Aromatherapie is my all time love

08:46 - 05:16
luistertijd 08:46 - leestijd 05:16

Hoe ontzettend leuk was het om recent weer met een van mijn grote liefdes in huidverzorging aan de slag te gaan: het maken van mijn eigen verzorgende oliën. Op basis van mooie plantenolie en toegevoegde etherische oliën van Physalis. Aromatherapie bestaat al 5000 jaar en is het beste op wellness gebied dat de mens ooit heeft ontdekt. In dit artikel vertel ik je er alles over.

olien

Even terug in de geschiedenis van aromatherapie

Aromatherapie is de verzamelnaam voor het werken met geurstoffen van planten. Ze staan beter bekend als essentiële oliën. De oude alchemisten geloofden er namelijk in dat de geur de ziel of het wezen, de essentie dus, van de plant is.

De Chinezen en Indiërs gebruikten de stoffen vooral om hun therapeutische, dus genezende krachten. De oude Egyptenaren waren vooral onder de indruk van de heerlijke geuren zelf en verwerkten ze in cosmetica en als geurverspreiders in hun tempels en huizen. Pas in de Middeleeuwen kwam alle kennis dankzij de Arabieren over naar Europa.

Zo werkt aromatherapie voor plant, dier en mens

Voor een plant is haar geurstof een beschermer tegen kwalijke insecten of juist een lokmiddel voor bevruchting. Ook beschermt haar geurstof tegen schimmels en bacteriën.

Wij gebruiken de geurstoffen voor ons lichaam en onze geest. Op onze huid, of we ademen ze in. De moleculen zijn zo klein dat ze makkelijk door de huid heen maar ook door onze neus worden opgenomen, in de bloedbaan.

Voor elke aandoening is wel een specifieke olie te vinden. Een olie bestaat gemiddeld uit een paar honderd bestanddelen. De concentraties van die stoffen wisselen per essence, vandaar dat men ook spreekt over het ‘karakter’ van een olie.

massageolie

Antibacterieel en harmoniserend

Maar ze hebben ook een gemeenschappelijke werking: ze zijn bijna allemaal antibacterieel en ze hebben harmoniserende eigenschappen. Dat wil zeggen dat ze balans brengen in wat nu uit balans is.

Aromatherapeuten geloven erin dat ze zowel een ontgiftende als een stimulerende uitwerking hebben op onze bloedsomloop, het lymfestelsel en onze energiehuishouding in het algemeen. Kortom: ben je doodmoe, dan krijg je weer energie. Ben je te gestressed, dan word je weer rustiger.

Hoe geur je stemming beïnvloedt

En het allerbelangrijkste: natuurlijke geuren prikkelen het impulscentrum in onze hersenen. Dit wordt ook wel het limbische systeem genoemd. Het oudste deel in onze hersens van waaruit onze emoties gestuurd worden: het instinctieve ‘vlucht-, vreet-, vrij- en vechtgedrag’.

Van deze onbewuste beïnvloeding via je neus en de hersenen wordt ook gebruik gemaakt in winkels. Dennengeur met de Kerst in het warenhuis verhoogt je aankoopimpuls (we houden immers allemaal van die geur omdat hij ons doet denken aan gezelligheid, lekker eten, warmte en je kindertijd), citroengeur in een fabriek verhoogt de arbeidsproductiviteit, omdat het verfrist.

Maar ook thuis: lavendel op je kussen voor het slapengaan, maakt je lekker rustig. Het is ook bekend dat citrusgeurtjes vrolijk maken en dat de geur van rozen en jasmijn het zachtmoedige gevoel versterken.

physalis

Zo wordt het gemaakt

Hoe vang je een geur in een flesje? Etherische oliën zijn natuurlijk geen echte oliën, maar vluchtige stoffen. Ze worden uit bloemen, vruchten, bladeren, de steel, het hout of de schors, óf de wortels van een plant of boom gehaald met behulp van stoomdistillatie, door koude persing of er met behulp van olie uit getrokken.

Volgens de antroposofische leer van Rudolf Steiner correspondeert elk deel van de plant met een deel van ons lichaam. Oliën uit bloemen zijn het meest geschikt voor het gezicht, oliën uit het blad zijn goed voor het bovenlichaam, uit de steel voor de ledematen en oliën uit de wortels zijn goed voor het onderlichaam.

Biologisch, koude persing, groot aanbod

De plantaardige oliën van Physalis zijn 100% biologisch en uit koude persing, wat zorgt voor behoudt van alle vetzuren, vitaminen en antioxidanten. Physalis heeft maar liefst zestien plantaardige oliën, drie soorten oliemaceraat (oplossing) en twee ‘boters’ te weten met karité en kokos. Het assortiment etherische oliën is duizelingwekkend: ze hebben er 63, van Akkermunt tot Zwarte peper. Het moederbedrijf KeyPharm opereert volledig CO2 neutraal en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Mijn recepten

Ik heb gewerkt met de basis oliën van Baobab en Aloë Vera. De Baobab olie is net wat vetter en heerlijk voor mijn lichaamshuid. Het is rijk aan verzadigde vetzuren en wordt makkelijk door de huid geabsorbeerd en dat heb ik ook ervaren. Je houdt langdurig een fluweelachtig gevoel.

baobab

Baobab met Ylang Ylang

Ik heb met deze olie een flesje gemaakt (10 ml) waarin ik ook 10 druppels etherische olie van Ylang Ylang opnam, 3 druppels Lavendel en 3 druppels Geranium (ontspanning). Het is een zacht geurende olie geworden waarin de zoetige romigheid van Ylang Ylang iets frisser wordt door Lavendel en deze geuren samen dankzij Geranium iets neutraler worden.

baobab

Sinaasappel in Aloë Vera olie

Speciaal voor mijn handen en decolleté heb ik een heerlijke olie samengesteld van (10 ml) Aloë Vera, dat natuurlijk fijne hydraterende eigenschappen heeft in combinatie met 20 druppels sinaasappel etherische olie. Ik houd van deze geur en daarom vind ik het zo lekker om het op mijn handen te dragen. Zo blijf ik het langer ruiken.

aloe vera

Zacht en zuiver

Physalis belooft dat haar oliën niet gemengd of versneden worden of chemisch bewerkt worden. Het is opvallend hoe zacht alle etherische oliën ruiken. Hierdoor hoef je zeker niet extreem voorzichtig te zijn met het maken van je eigen massageproducten qua geurbeleving.

Stabiel

Ik vind dat geuren ook heel stabiel blijven in de dragerolie. Ook na enkele weken ruik ik geen spoortjes van ranzigheid. Dat zegt natuurlijk ook iets over de kwaliteit van de drageroliën! Physalis gebruikt rozemarijn om de plantenolie te stabiliseren.

Uitgebreide informatie over herkomst

Ik vind de informatievoorziening ook erg goed. Op elke verpakking van de etherische oliën staat de herkomst van de olie, uit welk deel van de plant het is, via welk proces de olie verkregen is en welke belangrijkste stoffen erin zitten. In aromatherapeutische termen spreekt men dan over het chemotype: zit er geraniol in of terpenen. Dat soort stoffen. Voor de leek reikt dit de te ver, voor de therapeut is het heel goed.

Ook lees je op elke verpakking hoeveel druppels je nodig hebt voor oraal gebruik, voor op de huid, of voor verstuiving. Omdat deze oliën heel zuiver zijn en dus absoluut niet vermengd worden met andere stoffen, zoals je wel tegenkomt bij woonhuisdiscounters en dergelijke, kun je het ook innemen. Echter, ga niet zomaar dokteren, zeker niet als je ziek bent. Raadpleeg in dat geval altijd je huisarts.

Je shopt Physalis bij Holland & Barrett

physalis olie

Hieronder geef ik je nog wat leuke receptentips:

Voor een geurlampje – bijvoorkeur een ultrasone diffuser:
Vriendelijk voor de huiskamer: 3 dr geranium, 3 dr roos, 5 dr cederhout, 2 dr sandelhout
Kalmerend voor de slaapkamer: 2 dr roos, 7 dr lavendel, 2 dr neroli
Stimulerend voor je werkplek: 5 dr bergamot, 2 dr ijzerhard, 3 dr arve-den, 1 dr pompelmoes

Voor een algemene ontspannende olie, ter verzorging en voor massage:

10 dr sandelhout, 2 dr koriander, 5 dr roomse kamille en 2 dr roos in 50 ml jojoba-olie.
Voor het gezicht, hals en decolleté: 2 dr roos, 2 dr jasmijn en 1 dr sandelhout op 4 eetlepels zoete amandelolie
Tegen cellulite, massageolie om 2x per week te gebruiken: 25 dr sinaasappel en 8 dr cypres in 50 ml jojoba-olie en 50 ml tarwekiemolie.

Shop hier online

 

Lees ook