd stuur ik Tessa een mailtje en krijg per ommegaande reactie: “Het ontstaan van puistjes en onzuiverheden kan een huidreactie zijn na de behandeling. Dit komt niet bij iedereen voor en kan bovendien van keer tot keer verschillen. De puistjes en onzuiverheden ontstaan door de warmte die tijdens de behandeling diep in de huid komt. De huid is na de behandeling even uit balans en moet zich herstellen. Hierdoor kan de propioni bacterie (acne bacterie) zich vermenigvuldigen, waardoor je na een behandeling kleine puistjes met een wit kopje kunt zien. Dit is vaak een tijdelijk verschijnsel en trekt ook snel weer weg.”

Corine’s huid 1 dag na de Intensif behandeling

Ik ben weer gerustgesteld en mijn huid is inderdaad binnen enkele dagen weer mooi rustig. Ook ditmaal vind ik het effect op lijntjes en rimpeltjes bij mijn ogen het grootst, hoewel ik ook het idee heb dat de horizontale rimpels in mijn voorhoofd iets minder diep zijn geworden.

Corine’s huid 2 dagen na de Intensif behandeling

Een huid in topconditie

Dana en Tessa hadden het al gezegd: “Aan jouw huid valt geen eer te behalen.” Of anders geformuleerd: mijn huid was al in conditie en dan is het effect van Endymed minder groot dan bij een huid die nog wakker moet worden geschud. En daar komt bij dat ik geen kuur heb ondergaan, maar vooral de behandelingen wilde ervaren. Toch ben ik van mening dat mijn huid van ‘in conditie’ is getransformeerd naar ‘in topconditie’. Mijn huid voelt super elastisch aan en heeft een fijne poriestructuur.

Corine’s huid voor en na de Endymed behandelingen (met lamplicht en daglicht)

Ik neem me voor om Endymed 3DEEP INTENSIF voortaan ieder jaar te doen. De intensiviteit en dieptewerking van deze behandeling spreken me erg aan. Al is het alleen al om huidveroudering tegen te gaan en rimpels buiten de deur te houden. Zie het als bootcamp voor je huid, met nagenoeg geen downtime. En met professionals als Dana en Tessa is bootcamp geen straf.

Lees ook