Dit middel werkt heel specifiek op de gamma retinoine zuur receptor. Uniek!

03:50 - 02:18
luistertijd 03:50 - leestijd 02:18

Aklief is het nieuwste retinoide acne medicijn dat niet alleen actiever werkt maar ook minder bijwerkingen geeft.

Eind vorig jaar werd door de Amerikaanse Food and Drug Administration het acne-medicijn Aklief goedgekeurd. Voor het eerst sinds 20 jaar kwam er op een retinoide medicijn een akkoord van de FDA.

Trifarotene

Aklief is gebaseerd op het vitamine A derivaat. De werkzame stof die erin zit heet trifarotene.

Heldere teint en exfoliërende eigenschappen

De stof heeft dezelfde werkzame eigenschappen als elke andere retinoide – denk aan een heldere teint en exfoliërende eigenschappen, maar met significant minder bijwerkingen zoals irritaties. Het is geschikt voor gezicht en lichaam, en denk bij lichaam vooral aan de borst, schouders en rug waarop acne kan verschijnen.

marco van coevorden

Wat vindt dermatoloog Marco van Coevorden ervan?

Dermatoloog Marco van Coevorden is zeer verheugd over de komst van deze medicinale crème. ‘Het is echt anders dat Differin of tretinoine, wat we voorheen Roaccutane noemden. Aklief werkt heel gericht op de zogeheten gamma retinoine zuur receptor. De cel heeft drie receptoren hiervoor: een alfa, beta en een gamma receptor.

Gamma retinoine zuur receptor

‘ Trifarotene werkt dus alleen op de gamma receptor, terwijl de andere middelen zoals Differin en het voormalig Roaccutane ook op de andere receptoren werken. Die andere receptoren geven minder effect en voor meer bijwerkingen. Omdat het zo goed werkt, is er ook maar een laag percentage (o,oo5%) nodig en hierdoor krijg je ook minder bijwerkingen.’

Ook voor rug, borst en schouders

Dat het voor meerdere lichaamsdelen gebruikt kan worden, en daarvoor is goedgekeurd, is uniek, zo begrijpen wij. Het is handig voor mensen met verspreide acne. Aklief komt daarom ook in een pompverpakking voor eenvoudig gebruik.

aklief

Minder bijwerkingen

Maar nog belangrijker is de mildheid: minder roodheid, minder schilfering, droogte en jeuk. Het is dus ook geschikt voor gevoeliger huiden.

Voor de grote ‘in between’  groep

Dermatoloog Marco van Coevorden vindt het een heel geschikt middel om te geven aan mensen die nog niet toe zijn aan een heel zwaar middel als Roaccutane. ‘Een groep mensen die met hun acne tussen mild en zwaar behandelen in zit. Dit is ook de grootste groep.’

Net in Nederland

Omdat het pas een maand op de Nederlandse markt verkrijgbaar is, en Marco het pas enkele weken aan patiënten geeft, kan hij nog niet veel zeggen over de resultaten uit eigen praktijk. ‘Internationaal horen wij hele goede berichten, ik ben dus benieuwd. Voor resultaat moet je een dergelijk product toch eerst 6 tot 8 weken smeren.’

Straks ook geliefd als anti-aging cream?

Wij weten uit het grijze verleden dat vitamine A zuur ook heel populair werd als anti-aging crème, in percentages van 0,02% tot zelfs 0,1%. Je kocht het gewoon voor een paar tientjes bij de apotheek. Het gaf de nodige bijwerkingen maar had ook effect! Zou het kunnen dat Aklief straks ook geliefd wordt als anti-aging cream?

Marco van Coevorden: ‘ Het zou zomaar kunnen, maar dat moet nog wel eerst onderzocht worden. Eén voordeel is er: Aklief droogt de huid minder uit, dus je hoeft minder terug te vetten. Maar ik vind het te vroeg om erover te speculeren als anti-aging product. Ik ben heel blij dat we het als een nieuw acne-medicijn kunnen verstrekken.’

Lees ook