Met ervaringsverhaal van schoonheidsspecialiste Su Chen

09:34 - 05:44
luistertijd 09:34 - leestijd 05:44

Eerder schreef ik voor BeautyJournaal een artikel over haardonaties tijdens de COVID-pandemie. Opmerkelijk feit was namelijk dat deze pandemie het aantal donaties heeft doen toenemen. In dit artikel kwamen veel buitenlandse experts aan het woord. Het leek me daarom goed om in een vervolgartikel in te zoomen op de haardonaties in Nederland en de stichtingen die dit mogelijk maken. Ook sprak ik met schoonheidsspecialiste en BeautyJournaal tester Su. Zij doneerde in 2018 haar.

lang haar

Stichting Haarwensen

Per jaar verliezen zo’n 600 jonge kankerpatiëntjes hun haar door chemo. Daarnaast krijgen tientallen kinderen te maken met haaruitval als gevolg van alopecia of een medische ingreep. Het verliezen van haar heeft een grote impact. Een mooi haarwerk kan ervoor zorgen dat een kind het zelfvertrouwen terugkrijgt en zich niet anders voelt dan leeftijdgenootjes. Maar goede haarwerken zijn vaak erg duur en er wordt slechts een klein gedeelte door de verzekering vergoed. Stichting Haarwensen geeft deze kinderen haarwerken van echt haar, zonder dat daaraan kosten verbonden zijn. Bekijk ook het filmpje:

“Dat niet alle kinderen een mooi haarwerk kunnen dragen is hartverscheurend”

Stichting Haarwensen is op initiatief van Yvonne de Boer in 2007 opgericht. Yvonne is eigenaresse van een haarwerksalon in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Veel kinderen die vechten tegen kanker worden hier in het Emma Kinderziekenhuis behandeld. Yvonne: “Door mijn werk kwam ik veel in aanraking met kinderen die hun haar gingen verliezen. Wanneer ik één kind blij kon maken met een prachtig haarwerk, zag ik tegelijk ook de bedroefde gezichten van de kinderen en ouders, voor wie dit financieel niet haalbaar was.”

Dat de kinderen samen met hun ouders vechten tegen deze onmenselijke ziekte vond Yvonne al verschrikkelijk, maar dat niet alle kinderen de mogelijkheid hadden om een haarwerk te dragen, was hartverscheurend. Mede dankzij een televisie optreden bij Paul de Leeuw kreeg Yvonne veel haar en financiële hulp. Dankzij alle spontane acties heeft Stichting Haarwensen op 7 april 2008 haar eerste haarwerk kunnen weggeven. Inmiddels staat de teller op 1761 haarwerken. En dat de ontvangers daar blij mee zijn, lees je in de testimonials op de website.

haarwensen

Hoe steun je Stichting Haarwensen?

Er zijn diverse manieren om Stichting Haarwensen te steunen. De kinderen ontvangen de haarwerken zonder dat daar kosten aan verbonden zijn, maar de haarwerken zelf zijn natuurlijk niet gratis. De kosten voor de productie, het aanmeten en het onderhoud van een haarwerk liggen rond de € 1.500. Haarwensen ontvangt geen subsidies en is dus afhankelijk van de steun van particulieren en bedrijven. Jouw steun is daarom meer dan welkom. Je kunt haar doneren, of geld.

De spelregels voor haardonatie bij Stichting Haarwensen:

Stuur je haar schoon en droog in een stevige envelop naar:

Stichting Haarwensen, Postbus 244, 3640 AE Mijdrecht

Je kunt je haar ook laten afknippen bij een van de bij Stichting Haarwensen aangesloten kapsalons. In veel gevallen is je knipbeurt gratis of ontvang je een fikse korting.

haar knippen

Nederlandse Haarstichting

De Nederlandse Haarstichting doet meer dan alleen haardonaties inzamelen voor haarwerken. De stichting houdt zich ook bezig met:

Voor financieel minder bedeelde vrouwen met borstkanker

De Nederlandse Haarstichting richt zijn in het bijzonder op financieel minder bedeelde vrouwen met borstkanker, die zelf geen haarwerk of pruik kunnen betalen. Wist je dat alleen al in Nederland ieder jaar zo’n 15.000 vrouwen de diagnose borstkanker krijgen?

Edwin van Wooning, directeur en medeoprichter van de Haarstichting: “Als je gezond bent, geeft een goed verzorgd uiterlijk meer zelfvertrouwen. Dat is ook zo als je ziek bent. Door de behandeling van kanker kan het haar uitvallen, dit heeft vaak grote gevolgen voor het uiterlijk. Hoewel het veelal om tijdelijke veranderingen gaat, is de impact groot voor degene die het overkomt. Door je haar te doneren, kunnen wij vrouwen helpen die dit hard nodig hebben.”

Hoe doneer je aan de Nederlandse Haarstichting?

Je kunt je haardonatie in een stevige envelop opsturen naar het volgende adres:

Nederlandse Haarstichting
Postbus 53062
2505 AB Den Haag

Je kunt ervoor kiezen om je haar zelf af te knippen, maar je kunt het ook laten doen. Al ruim 350 kapsalons in Nederland knippen gratis of met 50% korting, wanneer je je haar wilt doneren. Vind de dichtstbijzijnde deelnemende kapsalon op de website van de Nederlandse Haarstichting.

haar

Haardonor.nl

Haardonor.nl laat haarwerken maken van de gratis haardonaties die ze vrijwel dagelijks ontvangen. Op de website valt te lezen: “Wij gunnen iedereen een mooi haarwerk en een gezonde bos zelfvertrouwen. Gezien wij de donaties krijgen zonder een tegenvergoeding kunnen wij onze prijzen laag houden.”

Haardonor.nl richt zich op zieke volwassenen én kinderen. Dit kan zijn door een chemotherapie, waardoor het haar tijdelijk uitvalt, of voor mensen met een chronisch haarprobleem, waardoor ze altijd een haarwerk moeten dragen. “Op het moment dat je bij de kapper bent en je laat een flink stuk van je haren knippen is dat jammer om weg te gooien. Je maakt iemand blij door je haar te doneren.” Bekijk ook het filmpje:

Zo doneer je aan Haardonor.nl

Bij Haardonor.nl kun je al het haar doneren. Ook als het in laagjes is geknipt, geverfd of gepermanent. Zelfs grijs of wit haar is welkom. Is je haar behandeld met henna, dan kun je het ook doneren. Vermeld dat dan wel even bij je haardonatie, want haar met henna moet eerst een speciale behandeling hebben, voordat er een haarwerk van kan worden gemaakt.

Je haar moet minimaal 25 cm lang zijn (langer mag natuurlijk altijd!) en samengebonden in een staart of vlecht, met twee elastieken. Het haar mag namelijk niet in de war raken, dan wordt het onbruikbaar. Stuur je haardonatie in een stevige envelop op naar:

Haardonor.nl
Rivierstraat 20
5615 KB Eindhoven

Op de galerij vind je voorbeelden van haarwerken die dankzij een donatie aan Haardonor.nl mogelijk zijn gemaakt.

haardonor.nl

Ook schoonheidsspecialiste Su doneerde haar

Su koos voor Stichting Haarwensen en doneerde een lengte van 30 centimeter. Su: “In mijn omgeving zitten veel dames met haarverlies, mede door behandeling voor kanker. Voor mij is haar doneren iets om terug te geven aan deze vrouwen.”

Hoe heb je je haar verzorgd in de aanloop naar de haardonatie?

Su: “Eigenlijk zoals normaal. Met af en toe een extra haarmasker in de punten. Mijn haar is van nature gelukkig heel sterk en gezond. Ook heb ik mijn haar een hele tijd niet geverfd. Dat is een vereiste bij Stichting Haarwensen.”

Hoe ging het knippen en inzamelen van het haar in zijn werk?

Su: “Ik heb mijn haar laten knippen bij een kapsalon die is aangesloten bij Stichting Haarwensen. Dan weet je zeker dat je aan de spelregels voldoet. Eerst maakte de kapper een lange vlecht van mijn haar en knipte deze daarna af. Ook werd mijn haar weer in model geknipt. De kapsalon heeft ervoor gezorgd dat mijn haar bij Stichting Haarwensen terecht kwam. Daar had ik verder geen omkijken meer naar.”

haardonatie Su

Schrok je van de korte lengte van je kapsel, meteen na de donatie?

Su: “Nee, ik had al twee keer eerder haar gedoneerd en wist wat me te wachten stond. Ik vind het bovendien altijd erg lekker, een wat kortere coupe. Dat scheelt ook in gewicht op je hoofd. Alleen de eerste dagen met borstelen… dat voelt zo vreemd. Dan mis je opeens je lange haar.”

Heb je nog tips voor onze lezers die overwegen om haar te doneren?

Su: “Zorg dat je je haar goed verzorgt, vooral in de punten. Je kunt je haar eventueel sterker maken met voedingssupplementen. Ik slik en drink al jaren Vitamine B12 en zzazen fish collagen. Als ik niet tussendoor naar de kapper ga, kan ik na anderhalf jaar weer 30 cm haar doneren. Zo snel groeit mijn haar.”

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook