De SWICH behandeling geeft enorme energieboost aan de huidcellen

06:00 - 03:36
luistertijd 06:00 - leestijd 03:36

Het is je natuurlijk wel bekend dat alles wat leeft op deze planeet een 24-uurs ritme heeft, waarbij dag en nacht het meest bepalend zijn. De ritmiek in ons lichaam wordt ook wel circadiaan genoemd, wat eigenlijk ‘de klok rond’ betekent.

Wanneer we dit natuurlijke ritme verstoren, kan dat nadelige gevolgen hebben op de langere termijn voor onze gezondheid in het algemeen, en in detail ook voor onze huid. Zo zien we bijvoorbeeld dat maar liefst 20% van onze genen gebaseerd zijn op deze ritmes en dus gevoelig zijn voor ritme-verstoring.

En wat die huid betreft, ligt het nog veel gevoeliger, vertelt Tim Vanheusden, trainer van het bijzondere merk Circadia. Lees dit boeiende interview over hoe je met zinvolle werkzame stoffen op het juiste tijdstip van de dag je huid kan aanzetten tot verbetering.

Waarom het effect van crèmes vaak zo tegenvalt….

‘Vergeet die dag- en nachtcrèmes,’ valt Tim opgewekt met de deur in huis. Onze huid heeft een veel fijnmaziger ritmiek, die 24 uur per etmaal doorgaat. Het klopt bijvoorbeeld wel in grote lijnen wel dat je overdag moet beschermen en ’s nachts moet herstellen.

‘Maar veel mensen leven niet nauwkeurig genoeg, die gaan niet voor 23 uur slapen en staan later of vroeger dan 7 uur weer op. En dat merken ze aan hun huid: het effect van crèmes en behandelingen valt tegen, en daar werken wij juist aan. Met Circadia, en onze inzichten.

Hoe zien jullie aan een huid het biologische ritme verstoord is?

‘Je krijgt van die typische problemen te zien als een vette huid die toch ook droog is, die gevoelig is. Als ze dan producten voor de vette huid gaan gebruiken, wordt de huid nog droger. Gaan ze over tot meer hydraterende producten, wordt de huid nog vetter. Kortom, totale impasse. Je huid wordt steeds droger en gevoeliger, er is een gebrek aan energie om het proces te resetten.”

circadia

Helpt het dan om weer op tijd naar bed te gaan?

‘Natuurlijk, maar er is ook op huid biologisch niveau een verandering nodig. In de cellen waar speciale energiecentrales zitten, zoals we ze wel noemen: de mitochondriën.

senitas

De energiecentrales van je cellen

Deze mitochondriën zijn uitermate gevoelig voor de circadiaanritmes. Dat wil dus zeggen dat wanneer je geen optimaal slaapritme hebt, dat je huid minder energie zal kunnen opwekken en je huid dus sneller zal verouderen.

De rol van specifieke suikers

De mitochondriën hebben suikers nodig. Die worden omgezet in ATP: adenosinetrifosfaat. ATP is de energie opslag-accu van de cel. Op het moment dat de celenergie nodig heeft, dan gebruikt de cel één of meerdere moleculen ATP. In de cel wordt ATP dan afgebroken tot ADP. Bij deze afbraak komt energie ter beschikking aan de cel.

circadia

Circadia geeft een prikkel tot betere energieverwerking

Dit proces wordt verstoord als het dag- en nachtritme verstoord is, maar verzwakt ook naarmate we ouder worden. Wij hebben een hele mooie behandeling, de SWICH, die helpt om het energieniveau in de celkernen weer te stimuleren. Bij Circadia vinden we het belangrijk dat de cel zelf in staat is om weer goed te functioneren. We geven met de producten dat stukje energie aan de cel mee zodat het zich kan concentreren op een normale energieproductie.’

De SWICH-behandeling

Tim legt uit dat de SWICH-behandeling een alternatieve behandeling is voor ‘gewone’ peelings. Bij SWICH wordt er gewerkt met twee heel ander type zuren die cellulair opgenomen worden: barnsteenzuur en pyrodruivenzuur. Het zijn eigenlijk suikers. ‘Noem het maar druivensuikers voor je huid. Het geeft een instant energie aan de cellen, zonder een downtime die je kunt ervaren bij peelings.

Energieboost

Je huid krijgt een flinke energieboost. Wat op celniveau betekent dat er uit ATP heel wat energie vrijkomt in de mitochondriën. Daarnaast wordt er in de producten van Circadia gebruik gemaakt van algenextract, glycoproteïnen, en aminozuren als glutamisch zuur, valine en threonine.

 

Huidverbetering in de middag of avond

Omdat het chronologische klokje van onze cellen een nauwgezet ritme kent, is het belangrijk te beseffen dat het tijdstip van een behandeling veel invloed heeft op het succes van de behandeling, vertelt Tim.

30x hoger

‘Huidverbeterende behandelingen kunnen beter in de namiddag of avond plaatsvinden. De huidceldeling wordt dan namelijk hoger. ’s Nachts vinden de belangrijkste reparatieprocessen plaats. Dit tempo ligt tussen 9 en 11 uur ’s avonds wel 30x hoger dan overdag’


circadia

Zeer uitgebreide behandelmogelijkheden

Het is echt bijzonder om te zien hoe diep Circadia in gaat op deze materie, en haar werkzame stoffen uitzoekt met het oog op een optimalisering van de energieafgifte van cellen. Er zijn maar liefst 49 producten, 7 soorten peelings en drie uitgebreide gezichtsbehandelingen: voor de zuurstofvoorziening, voor de stimulatie van energie en specifiek voor rosacea problemen.

circadia

Cumulatief effect

Tim: ‘Bij Circadia is ook heel nauwkeurig gekeken hoe de opname van de werkzame stoffen tot stand komt in de huid. Want als dit niet optimaal gebeurt, mis je echt de uitwerking van producten of behandelingen. Hoe langer je Circadia gebruikt, hoe beter je huid de stoffen gaat opnemen, hoe beter zij gaat functioneren.’

Toepassing

Lees ook