Hoe fijn gedraagt zich dit op de huid? Corine heeft kanttekeningen.

09:41 - 05:48
luistertijd 09:41 - leestijd 05:48

Het apothekersmerk La Roche-Posay lanceerde eerder dit jaar het nieuwe Pure Vitamin C10. Een serum met 10% pure vitamine C. Nu hoor ik je denken… “Zijn er niet al meer dan genoeg vitamine C serums op de markt?!” En het antwoord is: “Nee.” Want tot nu toe zijn de meeste krachtige vitamine C serums een absolute no-go voor de gevoelige huid. En ja, nu raad je het al… Pure Vitamin C10 is geschikt voor alle huidtypes, inclusief de gevoelige huid.

Ik dit artikel vertel ik je meer over het nieuwe serum van La Roche-Posay en over de voordelen van vitamine C voor je huid. Ook test ik het serum voor je uit, samen met nog twee andere vitamine C producten van La Roche-Posay.

serum

Shop hier online

 

The Facts: Pure Vitamin C10

#1 Pure Vitamin C10 is geschikt voor iedereen die de negatieve effecten van vrije radicalen op de huid te lijf wil gaan. Inclusief een doffe huid, een onregelmatige huidtextuur, rimpels en fijne lijntjes.

#2 Naast 10% vitamine C bevat de formule exfoliërend salicylzuur, hydraterend hyaluronzuur en een verzachtende combinatie van neurosensine en het thermaal bronwater waar La Roche-Posay om bekend staat. Dit bronwater bevat mineralen en sporenelementen, zoals Selenium. Dit sporenelement heeft antioxiderende eigenschappen, verzacht de huid en kalmeert irritaties.

#4 Het serum heeft een pH-waarde van 5.5. Deze waarde geeft de beste tolerantie voor een gevoelige huid.

Bekijk ook het volgende filmpje:

Shop hier online

 

Werkstoffen onder de loep

Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant en kan tekenen van huidveroudering verminderen. Denk daarbij aan verlies van elasticiteit, pigmentatie, doffe huid en rimpels. Daarnaast speelt vitamine C ook een belangrijke rol bij de celprocessen om je huid gehydrateerd te houden. Het stimuleert de collageenproductie en geeft een gezonde glans aan een doffe huid.

Op de INCI-lijst tref ik Ascorbinezuur op de tweede plaats aan. Een hoge notatie op de INCI-lijst betekent een groot aandeel in de formule. Ascorbinezuur is een effectieve vorm van vitamine C en werkt in skin care het beste in een concentratie tussen de 5% en 20%. De 10% in het serum is daarmee een goede keuze.

Iets minder gelukkig is het feit dat Ascorbinezuur zeer onstabiel is en in waterige oplossingen het beste stabiel te houden valt bij een pH-waarde van 3.5 of lager. Het serum heeft een pH-waarde van 5.5. Daar gaat iets niet goed…

Salicylzuur

Salicylzuur is in staat cellen te doorbreken, wanneer deze aan elkaar vastkleven. Het heeft hierdoor een exfoliërende werking. Daarnaast heeft het ook ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor salicylzuur zeer geschikt is voor een gevoelige of een onrustige huid. Salicylzuur staat bij Pure Vitamin C10 op de voorlaatste plaats op de INCI en heeft dus slechts een klein aandeel in de formule.

Shop hier online

 

Neurosensine

Neurosensine (de scheikundige naam is Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester, een hele mond vol…) pakt huidirritaties aan en heeft net als salicylzuur een ontstekingsremmende werking. Neurosensine is een peptide in de categorie “cell communicating”. Dit betekent dat Neurosensine in staat is een boodschap, een prikkel af te geven aan de huidcellen. De boodschap is om te kalmeren en de huidcellen reageren daarop door een stofje te produceren dat overeenkomsten vertoont met opioïde.

vitamine c

Op de INCI staan ook enkele opmerkelijke stoffen…

Op de vijfde plaats vind je Alcohol Denat. Een veel toegepaste, maar ook veel besproken stof. Alcohol Denat heeft een uitdrogend effect op de huid en kan resulteren in irritaties. Ook tref je verschillende soorten siliconen aan in Pure Vitamin C10. Onder meer Polysilicone-11 en Dimethicone. Ook siliconen zijn natuurlijk veelbesproken. In dit artikel lees je er meer over.

Zelf ben ik niet principieel voor of tegen alcohol en siliconen in skin care… effectiviteit van een product vind ik het belangrijkst. Dus snel testen.

Shop hier online

 

la roche posay serum

Hoe gebruik je het serum?

Ik breng het Pure Vitamin C10 elke ochtend aan op mijn gereinigde huid. Je hebt maar een klein beetje van het serum nodig. Een druppeltje of drie, vier. Met het meegeleverde pipetje gaat doseren erg gemakkelijk.

Het serum heeft een lichte en zijdezachte textuur, die snel door mijn huid wordt geabsorbeerd. Mijn huid voelt meteen zacht en gehydrateerd aan. Ik zou zelfs een dagcrème achterwege kunnen laten.

textuur serum

Dat doe ik echter niet. Ik combineer het serum namelijk met de gezichtsverzorging uit de Redermic C lijn. Die eveneens – de naam zegt het al – vitamine C bevat.

Shop hier online

 

Redermic C gezichtsverzorging

La Roche-Posay heeft ook deze formule speciaal voor de gevoelige huid ontwikkeld. Redermic C bevat een hoge concentratie aan vitamine C. Dit wordt aangevuld met twee actieve bestanddelen:

Evenals Pure Vitamin C10, bevat deze gezichtsverzorging de kalmerende peptide Neurosensine.

RedermiC

In alle opzichten clean

De oog- en gezichtsverzorging van Redermic C zit verpakt in een aluminiumtube. Strak, clean… zoals je verwacht bij een apothekersmerk. Ook beide producten zelf zijn uitermate clean, als je het mij vraagt. No nonsens. Ook dat dat past bij een apothekersmerk. Een frisse en zachte textuur die met de huid versmelt en niet vet aanvoelt.

 

redemiC textuur

Vitamine C en SPF een power couple

Gebruik vitamine C in skin care altijd in combinatie met een goede zonbeschermer. De reden daarvoor is tweeledig… Vitamine C geeft de SPF in je zonbeschermer een boost, omdat vitamine C van nature ook zonbeschermende eigenschappen heeft. Omgekeerd helpt SPF om de vitamine C stabiel te houden en voorkomt het dat de vitamine C voortijdig oxideert op je huid, door blootstelling aan lucht en licht.

De ultralichte Anthelios XL met SPF 50 is al jaren mijn favoriete SPF van La Roche-Posay. Lees mijn review uit 2015 maar eens.

Shop hier online

 

Zeer geschikt voor de gevoelige huid, zelfs de oogcontour

Hoewel ik zelf geen gevoelige huid heb, merk ik tijdens het gebruik van de producten wel dat ze mild zijn voor de huid. Geen tinteling door de vitamine C, geen irritatie of roodheid. Mijn huid ziet er na gebruik meteen rustig uit en voelt heerlijk zacht aan.

Het gebruik van vitamine C in een oogcrème is even een gekke gewaarwording. Vaak moet je met deze vitamine juist je oogcontour vermijden. Maar ook Redermic C oogverzorging is heel verdraagzaam. Ik gebruik het product op de gehele oogcontour, inclusief oogleden, en heb geen moment prikkende ogen gehad.

RedermiC eyes

redermic eyes textuur

Toch nog even over de siliconen…

Ik schreef het al… ik ben niet per se voor of tegen siliconen in skin care. In Pure Vitamin C10 pakken ze voor mij toch minder goed uit, aangezien mijn foundation begint te rullen na gebruik van het serum. Ook merk ik dat ik ’s avonds bij het reinigen van mijn gezicht als het ware een siliconenlaagje afspoel, zelfs al is dat laagje na het aanbrengen overdag niet merkbaar.

Shop hier online

 

Eindoordeel: in basis goede skin care, nog een paar verbeterpuntjes

Het zijn zonder twijfel effectieve producten die prettig zijn in gebruik en je huid voorzien van waardevolle werkstoffen. Mocht je geen foundation gebruiken, dan zal je van rullen geen last hebben en valt dat nadeel van het Pure Vitamin C10 serum meteen af.

Ook zou ik – als ik productontwikkelaar was bij La Roche-Posay – de werkstoffen nog eens kritisch onder de loep nemen. Er zijn bijvoorbeeld stabielere alternatieven voor Ascorbinezuur. En is alcohol op de vijfde plaats op de INCI echt wel nodig? Overigens zijn dit geen grote bezwaren, maar vooral puntjes op de i.

Shop hier online

 

beautyjournaal shop

Lees ook