Van verzakkingen tot urine incontinentie

03:16 - 01:57
luistertijd 03:16 - leestijd 01:57

Bekkenbodemklachten komen met name rondom de menopauze ongelooflijk veel voor. Deze klachten komen met het verlies van oestrogenen waarmee de elasticiteit van het bindweefsel van de bekkenbodem minder wordt. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals plas- en poepproblemen, seksuele problematiek, verzakkingen en blaasontstekingen. Urogynaecoloog Manon Kerkhof legt in een video van de Dutch Menopause Society meer uit over bekkenbodemklachten in de menopauze. 

Je kunt de video hieronder bekijken, maar we zullen de belangrijkste informatie ook nog voor je op een rijtje zetten.

Prolaps

Als we het hebben over verzakkingen dan zie je dat prolaps bij 5% van de vrouwen boven de 50 jaar zichtbaar is. In 25% van de gevallen geeft dat klachten. Afhankelijk van het type prolaps zie je een bepaald klachtenpatroon.

Blaasverzakking

Hebben vrouwen bijvoorbeeld klachten van een blaasverzakking (cystocele) dan zie je dat ze vaak moeten plassen. Blaasontstekingen kunnen vaker optreden omdat vrouwen minder goed kunnen uitplassen. En ook ontstaan er klachten van urine incontinentie.

plas incontinentie

Achterwandverzakking

Wanneer er sprake is van een achterwandverzakking (een rectocele) zie je andere problematiek. Je ziet dat vrouwen moeite hebben met het kwijtraken van de ontlasting en soms hebben ze juist last van ontlastingsverlies. Ze hebben moeite met het uitplassen omdat er druk ligt op de blaas.

Verzakking van de baarmoeder

Ook heb je nog de verzakking van de baarmoeder, de prolaps uteri. Dit geeft vaak een vol tampon gevoel. Ditzelfde gevoel heb je ook bij een blaasverzakking of achterwandverzakking.

oefening

Wat kun je doen?

Als vrouwen klachten hebben van een verzakking, kun je allereerst iets doen met bekkentherapie. De organen worden hierdoor beter ondersteund. Ook is pessariumtherapie, in 70% van de gevallen wordt er een passend pessarium gevonden. Tot slot kun je gaan opereren, via de vaginale route of de buik route. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een implantaat. 

Urine incontinentie

Urine incontinentie is een tweede bekkenbodemprobleem wat veel voorkomt. We kennen 2 soorten urine incontintentie: stress incontinentie en urge incontinentie. Oftewel bij drukke momenten of bij aandrang. Stress incontinentie komt bij 1 op de 4 vrouwen voor. 38% van de vrouwen heeft na de eerste bevalling teken van stress urine incontinentie. Je kunt hiertegen bekkenfysiotherapie doen, in 60% van de gevallen is dit effectief gebleven. Een alternatief is een operatieve correctie. 

Als een blaasontsteking is uitgesloten kan met behulp van de bekkenfysiotherapie een uitsteltraining worden gegeven. Dit zorgt ervoor dat de blaas minder snel zal contraheren. 

infectie

Belangrijke adviezen 

Manon geeft in de video nog enkele adviezen mee: ”Ga regelmatig naar het toilet, plas goed uit en neem tenminste 1,5 tot 2 liter vocht in.” Als dit niet genoeg is kan er antibioticum worden voorgeschreven ter preventie van een blaasontsteking. 

Al deze klachten komen onwijs veel voor tijdens de menopauze. Er kan zeker wat aan worden gedaan dus wees niet bang om ernaar te vragen. 

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook