Beroepsverenigingen hebben goede klachtenprocedures, gebruik ze!

02:15 - 01:21
luistertijd 02:15 - leestijd 01:21

Misstanden melden is echt hard nodig!

Maandagavond werd bij Radar TV aandacht besteed aan misstanden bij klinieken met behandelingen die uitgevoerd worden door cosmetisch artsen – denk hierbij aan injectables – en bij schoonheidsspecialisten die behandelingen uitvoeren die zij beter niet kunnen doen, zoals werken met de plasmapen en de hyaluronpen. De eerste om rimpels als het ware oppervlakkig weg te branden, de tweede om onder zeer hoge luchtdruk hyaluronzuur in lippen te ‘duwen’ – een zg. alternatief voor injectables.

Bij de beroepsverenigingen
Het is voor jou als consument belangrijk om te weten dat je misstanden kunt, en ook zou moeten melden. Hiervoor kun je terecht bij de beroepsverenigingen van deze beroepsgroepen.

nvcgNVCG, zelfs anoniem melden
Ben je slachtoffer geworden van onvakkundige behandeling door een cosmetisch arts, of ken je die iemand die niet goed behandeld is, maar dit zelf niet durft aan te geven? Je kunt via de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde eventueel anoniem je klachten melden. Dit is het meldadres.

De beroepsverenigingen vinden het heel belangrijk om misstanden in kaart te brengen, zodat er betere zorg geleverd kan worden en de kwaliteit van behandelingen hoog blijft. Laat je ook alleen behandelen door een arts die lid is van de NVCG!

Naar de ANBOS anbos
Voor schoonheidsbehandelingen geldt hetzelfde. Laat je alleen door schoonheidsspecialisten behandelen die aangesloten zijn bij de beroepsvereniging ANBOS. Men heeft hier ook een speciale klachtenfunctionaris die misstanden kan oppakken en kan uitzoeken.

Als je benadeeld bent door een behandeling bij een schoonheiddspecialiste kun je via deze link je klacht indienen, mailen, of bellen.

ANBOS zal in 2020 ook een kwaliteitsregister gaan instellen waarin je als consument en professional precies kan zien welke opleidingen en specialisaties een aangesloten schoonheiddspecialiste heeft.

Ook is het verstandig om klachten te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zodat het kan worden gebruikt als signaal voor haar toezicht. Ook wordt gedupeerden van artsen geadviseerd om hun klachten te melden bij een regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Ook belangrijk:

Lees ook