Heerlijke vrolijke verpakkingen, volwassen make-up en duurzaamheid all over!

10:42 - 06:25
luistertijd 10:42 - leestijd 06:25

Een tijdje geleden schreef ik voor BeautyJournaal een artikel over de begrippen Low Waste en Zero Waste. Cosmetica met weinig of zelfs helemaal geen afval. Het leverde een interessante speurtocht op, evenals de ontdekking van een paar prachtige merken. Merken die eerder voor mij nog vrij onbekend waren. Van horen zeggen… niet meer dan dat.

In die categorie valt ook het planet friendly make-up merk ZAO, dat gebruik maakt van hervulbare verpakkingen van bamboe. Bamboe is een uitermate ecologisch grondstof, omdat het razendsnel groeit, zonder dat er kunstmest of pesticiden nodig zijn. Daar waar de gemiddelde boom zeker 30 jaar nodig heeft om zich volledig te vernieuwen, doet bamboe dit in 4 tot 5 jaar.

ZAO

Ik had ZAO bij het duurzame winkelconcept Beauties in Groningen al eens in de schappen zien staan, toen ik daar was voor mijn salonreportage van Esse, nog zo’n planet friendly merk. Schoonheidsspecialiste en mede-eigenaar Minke Felix was erg over ZAO te spreken. “Toch eens uitproberen,” dacht ik nog.

Naast Low Waste en Zero Waste ontdekte ik nog iets nieuws… Slow Cosmetic

Van Slow Food heb je vast wel gehoord. Iets vergelijkbaars is aan de hand met Slow Cosmetic. Het is een heuse movement van gepassioneerde cosmeticaprofessionals die het beste voor hebben met onze planeet. Op de website van de internationale Slow Cosmetic Association valt te lezen dat de beweging zich inzet voor “ecologische en ethische cosmetica” en de consument bewust wil maken van oprecht verantwoorde producten. Bekijk ook het volgende filmpje:

Michelinster voor cosmetica

Je zou het Slow Cosmetic keurmerk als Michelinster voor cosmetica kunnen zien. Inmiddels hebben 236 merken dit keurmerk ontvangen. Naast ZAO vind je op de lijst bijvoorbeeld ook Absolution.

Dat ZAO deze Michelinster voor cosmetica terecht heeft verdiend, ontdek ik wanneer ik me verder verdiep in het merk. Even wat feiten over ZAO op een rij:

Bekijk ook het volgende filmpje:

Naast ecologisch ook economisch

Ecologisch is niet alleen goed voor de planeet. Het is in veel gevallen ook goed voor je portemonnee. Losse refills zijn goedkoper dan een volledig nieuw product, omdat je niet nogmaals voor de verpakking hoeft te betalen. Hieronder zet ik een aantal van mijn ZAO favorieten op een rij.

ZAO Bamboe Minerale Poederfoundation (Clear Beige)

Deze minerale poederfoundation bevat biologisch rijstpoeder. Rijstpoeder is misschien wel één van de alleroudste ingrediënten in cosmetica. Het matteert je huid en reguleert de talgproductie, zonder je poriën te verstoppen.

minerale poederfoundation

Ik breng de minerale poederfoundation aan met de kabuki brush van ZAO, in ronddraaiende bewegingen. Deze brush gemaakt van bamboe en heeft synthetische kwastharen. Dat laatste past natuurlijk goed bij een planet friendly merk dat geen onnodig dierenleed wil veroorzaken.

minerale foundation

De poederfoundation egaliseert mooi. Je kunt hem prima in laagjes opbouwen; van een vleugje teint tot een volledige dekking.

Kijk hier welke schoonheidsspecialisten in Nederland ZAO verkopen

 

ZAO Bamboe Blush (Brown Pink)

Als je werkt met minerale poederfoundation is het belangrijk om diepte aan te brengen in je look; ik schreef daar al eerder over. Doe je dit niet, dan levert dit vaak een plat, tweedimensionaal resultaat op.

bamboe blush

Na de poederfoundation gebruik ik daarom een blush op de appels van mijn wangen, die ik met de blush brush iets uitwerk richting mijn slapen. Ik kies voor de kleur Brown Pink. Deze benadert de blosjes van mijn eigen wangen, met ietwat bruintinten voor een mooie najaarslook. Deze blush is erg gepigmenteerd. Je hebt maar een klein beetje nodig.

Shop Zao onder meer hier online

 

zao blush

ZAO Refill Oogschaduwpalettes

Hier word ik altijd zo vrolijk van… van die mix and match oogschaduwdoosjes, die je naar hartenlust kunt vullen én hervullen met oogschaduwpoeders naar keuze. Het is natuurlijk ook helemaal niet nodig om het doosje weg te gooien als de inhoud leeg is. Om je doosje te beschermen, krijg je er van ZAO een zakje bij, gemaakt van biologisch katoen of bamboevezel. Net als bij alle andere producten van ZAO.

zao eyeshadow

Mijn doosje mag ik vullen met de kleuren Taupe en Sunshiny. Deze oogschaduwpoeders bevatten squalaan uit olijven. Wist je dat squalaan qua samenstelling vergelijkbaar is met menselijk talg? Daardoor heeft het een niet-irriterende en huidverzachtende werking. Wanneer je het toepast in bijvoorbeeld een oogschaduw zorgt het er bovendien voor dat het poeder goed aan de huid hecht en niet in de plooitjes kruipt.

ZAO eyeshadow

Sunshiny pakt op mijn oogleden zelfs nog mooier uit dan in het doosje. Minder rozig, meer goud. De donkere Taupe gebruik ik om mijn onderste en bovenste wimperrand extra een te zetten.

Shop Zao onder meer hier online

 

ZAO Bamboe Mascara Aloe Vera (Black)

Wel eens een navulbare mascara gezien? Ik niet… althans, tot nu. Want ZAO heeft een manier bedacht om zelfs een mascara in refill variant op de markt te brengen. Hoe het werkt?

Het borsteltje bereikt alle wimperhaartjes goed en voorziet elk haartje van een laagje mascara. Aloe Vera zorgt voor extra comfort. Deze mascara blijft goed zitten en loopt niet uit (… hoewel hij niet waterproof is).

Kijk hier welke schoonheidsspecialisten in Nederland ZAO verkopen

 

ZAO mascara

ZAO Bamboe Wenkbrauwpoeder (Blond)

Wenkbrauwen omlijsten je ogen en geven je look meer expressie. Ik zet ze daarom graag aan met een wenkbrauwproduct. Ooit ben ik begonnen met een wenkbrauwpotloodje, maar ontdekte al snel dat een poeder een natuurlijker, zachter resultaat geeft.

Shop Zao onder meer hier online

 

ZAO wenkbrauwpoeder

Het wenkbrauwpoeder van ZAO geeft niet alleen expressie aan je wenkbrauwen. Het bevat ook bamboepoeder, dat je wenkbrauwhaartjes versterkt. De kleur blond past voor mij goed bij een alledaagse look. Subtiel, verzorgd. Voor een avondje uit geef ik de voorkeur aan een donkerder kleur met nét iets meer effect.

ZAO eyebrow powder

ZAO Bamboe Classic Lipstick (Nude Rose)

De Classic Lipstick is heerlijk voedend door de toevoeging van abrikozenpitolie, carnaubawas en karitéboter. Als een lippenbalsem, maar dan met een prachtige roze kleur. De lipstick bevat een licht glansje en heeft een goede houdbaarheid. Uiteraard wel even bijstiften na een kopje koffie, lunch of diner.

Shop Zao onder meer hier online

 

ZAO lipstick

En zelfs deze lipstick is navulbaar. Je bewaart de prachtige bamboe huls en klikt de refill er zo in. Bekijk ook het filmpje:

Nude Rose is een mooie en sprekende kleur. Voor een najaarslook misschien nét iets te zomers. Gelukkig heeft ZAO een uitgebreid kleurenpallet, met prachtige bruintinten.

ZAO lipstick

Een geheel eigen look and feel

Ik vind het lastig ZAO in een hokje te plaatsen. Het merk laat zich door de duurzame bamboeverpakkingen en schattige zakjes natuurlijk lastig vergelijken met de high-end merken die je bij de parfumerie of de beauty counters van een warenhuis aantreft.

Shop Zao onder meer hier online

 

ZAO make up look

ZAO heeft een geheel eigen look and feel waar ik vrolijk van word. Het is het kleine meisje in mij dat het heerlijk vindt de bamboedoosjes bij te vullen en op te bergen in de zakjes. Tegelijkertijd maak je met ZAO hele volwassen make-up looks, die de hele dag onberispelijk blijven zitten, met een comfortabel huidgevoel. En het feit dat je bijdraagt aan een wereld met minder afval is natuurlijk een fijne bijkomstigheid.

Kijk hier welke schoonheidsspecialisten in Nederland ZAO verkopen

 

Tot slot nog een tip voor het planet friendly verwijderen van je make-up!

Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel wattenschijfjes je per jaar gebruikt voor het verwijderen van je make-up? Kans is groot dat dit er zo’n 365 zijn. Eentje voor elke dag. Da’s een flinke berg.

green beauty wattenschijfjes

Je kunt deze afvalberg flink verminderen met de uitwasbare en daardoor herbruikbare make-up verwijderaars van Greenbeauty Market. Gemaakt met een mix van biologisch katoen en bamboe. Shop hier online.

beautyjournaal shop

Lees ook