Uit voedingsverpakkingen maar ook cosmetica

01:49 - 01:05
luistertijd 01:49 - leestijd 01:05

In het wetenschappelijk tijdschrift Environment International is een studie gepubliceerd waaruit zou blijken dat er microplastics in een menselijke placenta zijn aangetoond. Dit maakt het vakblad Cosmetics&Toilettries bekend.

Microplastics drager van giftige stoffen

Hoewel onduidelijk blijft wat de impact hiervan op het ongeboren kind is, is wel duidelijk dat microplastics andere toxische stoffen bij zich kunnen hebben, voortgekomen uit fabricageprocessen. Een bekend voorbeeld is bisphenol A en fatalaten, waarvan bekend is dat ze hormoonverstorende eigenschappen hebben.

Fragmenten

In de genoemde studie zijn zes menselijke placenta’s onderzocht, verkregen van vrouwen die een gezonde bevalling achter de rug hadden. In totaal zijn er 12 microplastic fragmenten gevonden met afmetingen tussen 5 tot 10 υm in vier placenta’s.

Uit verpakkingen van voeding tot verven, coatings en cosmetica

De microplastics waren gepigmenteerd. Drie ervan zijn geïdentificeerd als polypropyleen, een stof die veel gebruikt wordt om voedingsmiddelen te verpakken. De anderen konden alleen door hun pigment geïdentificeerd worden, als zijnde onderdeeltjes van door mensen gemaakte coatings, verven, polymeren en persoonlijke verzorgingsproducten.

Men vermoed dat de deeltjes via inademing door de moeders in de placenta’s terecht zijn gekomen. Men is bezorgd over de invloed op ons immuunsysteem en de ondermijning ervan om ziekmakende pathogenen tegen te gaan.

Industrie maakt stappen

Diverse grote cosmetica bedrijven zoals Unilever, L’ Oreal, Procter & Gamble, Beiersdorf, Colgate-Palmolive en Johnson & Johnson zijn al bezig om microplastics uit hun producten te weren en doen onderzoek naar alternatieven en presenteren deze al waar mogelijk.

Lees ook:

Lees ook