Het is echt fantastisch wat je hiermee kan bereiken. Blijf nooit met je stijve, pijnlijke littekens doorlopen!

05:53 - 03:32
luistertijd 05:53 - leestijd 03:32

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Alle vrouwen die een operatie ondergaan houden een litteken over, dat achteraf voor veel klachten kan zorgen zoals pijn en mobiliteitsvermindering. LPG endermologie kan hierbij helpen.

Op dit moment heeft één vrouw op acht vrouwen tijdens haar leven met borstkanker te maken en treft het steeds jongere vrouwen.

Fysieke en emotionele gevolgen

Met gemiddeld 15.000 nieuwe gevallen per jaar (in Nederland) is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Er wordt veel tijd besteed aan preventie, onderzoek en behandeling van deze ziekte. Helaas gaat er nog maar weinig aandacht naar de nazorg, terwijl de gevolgen van een mastectomie zowel fysiek als emotioneel groot kunnen zijn.

Littekens na operatie

Een litteken kan enorm belemmerend zijn. Veel vrouwen ervaren na het ondergaan van een chirurgische ingreep pijn aan het litteken en kunnen hun arm en/of schouder niet meer goed bewegen. Een huid- of fysiotherapeut kan die pijn verlichten en je mobiliteit vergroten, door middel van LPG endermologie, een soort bindweefselmassage.

Deze massage wordt niet alleen esthetisch ingezet, maar wordt ook op medisch gebied toegepast. LPG ontwikkelt deze therapie al meer dan 36 jaar. Ondersteund door een wetenschappelijke onderzoekscommissie (Co.S.I.Re) houdt een specifieke werkgroep zich bezig met oncologie.

LPG is dagelijks betrokken bij huidtherapeuten, fysiotherapeuten en vrouwen met borstkanker. Tijdens elke fase van hun revalidatie, om vrouwen te helpen voorzichtig te herstellen en terug te keren naar een actief leven na een operatie, chemotherapie en/of bestraling.

Hoe werkt medische endermologie?

Endermologie is een mechanische bindweefseltechniek. Door behandeling met deze apparatuur stimuleert de huid- of fysiotherapeut de diepere huidlagen. Deze behandeling heeft zowel vóór als na de operatie zin: van tevoren zorgt het voor een betere circulatie en de afvoer van vocht, waardoor je achteraf sneller herstelt. Het bindweefsel raakt beter doorbloed en versoepelt, wat een positief effect heeft op de vochtophoping en pijnsensatie na de operatie. Ook kan je lichaam zo beter vocht afvoeren, waardoor er na de operatie minder snel zwellingen en blauwe plekken ontstaan.

Na afloop ga je door met de behandelingen om vocht af te blijven voeren, de kans op ontstekingen te verminderen en verklevingen te beperken. Bovendien stimuleert de behandeling de microcirculatie, activeert het de productie van collageen en elastine om het littekenproces te vergemakkelijken, minimaliseert het pijnlijke symptomen en zorgt het voor meer flexibiliteit. Hoe beter en sneller het herstelproces, hoe egaler en soepeler het litteken en je huid uiteindelijk zullen zijn.

Onderzoek behandeling borstkanker en endermologie

Ook bestraling heeft gevolgen voor de huid. Het maakt de huid dunner, verslechtert de circulatie en belemmert het herstel. Een slechte kwaliteit van de huid en het bindweefsel kan opereren lastiger maken en vergroot de kans op complicaties.

Er is onderzoek gedaan naar vrouwen die zowel bestraling als een operatie hebben ondergaan met reconstructie met prothese. De helft van deze groep werd zowel voor als na de operatie behandeld met endermologie. Wat bleek: deze groep had geen expansie nodig van het weefsel voor plaatsing van de prothese. Ook kon er meer volume geplaatst worden en ontstonden er minder complicaties na afloop van de operatie.

Fysiek weer sterker worden

Het verminderen van klachten na een operatie is één ding, vervolgens is het zaak het lichaam weer fitter en sterker te maken. Veel vrouwen houden na hun operatie last van hun arm en/of schouder. Bewegen is pijnlijk en gaat stroef. Ook daar heeft LPG de perfecte methode voor: trainen op de HUBER 360® FlIT. Dit apparaat is uitermate geschikt voor revalidatie omdat hij enorm veilig in gebruik is: er ontstaat geen verhoogde hartslag en de training is helemaal afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Je fysiotherapeut kijkt naar jouw gestel, je fitheid en de status van het litteken en stelt een persoonlijk trainingsschema op.

Geleidelijke belasting

Trainen op de HUBER 360® FlIT doe je door oefeningen uit te voeren op een platform. Je gewrichten en spieren worden geleidelijk belast om spanning te verlichten maar ook om opnieuw kracht en soepelheid op te bouwen. Gedurende de trainingen worden je armen weer in het schema betrokken en kun je je schouder gaandeweg weer helemaal gebruiken.

Maak een afspraak

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van LPGâ voor jouw specifieke situatie? Maak dan een afspraak bij een huid- of fysiotherapeut met LPG. Samen kunnen jullie de mogelijkheden bekijken en een persoonlijk behandelplan opstellen.

Dit artikel is aangeboden door LPG Endermologie.

Lees ook:

Lees ook