De juiste producten, goed eten en de beste supplementen, en ontspannen!

04:50 - 02:54
luistertijd 04:50 - leestijd 02:54

Is je haar dun en dof geworden? Droom je van dikke, glanzende lokken? Hieronder een aantal tips, wat je vooral wel en vooral niet moet doen om je haardos weer mooi en vol te krijgen.

De totaalaanpak

Iedereen heeft wel eens een bad hair day maar als elke dag een bad hair day is wordt het tijd om in te grijpen. En gelukkig kan dat ook: er zijn tal van manieren om je haar weer meer volume te geven.

Voor het beste resultaat is een totaalaanpak uiteraard het meest effectief. De oorzaak van dun of dunner wordend haar is bij ieder mens anders. Ieder mens heeft tenslotte een eigen, uniek genetisch en metabolisch profiel en een eigen dieet en lifestyle.

Daarom is het belangrijk om te kijken naar je gezondheid en je voeding, naar je stressniveau, naar de werking van je schildklier en naar de conditie van je hoofdhuid en je haren, om zo de oorzaak van je dunne of dunnende haren te achterhalen.

Genen

Steeds dunner wordend haar wordt bij vrouwen (en bij vrijwel alle mannen) vaak veroorzaakt door alopecia androgenetica. Bij vrouwen gebeurt dit vooral als de haarzakjes een genetische aanleg hebben om gevoelig te zijn voor het mannelijke hormoon androgeen.

Dit is te behandelen, maar een behandeling duurt lang en de resultaten zijn sterk afhankelijk van de gevoeligheid van de haarzakjes en de mate van haarverlies bij de start van de behandeling. Het is dus zaak om er vroeg bij te zijn.

Stress, hormonen en vitaminetekort

Een andere veelvoorkomende oorzaak van dunner wordend haar is telogeen effluvium, een ziekte waarbij de haarcyclus verstoord is en er dagelijks veel haren uitvallen. Deze ziekte is niet genetisch bepaald, het kan iedereen overkomen.

Hoofdhaar kent drie fasen; de anagene fase, waarin het haar groeit, de catagene fase, waarin het haar stopt met groeien en zich losmaakt van het haarzakje, en tenslotte de telogene fase, waarin het haar uitvalt. Doordat hormonen niet in balans zijn, door stress, of door vitaminegebrek komen teveel haren in de telogene fase, met dunner wordend haar als resultaat.

Wil je dit behandelen dan moet eerst de onderliggende oorzaak bepaald worden. ligt het aan een vitamine- of minarelengebrek, dan is een ander dieet of het slikken van supplementen een oplossing. In geval van stress kunnen ontspanningsoefeningen of meer slaap uitkomst bieden. Zijn je hormonen uit balans dan is medicatie nodig. Ga in dat geval naar de huisarts.

Te veel verven, teveel stylen

Een veelvoorkomende oorzaak van dun, dof haar is het overmatig gebruik van hete stylingapparaten en teveel haarverf vol peroxide. Je haar wordt er slap en breekbaar door. Een flinke tijd stoppen met alle verf en alle stylingproducten doet in dit geval wonderen, als je dat tenminste op kunt brengen.

Schakel over op een milde shampoo die geen sulfaten bevat en investeer in een goede conditioner. Kies bij voorkeur voor producten met natuurlijke ingrediënten, aangezien die veel milder zijn. Ook natuurlijke oliën zijn goed. Laat ze bij voorkeur de hele nacht in je haren zitten. En geef het tijd. Je haar was niet in een week geruïneerd, het kan ook niet in een week herstellen.

Goed eten, beter haar

We hadden het er al eerder over: goed eten en supplementen slikken is een van de makkelijkste manieren om je haar dikker en voller te krijgen. Kies bij voorkeur voor een multi-vitamine waar veel keratine, aminozuren, sojaeiwitten, ijzer en vitamine B12 en D3 in zitten. Ook biotine (ook wel vitamine H of B8 genoemd) is goed voor je haren, je nagels én je huid. Biotine komt van nature voor in eidooiers, peulvruchten, lever, noten en zaden.

Maar laten we ook collageen eiwit niet vergeten? Het kan echt veel doen voor je huid, je haar en en passant ook voor je gewrichten!

Een slimme coupe

Al deze middelen kunnen werken, maar vragen tijd voordat je echt resultaat ziet. Wil je intussen toch snel je dunne haar wat voller laten lijken? Dan kan een slimme, onderhoudsvriendelijke coupe uitkomst bieden. Vraag je kapper om advies!

Bron

 

BeautyJournaal schreef eerder:

 

Lees ook