Zo vind je een goed opgeleide schoonheidsspecialiste in jouw buurt

04:52 - 02:55
luistertijd 04:52 - leestijd 02:55

Deze maand is het SKIN-register live gegaan, hét kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten in Nederland. Alle gediplomeerde schoonheidsspecialisten die minimaal acht uur per week werkzaam zijn kunnen zich aanmelden.

Door je als schoonheidsspecialiste te registeren bij SKIN laat je zien dat je deskundig en bekwaam bent en dat je je kennis en vaardigheden op peil houdt. Doel van het register is het zichtbaar maken van de kwaliteit van schoonheidsspecialisten. Zo krijgt de consument duidelijkheid over de bekwaamheid van de behandelaar. SKIN is een initiatief van branchevereniging ANBOS.

skin

Bescherming van de kwaliteit van de branche

De noodzaak van het kwaliteitsregister is tweeledig. Enerzijds om de kwaliteit van de branche te beschermen. Anderzijds om de consument de garantie te bieden dat ze met een bekwame schoonheidsspecialist te maken hebben.

Iedereen in Nederland kan zich ten slotte schoonheidsspecialist noemen, maar specialist ben je niet zomaar. Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat ongewenste effecten van schoonheidsbehandelingen vooral ontstaan door onbekwaam handelen. Het SKIN-register moet de consument hiertegen beschermen.

Sonja Hartjes, schoonheidsspecialist in Arnhem: ‘Ik ben blij met het SKIN-register, het is een goede manier om je als schoonheidsspecialist te profileren. Het helpt om het kaf van het koren te scheiden en te voorkomen dat behandelingen ondeskundig worden uitgevoerd, met alle gevolgen voor klanten én de beroepsgroep van dien’.

skin register

Aanmelden SKIN-register

Je kunt als schoonheidsspecialiste een verzoek doen tot registratie bij SKIN wanneer je in bezit bent van een MBO- of branchediploma Schoonheidsverzorging en minimaal acht uur per week werkzaam bent binnen de branche. Ook starters zijn van harte welkom, maar zij moeten na drie jaar kunnen aantonen dat ze de verplichte gewerkte uren hebben gemaakt. Ook vakspecialisaties kunnen bij SKIN worden aangemeld en zijn zichtbaar in het centrale register.

Eerste geregistreerde schoonheidsspecialist

Sonja Hartjes, eigenaresse van Get Spoiled, center for skin and beauty in Arnhem en al jaren lid van ANBOS, registreerde zich direct na de lancering, als eerste, in het register. “Kwaliteit staat voor mij voorop bij alles wat ik doe”, zegt Sonja. “Door altijd naar de hoogste kwaliteit te streven heb je de klanten die je hebt.

‘Ik huur bijvoorbeeld liever een laser dan dat ik die koop omdat ik daardoor altijd de beschikking kan hebben over het beste en het nieuwste. Ik wil niet inleveren op kwaliteit!” Het mooiste aan haar vak vindt ze de huid en het verbeteren van die huid. “Die passie voor het vak zien klanten terug in onze behandelingen en onze werkwijze.” Dankzij het register kan ze die passie nu op een extra manier laten zien.

Get spoiled

Get Spoiled Arnhem

Ontwikkeling en kennis op pijl houden

Om geregistreerd te blijven wordt je geacht zestig accreditatiepunten te verzamelen binnen een periode van drie jaar. Dit kun je vergelijken met zestig studie-uren. De punten zijn te behalen door scholing en overige activiteiten zoals het bezoeken van een beurs. Van de zestig punten moeten er veertig punten behaald worden bij een geaccrediteerde scholingsaanbieder. Dit zijn scholen die door een onafhankelijke beoordelingscommissie zijn gecheckt op kwaliteit. SKIN faciliteert op de website een scholingsagenda waarin staat waar en wanneer activiteiten plaatsvinden bij geaccrediteerde scholingsaanbieders.

ANBOS als initiatiefnemer

Het SKIN-register is een initiatief van branchevereniging ANBOS. Mayke Blokland, manager verenigingszaken ANBOS: ‘Verzekeraars, overheid en consumenten verlangen naar meer duidelijkheid over wat ‘kwaliteit’ inhoudt. Ook onder schoonheidsspecialisten zien wij dat daar behoefte aan is. Begin dit jaar besloten wij daarom te starten met de uitwerking van een kwaliteitsregister.’

Samen met ANBOS-leden is er in meerdere werkgroepen constructief en inhoudelijk gewerkt aan de opbouw van het register. Ondanks dat ANBOS nauw betrokken is bij de oprichting van SKIN, wordt de stichting onafhankelijk binnen de branche gepositioneerd. ‘Het beoordelen van de kwaliteit moet altijd worden gedaan door een onafhankelijke partij. Je laat ten slotte een slager ook niet z’n eigen vlees keuren’, aldus Blokland.

Overigens missen wij nog wel iets in dit register: een zoekmogelijkheid op plaats, om naar een schoonheidsspecialiste te zoeken. Nu kun je alleen zoeken op naam eigenlijk. Dus moet je iemand al kennen. Suggestie?

Lees ook:

Lees ook