Over het breken, verbinden en omhullen van haarbruggen, bij haar dat snel pluist

05:50 - 03:30
luistertijd 05:50 - leestijd 03:30

Hoe werken haarproducten met keratine?

Om te begrijpen hoe deze producten om het haar te ontkroezen precies werken, moeten we eerst weten wat haar precies is. Haar is gemaakt van proteïnen (eiwitten) die bestaan uit polymeren, lange rijen identieke moleculen. De vorm van het haar wordt bepaald door de chemische bruggen die deze rijen moleculen aan elkaar verbinden. Er zijn bruggen van zout of waterstof die heel zwak zijn en snel gevormd of verbroken worden en er zijn bruggen van zwavel die lastig te vormen of te breken zijn.

Haarstructuur als een ladder

Haar lijkt qua structuur nog het meest op een soort ladder. De zijkanten van de ladder zijn kettingen van proteïnen en de traptreden die hen verbinden zijn de zwavelverbindingen. Bij steil haar houden de treden de zijkanten rigide en loodrecht aan elkaar. De eerste tree zit aan de ene kant op precies dezelfde hoogte als aan de andere kant, en dat zelfde geldt voor alle andere treden.

Steil haar is een ladder, krullend haar is een wenteltrap

Maar wat als je die treden zou losmaken? Dan kunnen de zijkanten van de ladder alle kanten op bewegen. Je zou ze in alle denkbare vormen kunnen buigen. Als je de treden daarna weer vastzet heb je de vorm van de ladder veranderd. De trede zit nu wellicht links op de eerste plaats en rechts op de derde, waardoor de ladder een kromme vorm krijgt. Alsof je van een ladder een wenteltrap maakt. En dat is het zo’n beetje: steil haar is een ladder, krullend haar is een wenteltrap.

En nu kunnen we uitleggen hoe gladmakende producten werken. Er zijn een aantal verschillende methoden.

Oppervlakkige glad-maak methoden: zachter maken

Bij gebruik van deze producten worden de zwavelbruggen in het haar niet veranderd. Om te beginnen werken ze niet door de keratine die er aan is toegevoegd. Keratine is gewoonweg de naam van de proteïnen waar het haar uit is opgebouwd en het toevoegen van keratine aan het haar maakt krullend haar niet steil of omgekeerd.

Wat deze producten doen is de keratine in het haar zachter maken. De zwavelbruggen in het haar zijn niet makkelijk te veranderen. Wil je de vorm van je haar echt langdurig en grondig veranderen, dan zul je je haar moeten beschadigen. Producten die de zwavelbruggen niet veranderen, maar slechts een laagje over je haar leggen komen niet in de buurt bij de zwavelbruggen. Ze beschadigen het haar niet, maar zijn ook niet erg effectief. Ze zijn tijdelijk en verdwijnen met een paar keer wassen weer uit je haar. Er zijn nu wel sprays die iets langer in het haar blijven zitten.

Methoden die de bruggen breken

Dit is de meest effectieve maar ook de meest beschadigende methode. Ze breken en veranderen de meeste bruggen. Ze zijn permanent en moeten uitgroeien. Straighteners met natriumhydroxide en permanentvloeistoffen met ammoniumthioglycolaat of bisulfiet zijn hier voorbeelden van.

Methoden die de vrije bruggen aan elkaar verbinden

De meeste gladmakers met keratine werken volgens deze methode: ze verbinden vrije bruggen met elkaar. Ze zijn effectief en veroorzaken minimale schade aan het haar. Ze breken een paar bruggen in het haar, maar verbinden vooral de losse bruggen die iedere haar heeft. Ze zijn semipermanent omdat niet alle bruggen worden veranderd en de nieuwe bruggen breken snel. Het resultaat hangt af van hoeveel krul het haar van nature heeft. Er zijn methoden met formaldehyde, met glyoxylzuur (ook wel oxoazijnzuur of oxoethaanzuur genoemd), dat zich gedraagt als formaldehyde, of cysteamine. De methoden met formaldehyde zijn nu erg omstreden. Maar ze worden nog altijd wel ingezet voor black hair. Hoewel vrouwen met black hair steeds vaker extentions gebruiken, dan wel hun natural look, de afro, weer laten zien.

Waarom doet vocht het haar pluizen danwel kroezen?

Het binnenste van het haar, de cortex, bestaat uit twee typen proteïne. Eén daarvan neemt makkelijker vocht op. Als haar word blootgesteld aan vocht neemt een deel van de haarkern meer vocht op dan de andere, waardoor de een meer opzwelt dan de ander. Deze ongelijke zwellingen laten het haar draaien, waardoor het gaat kroezen. Hoe zeer het kroest hangt af van verschillende factoren: hoe poreus je haar is, de mix van de twee soorten proteïne in het haar en de sterkte van de bruggen in het haar.

Wat je kunt doen tegen kroezend haar? Je kunt het haar waterproof maken met een product dat siliconen bevat, de bruggen sterker maken met een chemisch product of gewoonweg heel veel stylingproducten gebruiken.

Conclusie

Gladmakende haarproducten met keratine werken omdat ze het haar van een laagje voorzien, de losse bruggen verbinden of de vaste bruggen breken en opnieuw hechten. Lees het etiket zorgvuldig en bepaal daarna welk product voor jou het meest effectief is.

Deze informatie is vooral van toepassing op Westers haar dat snel pluist. De structuur van black hair is wezenlijk anders en heeft krachtiger producten nodig. Binnenkort lees je een shoppingoverzicht van keratine haircare. Maar je kunt hier alvast een kijkje nemen: producten van hoge kwaliteit met keratine.

Lees hier een boeiend artikel over het speciale Black Hair onderzoekscentrum van L’Oreal in Parijs.

Producten met keratine zijn trouwens ook een must voor geblondeerd haar. Dit is zo poreus dat opbouw met eiwitten weer nodig is. Onthouden maar!

 

Lees ook