Koper metaal is de boosdoener en die wordt geneutraliseerd. Je koele haartint blijft nu ook koel van kleur.

07:17 - 04:22
luistertijd 07:17 - leestijd 04:22

Afgelopen maand is wereldwijd met veel publiciteit de Metal Detox behandeling van L’ Oreal Professionnel geïntroduceerd. Een behandeling die het zware metaal koper in je haar neutraliseert en zorgt voor een mooiere kleuring met vooral een langere houdbaarheid van de koele haartinten, en minder haarbreuk. Is dat zo?

De impact van het zware metaal koper in je haar

Topkapper en L’ Oreal Professionnel ambassadeur in haarkleuring, Berni Ottjes, legt me uit dat je het als een echte detox moet zien, zoals je ook het lichaam ‘ontgift’. En we komen direct op het metaal koper uit dat vrijwel bij iedereen in het haar te vinden is, én de hoofdrol speelt in dit verhaal.

Koper in drinkwater

Bij de een is er meer koper in het haar terug te vinden dan bij de ander. Je lichaam neemt het op via bijvoorbeeld drinkwater, maar ook via haarkleuringsmiddelen. Omdat de hoeveelheid bij iedereen anders is, kan een haarkleuring ook bij de een heel anders uitpakken dan bij een ander, legt hij uit.

Koper in voeding

BeautyJournaal vult aan dat koper volgens diëtisten ook bijdraagt tot een normale pigmentatie van het haar en te vinden in voedingsbronnen zoals noten, vlees, graanproducten waaronder brood en cacaoproducten. 100 gram cashewnoten bevat voorbeeld 3,7 mg aan koper en wordt net zoals zink opgenomen in de dunne darm.

Koperdeeltjes onschadelijk maken 

‘Zelfs op je eigen hoofd kan een basiskleuring op verschillende plekken heel anders uitpakken. In 1 haar kan koper in verschillende concentraties opgeslagen zitten. Metal Detox is een behandeling die deze koperdeeltjes in je haar onschadelijk maken, waardoor je haarkleuring veel mooier, gelijkmatiger wordt en ook langer houdbaar.’

Waarom heeft koper zo’n invloed op je haarkleur?

‘Koper geeft veel warmte aan het haar. Dat kan mooi zijn, maar kan vanwege zijn sterke impact ook kleuring net teveel warmte geven die je niet wenst. Vooral koelere haartinten zijn heel erg gebaat bij Metal Detox. Koele tinten zijn altijd extreem snel uit het haar gewassen, en dan moet je een speciale toner gaan gebruiken om het effect weer een beetje terug te krijgen.

Hoe werkt Metal Detox?

L’oreal heeft een molecuul ontwikkeld dat zich bindt aan de haarvezel, het heet glicoamine. Het is een chelaatvormer die het metaal neutraliseert. Je raakt het dus niet compleet kwijt, maar het reactievermogen van het metaal wordt sterk afgezwakt.

Neutraliseren met glicoamine

Dit neutraliseren is belangrijk om een groene of te oranje zweem in je haar te voorkomen tijdens een haarkleuringsproces. In haarverf zit waterstofperoxide of een vergelijkbare blekende stof. Koper geeft in combinatie met de blekende stof een een chemische reactie die kan resulteren in een nadelig effect op je haarkleur, die zweem, maar ook vlekkerigheid – een niet gelijkmatige kleuring over de lengte van de haren heen. Maar, en daar hebben we het nog niet over gehad: ook op haarbreuk.

De deeltjes worden geneutraliseerd. Daarnaast wordt het haar meteen grondig gereinigd van andere ophopende deeltjes zoals siliconen uit stylingproducten.

Een drie-stappen behandeling

Een behandeling met Metal Detox bestaat uit drie stappen. De eerste, de voorbehandeling, vindt plaats bij de kapper, waarbij het haar geneutraliseerd wordt op de koperdeeltjes. Dan is er een shampoo die de haren schoonwast en vrij maakt van de koperdeeltjes en tot slot is er een verzorging die voorkomt dat er weer snel nieuwe deeltjes in het haar ophopen. Thuis onderhoudt je het met de shampoo en de speciale verzorger, het masker.

Wat vindt Berni ervan?

Berni werkt er inmiddels zeven maanden mee. De ervaringen zijn zeer positief.’Bijvoorbeeld na het ontkleuren van het haar. Als je dan eerst de voorbehandeling geeft, is het haar daarna veel minder droog, veel glanzerder. Het voelde ook echt veel schoner, en zie je dat ook dat een toner veel mooier uitpakt op je haar. De houdbaarheid van de kleur is ook echt langer.

Ook bij koelere bruintinten zien we dat de warmte minder snel door het haar heen komt, dat je weer zo’n roodachtige gloed krijgt. Ook over de gehele haarlengte kun je je nog wel eens verschil krijgen, maar dat gebeurt nu ook niet.’

Wat is het verschil met de ‘plexen’ die de zwavelbruggen intact houden tijdens (ont)kleuringen waardoor het haar minder droog en broos wordt?<

Berni: ‘Deze producten zijn gebaseerd op olie. Metal Detox is gebaseerd op een zuur. De plex-producten verzorgen wel goed, ook binnenin het haar maar je merkt dat door de olie een toner na een kleuring toch minder goed pakt. De olie blijft als een vliesje om het haar heen liggen ook. Het zuur onttrekt stoffen, maar sluit daarna de schacht ook mooi waardoor de haren niet alleen ultraschoon aanvoelen, maar ook glanzender en gladder worden.

 

 

Een voorbehandeling op basis van zuur

Het zuur in Metal Detox, dat we overigens op het haar sprayen, zorgt dat overtollige metaaldeeltjes van koper geneutraliseerd worden en met de shampoo eruit gewassen worden. Je kan Metal Detox en een plex overigens wel samen gebruiken in de kapsalon. Bij L’ Oreal Professionnel is dat overigens niet nodig, een plex-complex zit al in de ontkleurende producten verwerkt.

Geadviseerd wordt om de thuisproducten zeker drie weken te gebruiken om langer van je (koele) haartint te genieten. Er zijn verschillende texturen, afhankelijk van je haartype.

Berni vertelt tot slot dat hij als kleurspecialist echt heel blij dat dit product er nu is. ‘ We hebben de laatste jaren fantastische toevoegingen gekregen om het haar handelbaar te houden na kleuring, maar nu hebben we ook de mogelijkheid om een koele haartint echt mooier op kleur te houden. Puur op basis van neutraliserende eigenschappen.

Shop Metal Detox hier online met korting

 

Oh ja…verwar metaal niet met kleur;-)

Verwar in deze context niet de kleur oranje die in haarverven zit, het gaat hier echt om de impact van het metaal koper op je haarkleur en conditie.

Voor een Metal Detox haarkleuringsbehandeling ga je naar een salon die met L’ Oreal Professionnel werkt.

Shop Metal Detox hier online met korting

 

beautyjournaal shop

Lees ook