In het wetenschappelijk tijdschrift Environment International is een studie gepubliceerd waaruit zou blijken dat er microplastics in een menselijke placenta zijn aangetoond. Dit maakt het vakblad Cosmetics&Toilettries bekend.
Microplastics drager van giftige stoffen
Lees ook
Hoewel onduidelijk blijft wat de impact hiervan op het ongeboren kind is, is wel duidelijk dat microplastics andere toxische stoffen bij zich kunnen hebben, voortgekomen uit fabricageprocessen. Een bekend voorbeeld is bisphenol A en fatalaten, waarvan bekend is dat ze hormoonverstorende eigenschappen hebben.
BeautyJournaal’s Shop Redactie favorieten
SO’BiO étic Ultra Rich handcream
Fragmenten
Lees ook
In de genoemde studie zijn zes menselijke placenta’s onderzocht, verkregen van vrouwen die een gezonde bevalling achter de rug hadden. In totaal zijn er 12 microplastic fragmenten gevonden met afmetingen tussen 5 tot 10 υm in vier placenta’s.
Uit verpakkingen van voeding tot verven, coatings en cosmetica
De microplastics waren gepigmenteerd. Drie ervan zijn geïdentificeerd als polypropyleen, een stof die veel gebruikt wordt om voedingsmiddelen te verpakken. De anderen konden alleen door hun pigment geïdentificeerd worden, als zijnde onderdeeltjes van door mensen gemaakte coatings, verven, polymeren en persoonlijke verzorgingsproducten.
Men vermoed dat de deeltjes via inademing door de moeders in de placenta’s terecht zijn gekomen. Men is bezorgd over de invloed op ons immuunsysteem en de ondermijning ervan om ziekmakende pathogenen tegen te gaan.
Industrie maakt stappen
Lees ook
Diverse grote cosmetica bedrijven zoals Unilever, L’ Oreal, Procter & Gamble, Beiersdorf, Colgate-Palmolive en Johnson & Johnson zijn al bezig om microplastics uit hun producten te weren en doen onderzoek naar alternatieven en presenteren deze al waar mogelijk.
Lees ook:
- Zijn microplastics gevaarlijk voor onze gezondheid?
- Lees meer over hormoonverstorende stoffen in cosmetica
- Lees meer over alle ontwikkelingen in het natuurlijke segment in onze rubriek 100% natuurlijk
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
3 reacties
Zo ik dacht dat deze rampspoed goed was om ook even aandacht te vragen voor de ellende van kinderen die na implantatie van siliconen borstimplantaten bij hun moeder door de gel en de huid van het implantaat werden vergiftigd door migrerende silica en de toxisch carcinogene additieven. Het gaat hier in wezen om hetzelfde soort materiaal polymeer kunststof die los raakt van de prothese en samen met de chemische drop-out over de placenta het ongeboren kind bereikt en de eiwit productie verstoord met misvormingen tot gevolg. Kunststof waaronder ook siliconen behoren horen niet thuis in de fysieke atmosfeer, en al helemaal niet bij het kind in de baarmoeder van een vrouw met siliconen borstimplantaten. Wat bovendien belangrijk is is dat deze vrouwen en kinderen rechteloos zijn gemaakt. Door de slechte reclame die deze zieke vrouwen afgeven blokkeert dat de gewenste verkoop van de gif-produkten zoals deze medische hulpmiddelen zijn. Vele artsen hebben inmiddels ingezien dat het zo niet langer gaat. Duizenden vrouwen zijn bij de belangengroepen bekend, honderden kinderen met afwijkingen zijn inmiddels geregistreerd. Wanneer dringt het in de medische wereld door dat dit een smet legt op een Goddelijk vak, het medische. Denk aan uw eed van Socrates, u dient te helen en niet mensen met ziekte op te zadelen.
Hoi Jacomijn, dank voor je visie. Het is inderdaad erg belangrijk dat er meer duidelijkheid gaat komen.
Is jouw interesse ook beroepsmatig?
Goed dat er aandacht blijft voor plastics in cosmetica in het belang van de mens en milieu! Cosmeticafabrikanten zeggen dat ze microplastics uitfaseren. Maar dat staat op gespannen voet met de productlijsten van de Plastic Soup Foundation. Uit het onderzoek van Dermabase naar 4500 huidverzorgingsproducten komt naar voren dat er wel degelijk microplastics in deze producten zit. Daarbij is gekeken naar de definitie van microplastics: kleine scrubkorreltjes. Echter op Europees niveau is er vooralsnog geen duidelijkheid over de definitie van ‘Microplastics’. Die definitie staat ter discussie, op basis van de eigenschappen van polymeren, en dan met name hun persistentie en geringe biologische afbreekbaarheid. Volgens het ECHA kunnen 520 polymeren microplastics zijn, al heeft ECHA zich daar nog niet definitief over uitgesproken. Binnenkort verschijnt er een rapport waarin ECHA waarschijnlijk duidelijk maakt welke definitie ze voor microplastics gaan hanteren.