Minder vochtarme huid, maar zelfs minder stramme gewrichten!

08:59 - 05:23
luistertijd 08:59 - leestijd 05:23

Collageen is het buzzword van 2021. Dat schreef ik al eerder. Er verschijnen steeds meer crèmes met collageenpeptiden en ook steeds meer supplementen, met name drankjes met collageenpeptiden. Hoewel de studies mondiaal nog klein zijn, zijn de uitkomsten wel veelbelovend voor een mooiere, stevige huid, en als je mazzel hebt: ook andere positieve effecten zoals minder stramme spieren. Ik drink al meer dan een maand het NutraSkin collageen drankje. Ik was razendbenieuwd naar de effecten.

Die droge huid….

Mijn huid is afgelopen winter in een niet al te beste conditie geweest. Droog, droog, droog. Typische overgangs-huid maar mogelijk ook na-ijl effecten van een Corona besmetting (?). Nu ben ik al fantastische skincare gaan gebruiken, waarin eveneens een prachtige collageenformule zit, maar die smeer ik alleen op mijn gezicht. Mijn lichaamshuid, die ik vaak onbesmeerd laat uit luiigheid, is mijn grote testcase nu ik NutraSkin drink.

Lijm

Collageen is je ‘lijm’. Het houdt je lichaam bij elkaar. Collageen maakt ongeveer 75% van het droge gewicht van je huid uit. Het zorgt ervoor dat je huid er veerkrachtig en vol uit blijft zien. Hoe ouder je wordt, hoe sneller het afbreekt. In de eerste vijf jaren van de menopauze verlies je zelfs 30%.

Kleine, maar wel duidelijke bewijzen

Je kunt extra collageen heel goed binnen krijgen via voeding, daarover schreef onze Corine al eens een artikel. Echter stapelen de bewijzen, hoe klein de onderzoeken dan ook nog mogen zijn, zich op dat het zinvol is om collageen als supplement in te nemen. Maar het luistert dan wel nauw wát voor collageen je inneemt.

 

Gehydrolyseerd collageen

Zo is het belangrijk dat je gehydroliseerd collageen kiest. Hierbij zijn de peptideketens met behulp van enzymen kleiner gemaakt. In het geval van NutraSkin bijvoorbeeld, dat het geprezen Verisol collageen gebruikt van het Duitse bedrijf Gelita, betekent het dat er sprake is van een lager moleculair gewicht (2000 Dalton) dat voor zeker 99% uit de darmen wordt opgenomen. Want dat laatste is wel een dingetje hoor: als het eiwit te groot is, wordt het in de darmen afgebroken tot losse aminozuren en dan wordt de werking specifiek op de huid zeer betwijfeld.

Collageenpeptiden

NutraSkin legt mij uit dat haar collageenreceptuur als intacte collageenpeptiden in de bloedbaan komen. Ze fungeren dan als boodschappers die rondbazuinen dat er sprake is van collageenafbraak, waarop de fibroblasten in actie komen om de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren, maar ook glycosaminoglycanen zoals hyaluronzuur.

Wat zeggen studies zoal over de werkzaamheid?

Uit een studie uit 2014 onder 69 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 55 jaar die dagelijks acht weken lang 2,5 of 5 gram collageen innamen, een verbeterde huidelasticiteit konden ervaren, in vergelijking met de controlegroep die een placebo kregen. Uit andere onderzoeken bleek dat de collageenpeptiden invloed hadden op het verminderen van rimpeltjes, op de haardikte en op de nagels. Ook is er een studie verricht waar uit bleek dat de zichtbaarheid van cellulite verminderde.

In deze uitgebreide literatuurstudie uit 2019 krijg je een heel goed overzicht van de resultaten van gebruik van gehydroliseerd collageen voor de mens. Lezen maar!

Wondgenezing

En hoewel het niet volstrekt onafhankelijk is, laat ook het bedrijf Gelita dat Verisol in de markt zet, een mooie studie zien waarin duidelijk wordt dat mensen die rond een operatie 5 tot 10 gram collageen innamen, hier van profiteerden.

Minder stramheid

En hoewel de claim niet gemaakt mag worden, omdat het een gezondheidsclaim betreft, zijn er wel degelijk zeer aannemelijke bewijzen dat het collageen, dat ook rijk is aan aminozuren proline en glycine, een positief effect hebben op de conditie van pezen, botten en gewrichten en dat klachten daaraan serieus kunnen verminderen. Dit is een prachtige ontdekking: je kunt beter collageensuppletie innemen dan pijnstillers. Toch!

Snellere spieropbouw

Ook deze studie is mooi: 53 oudere mannen met sarcopenie, een verlies van spieren veroorzaakt door veroudering, namen dagelijks 15 gram collageen in en deden drie keer per week aan gewichtstraining, drie maanden lang. Ze kregen meer spiermassa en verloren meer vet dan de controlegroep die alleen aan gewichtstraining deed.

Hoe zit het met de veiligheid?

Dit is geen onbelangrijke vraag, gezien we een belast verleden hebben met de koe bijvoorbeeld en de gekke-koeien-ziekte. In de jaren negentig werden hierdoor plots stoffen uit koeien verboden in talloze producten, waaronder cosmetica. De ziekte is al lang de wereld uit, maar er is een ander issue: zware metalen zoals cadmium en andere vervuilende stoffen hebben de neiging zich op te slaan in dierlijke materialen waaruit ook het collageen gewonnen wordt. Uit de koe, de kip, maar ook vis.

Grondstoffen uit EU

Importeur SIMM Pharma dat NutraSkin in de Nederlandse markt zet, laat mij het volgende weten: ‘Dit gaat dan vaak om grondstoffen afkomstig uit Azië, met name China, India. Wij gebruiken daarom bewust alleen grondstoffen afkomstig uit de EU.

Gedocumenteerd

‘Wij gebruiken Verisol collageen van de Duitse firma Gelita. Niet alleen vanwege de studies die zijn verricht met dit collageen, maar vooral ook vanwege de garantie dat het collageen vrij is van ongewenste stoffen. Wij hebben talloze ondertekende documenten van Gelita over het productieproces en alle wetten en vereisten waar zij aan voldoen.

Batch-testen

‘Gelita heeft een proces van selectie aan de voorkant wat betreft leveranciers (waar ook aspecten m.b.t. dierenwelzijn zijn opgenomen, ze waren als eerste aangesloten bij de Animal Welfare Initiative), en tot slot wordt iedere batch collageen getest op o.a. zware metalen. Dit betekent ook dat wij bij iedere batch collageen die wij inkopen, analysecertificaten ontvangen die de zuiverheid garanderen. Het gaat dan niet alleen om zware metalen, maar het wordt ook getest op schimmels en schadelijke micro-organismen.

Daarnaast hebben wij natuurlijk ook zelf een voedselveiligheidsplan (HACCP). Dit houdt in dat wij zelf ook ieder jaar producten laten analyseren bij een onafhankelijk instituut, als extra controle.’

Collageen recepten

Natuurlijk blijven er vragen over, als bijvoorbeeld of de collageenpeptiden toch niet door de maagzuren afgebroken worden, en of je niet beter kunt aanvullen met voeding dat sterk in collageen is zoals bouillon dat je zelf trekt. In dit CollageenKookboek vind je de leukste recepten!

Maar zoals altijd: the proof is in the eating of the pudding! Nou daar gaan we…..

NutraSkin komt in een box met 20 sachets, voor 20 dagen. Je lost 1 zakje poeder per dag op in een glas water. Goed doorroeren. Een sachet bevat 7,5 g Verisol collageenpoeder en 80 mg vitamine C, eveneens een collageenondersteunende bouwstof. De smaak van het poeder is prima, er zit bijna geen smaak aan. Heel goed dus. Het poeder lost goed op, er blijven geen klontjes in je glas achter.

Vier weken onderweg

Omdat ik in de overgang ben en al behoorlijk lage oestrogeenspiegels heb, heeft dat ook een weerslag op de kwaliteit van mijn huid, maar ook op de souplesse van spieren en gewrichten. Ik drink NutraSkin nu een week of vier en ik moet je eerlijk bekennen dat ik oprecht twee wonderlijke zaken zie gebeuren.

Lichaamshuid

Mijn gezichtshuid voelt alweer langere tijd erg goed aan, dankzij tevens hele goede huidverzorging, maar ook mijn lichaamshuid begint haar droogte te verliezen. En geloof me, die was droog en begon zelfs rimpelig te worden op armen en benen! Ik ben te lui om er crème op te smeren hoewel ik dat toch met regelmaat begon te doen.

Ik merk dat mijn lichaamshuid zachter blijft. Heerlijk. En nog opvallender is dat de stijfheid van mijn spieren en gewrichten afneemt. En dat vind ik nog het meest opmerkelijke. Want daar had ik behoorlijk last van.

Soepeler

Nu ik me wat meer in las, in de onderzoeken van collageenhoudende supplementen, snap ik dat deze stof degelijk een werking op je spieren en gewrichten kan hebben. Ik ben ervan overtuigd. Echt.. Natuurlijk blijft bewegen ook heel belangrijk.

NutraSkin is echt de moeite waard om in te nemen, dát is mijn persoonlijke ervaring. Ik ben benieuwd of het voor jou ook gaat werken. Ik ben pas 4 weken onderweg, terwijl onderzoekers zeggen dat je pas wat merkbaar resultaat na 3 maanden kunt verwachten. Het zal…😉

Lees ook:

Lees ook