Het is maar een rare woordspeling. Ik leg het uit, en vertel je ook over Fibre Clinix.

06:44 - 04:02
luistertijd 06:44 - leestijd 04:02

Het is best apart dat ik er in kappersgroepen online ineens zoveel over lees. Haarbotox, alleen dat woord al! Hoezo Botox?

Het is een eigen leven gaan leiden

Ten eerste is Botox een beschermde naam voor een middel dat spiersamentrekkingen afremt zodat je gezicht er minder gespannen uitziet, of spasmen afnemen. In Botox zit het verlammende gifstofje botuline toxine verwerkt. Botox is een geregistreerde merknaam. Het is een eigen leven gaan leiden: alles wat ontspannend werkt wordt tegen ‘botox’ genoemd.

fibre clinix

Vijf jaar geleden begon het al

Zo’n vijf jaar geleden werd er in media al gewag gemaakt van haarbotox. Dat het vijf jaar later weer opspeelt is best apart. En ook niet te duiden: waarom nu op eens weer. Kappers zoeken naar haarbotox voor hun klanten, welke merken zijn het beste, enzovoort.

Wat zoek je dan? Omschrijf dat eens..

Maar waar ben je dan naar op zoek? Naar een middel dat haar verlamt? Dat wil je helemaal niet en het kan ook niet. Haar is dood materiaal. Dat kun je omhullen of schoonmaken, knippen of kleuren. Waarom wordt het dan botox genoemd? Het zal wel lekker bekken, want tsja….wie slaat niet aan op het woord botox?

Doe niet zo mal met die taal

Wat er in werkelijkheid bedoeld wordt (en dan denk ik: noem het dan ook gewoon zo, doe niet zo raar met die taal) is dat men een behandeling aanbiedt die het haar weer volume, volheid, glans geeft. Gewoon een knaller van een boost! Een herstelbehandeling. Ha! Te zot voor woorden, want botox doet het tegenover gestelde van volume geven. Ja, verzin het maar, die onzin…

Een haarherstel behandeling

Kortom, wat met een haarbotox behandeling bedoeld wordt is een volumegevende behandeling, een haarherstel behandeling. En is dat nieuw? Nee! Wie herinnert zich nog de eerste baanbrekende treatments om je kapotte haar na een heftige ontkleuringsbeurt te herstellen?

Het begon ooit met ontkroezers met zuren

Ik neem je mee terug in de tijd. In 2014 (!) schreven we voor het eerst over keratinebehandelingen. Deze treatments zouden pluizig haar weer glad maken. De keratinebehandelingen van toen werden vooral ingezet om black hair te ontkroezen. Geen peanuts! Er werd zelfs nog met formaldehyde gewerkt, een kankerverwekkende stof! De inzet was vooral om de zg. zwavelbruggen te breken om het haar in een nieuwe, gladde, rechte ‘mal’ te kunnen trekken.

fibre clinix

Het verhaal van de zwavelbruggen

Ik leg uit wat die zwavelbruggen zijn: haar is gemaakt van proteïnen (eiwitten) die bestaan uit polymeren, lange rijen identieke moleculen. De vorm van het haar wordt bepaald door de chemische bruggen die deze rijen moleculen aan elkaar verbinden. Er zijn bruggen van zout of waterstof die heel zwak zijn en snel gevormd of verbroken worden en er zijn bruggen van zwavel die lastig te vormen of te breken zijn.

En toen kwam keratine

Omdat dergelijke producten zo desastreus voor je haarkwaliteit zijn, al helemaal voor Europees melk-boeren-honden-haar, kwamen er in de jaren erna nieuwe zachtere producten. Ook met keratine als werkzame stof, maar nu zonder die zuren die breken. De nieuwe generatie keratine behandelingen omhulden het haar. Voor glans en gewilligheid.

Het tijdperk van de Plexen

In 2015 schreef ik er een mooi artikel over: de Olaplex, Fiberplex, en nog veel meer kwam op de markt. De ‘plexen’ werden de grote trend. Elke kapper verkocht bij de haarkleuringsbeurt een plexbehandeling om juist te voorkomen dat zwavelbruggen kapot gingen, je haar niet dof werd en niet broos. Dit was echt een uitvinding, het werkt.

De muren stutten of het vingertje in de dijk?

De producenten rolden over elkaar heen, omdat er overal copycats ontstonden. Inmiddels is die storm wel geluwd, en of beter gezegd maar de technologie is gebleven. Want zeer waardevol. Een technologie die in de haarschacht dringt en splitsing van zwavelbruggen voorkomt.

fibre clinix

 

Seal away, baby

Terug naar het NU! Want wat doet haarbotox? Nee, het gaat niet zover als de ‘plexen’, het gaat om omhullende en iets opneembare stoffen, die het haar ‘sealen’. Hyaluronzuur is daar nu heel geliefd voor, evenals hele verfijnde plantaardige oliën, collageen, vitamine B5, keratine en ragfijne vezeltjes.

Het is een filler! Oh….het is een filler, helemaal geen BOTOX!

Eigenlijk is het een soort filler. Grappig dan die woordspeling met botox – een veelgemaakte fout is namelijk ook dat mensen botox een filler noemen, maar dat is het niet. Een filler is een huidopvullende, volumegevende behandeling – met, jawel – hyaluronzuur!

Dus, haarbotox moet eigenlijk haarfiller heten. En wat doet het? Je haardos een boost geven, als een anti-aging behandeling. Herstellen. En zeker niet lam leggen.

fibre clinix

Gelukkig, er is hoop! Schwarzkopf Fibre Clinix

Tot mijn grote geluk ontving ik vorige week niet alleen een prachtige portrettekening van mijzelf, maar ook een doos vol heerlijkheden van Schwarzkopf, met de naam Fibre Clinix. En wat denk je? Precies! Haarbotox!

Maar gelukkig wordt het niet zo genoemd. Het bedrijf pakt de koe bij de horens en vertelt een zinnig verhaal over haarherstel zoals het hoort te zijn. Haarherstel in de haarmatrix, en herstel rond de haar aan de buitenkant. Voor veerkrachtiger haar, een volume boost, en glans! Ik ga het testen en zal verslag doen;-). We gaan weer terug naar de vezel-taal. Beter toch?

Bekijk hier een filmpje van de techologie van Fibre Clinix:

https://www.youtube.com/watch?v=4bAQxu36hCU&feature=youtu.be

En tot slot nog een paar fijne shoptips:

Mocht je willen weten welke behandelingen kappers in hun eigen salon interessant vinden voor een haar’botox’-do: onder andere Softliss, Natura Keratin en Rehub.

Lees ook